Μωβ μέδουσες: Πότε θα εκτονωθεί το φαινόμενο- «Δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα»

Μωβ μέδουσες: Πότε θα εκτονωθεί το φαινόμενο- «Δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου με τις μωβ μέδουσες που έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους σε διάφορες παραλίες της χώρας έκανε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας, Δημήτρης Βαφείδης από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο larissanet.gr, ο κ. Βαφείδης ανέφερε ότι «αυτή η πληθυσμιακή έκρηξη ακολουθείται από μια απότομη πτώση. Είναι δεδομένο ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα αλλάξουν. Είναι δεδομένο ότι θα ενταθεί η κυματική δράση. Γιατί αυτό που βλέπουμε και αυτό που αντιλαμβανόμαστε – κάτι που είναι ενοχλητικό στον τουρισμό και σε όλη την παράκτια οικονομική δραστηριότητα – αφορά στις μωβ μέδουσες όταν πλησιάζουν στις ακτές. Αυτό οφείλεται κυρίως στη νηνεμία, όπως και στα ρεύματα που φέρνουν τις μέδουσες προς την ακτή».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ειδικό «όταν αλλάξει ο καιρός – δηλαδή όταν αρχίσει η έντονη κυματική δράση που είναι χαρακτηριστική στις αρχές Ιουλίου – τότε θα δούμε όντως μια εκτόνωση του φαινομένου. Αυτό δε σημαίνει ότι οι μέδουσες θα εξαφανιστούν άμεσα. Το γεγονός πάντως είναι ότι η πληθυσμιακή έκρηξη θα εκτονωθεί ξεκάθαρα. Παράλληλα, όμως, δεν αποκλείεται να υπάρξει επανάληψη του φαινομένου τη χρονική περίοδο που παραδοσιακά το βλέπαμε όλα τα χρόνια. Δηλαδή βλέπαμε αυτές τις πληθυσμιακές εκρήξεις κατά τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου και του Αυγούστου, όχι όμως τον Μάιο».

«Τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου θα δούμε μια εκτόνωση του φαινομένου και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί αυτό με την επόμενη άνοδο της θερμοκρασίας που θα έχουμε στα μέσα Ιουλίου και τον Αύγουστο, χρονική περίοδο κατά την οποία παραδοσιακά εμφανίζονται αυτές οι πληθυσμιακές εκρήξεις [...] Δεν είναι απίθανο να υπάρξει και ένα δεύτερο κύμα».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν τρόποι ώστε να περιοριστούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα με τις μωβ μέδουσες ο κ. Βαφείδης απαντά:  «Δυστυχώς όχι. Έχουν χρησιμοποιηθεί στη Δυτική Μεσόγειο δίχτυα συλλογής έξω από τουριστικές μονάδες αλλά είναι μια πανάκριβη επένδυση και με πολύ μικρό αποτέλεσμα, οπότε θα λέγαμε με μεγάλη ασφάλεια ότι οι τρόποι παρέμβασης αφήνονται στη φύση». 

«Να αποφεύγουμε με οποιονδήποτε τρόπο την επαφή με τις μωβ μέδουσες. Η περιέργεια αποτελεί κακό σύμβουλο. Είναι όμορφα ζώα αλλά κρύβουν όλα αυτά τα συμπτώματα τα οποία μας επιβάλλουν να προστατευτούμε. Θα ήταν ευχής έργον να μην είχαμε αυτήν την υπεραλίευση, να υπήρχαν οι φυσικοί θηρευτές όπως και θαλάσσιες χελώνες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες – σε ημερήσια βάση – από τις μωβ μέδουσες. Είναι μια αλυσίδα γεγονότων που συμβάλει στο να έχουμε αυτά τα φαινόμενα και αντίστοιχες αλλαγές στα οικοσυστήματα».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM