ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μόνο ηλεκτρονικά οι φετινές εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μόνο ηλεκτρονικά οι φετινές εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
2

Η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2016 στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από 5 έως 12 Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για πρώτη φορά φέτος για την εγγραφή των επιτυχόντων τίθεται σε λειτουργία το σύστημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής χωρίς την αναγκαιότητα κατάθεσης δικαιολογητικών και χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις Σχολές και τα Τμήματα επιτυχίας τους. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνεται, οι επιτυχόντες δεν επιβαρύνονται με το πρόσθετο κόστος της μετακίνησης για την εγγραφή τους και με την επιπλέον διαδικασία της συλλογής και αποστολής δικαιολογητικών.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εγγραφής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πραγματοποιείται κατά το ανωτέρω διάστημα με αίτηση των επιτυχόντων για τη Σχολή ή το Τμήμα επιτυχίας τους μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr, εισάγοντας τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Η εφαρμογή θα βρίσκεται σε λειτουργία από το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου 2016.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι σχολικές μονάδες θα παρέχουν υποστήριξη στους επιτυχόντες όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης, ενώ μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα υπάρχει διαθέσιμο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης για τη διευκόλυνσή τους, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Επίσης, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή οι επιτυχόντες, στην περίπτωση που έχουν εγγραφεί από προηγούμενο έτος σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα δηλώνουν τη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένοι και θα αιτούνται ταυτόχρονα τη διαγραφή τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή στη νέα Σχολή ή στο νέο Τμήμα.

Η αίτηση εγγραφής των επιτυχόντων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας ενέχει χαρακτήρα Υπεύθυνης Δήλωσης. Οι επιτυχόντες μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα καλούνται να συμπληρώσουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ), ο οποίος θα επιβεβαιώνεται μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ. Αν τα ατομικά στοιχεία που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην εφαρμογή δεν συμφωνούν με τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου, τότε οι επιτυχόντες πρέπει να προβούν στην άμεση διόρθωση και ενημέρωση των λανθασμένων στοιχείων τους στα συστήματα του Εθνικού Μητρώου ΑΜΚΑ, μέσω σχετικής αίτησής σε οποιοδήποτε ΚΕΠ. Ο επιτυχών, αφού ελέγξει την ορθότητα των προβαλλόμενων τροποποιημένων στοιχείων, θα πρέπει να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική εγγραφή του εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Οι εγγραφέντες για να έχουν πρόσβαση στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες της κάθε Σχολής και Τμήματος, θα πρέπει να επιδείξουν στη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία τους. Σε κάθε περίπτωση, η Γραμματεία δύναται να ζητήσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εγγραφέντες.

Για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων θα καθοριστεί και θα πραγματοποιηθεί από τα αρμόδια υπουργεία, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας και επισημαίνει, τέλος, ότι όλες οι ανωτέρω διαδικασίες εγγραφής ολοκληρώνονται είτε από τους ίδιους τους επιτυχόντες ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο.

2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM
Αντώνης Λυμπέρης: Το αντίο της Έλενας Μακρή στον σύζυγό της - «Το Α και το Ω της ύπαρξης μου»

Ελλάδα / Αντώνης Λυμπέρης: Το αντίο της Έλενας Μακρή στον σύζυγό της - «Το Α και το Ω της ύπαρξης μου»

«Ζήσαμε δυο κινηματογραφικές ζωές σε μια πολλές φορές με τεράστιες επιτυχίες , προσφορά δημιουργία ύψιστες χαρές , βαθιές λύπες αποτυχίες , ξεριζωμούς κυριολεκτικούς και μεταφορικούς»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Όσοι έχουμε αντιμετωπίσει εγγραφές στα γκισέ των πανεπιστημίων, ίσως να τις θυμόμαστε και με κάποια νοσταλγία: τα πρώτα αυτόνομα βήματά μας, αυτό το αίσθημα της ανακάλυψης καινούριων πραγμάτων, γνωριμίες στην ουρά, τραπεζάκια των κομματικών που ήταν κάπως γελοία αλλά δεν σε πείραζαν ακόμα. Ωστόσο, από γραφειοκρατικής άποψης ήταν ένας δυσάρεστος εφιάλτης, που μπορεί να κρατούσε μέρες.Κάθε αντικατάσταση έγχαρτης διαδικασίας από ηλεκτρονική είναι πρόοδος, δυσκολεύομαι να φανταστώ εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Σε τέτοιες ειδήσεις χαίρομαι και προσπαθώ να σκέφτομαι τα στελέχη του Δημοσίου και τους πληροφορικάριους που υλοποίησαν τα συστήματα και που είναι αμφίβολο αν θα λάβουν ποτέ κάποια αξιόλογη ηθική δικαίωση - έστω κι αν έγιναν από ιδιωτικές εταιρείες (εκτός κι αν χρυσοπληρώθηκαν).Από την άλλη, μου έρχεται και μια γκρίνια: οι περισσότερες τεχνολογίες για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου είναι διαθέσιμες από τη δεκαετία του '80, άντε του '90, αν μιλάμε για δίκτυα. Παρ' όλ' αυτά, έπρεπε να φτάσουμε στο αμήν για να καταγράψουμε τους μισθοδοτούμενους του Δημοσίου, να ψηφιοποιήσουμε τη συνταγογράφηση φαρμάκων, την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε λογαριασμούς κλπ.Ειδικά για τις κατασχέσεις, που ίσως ξενίσει κάποιους, μια παρένθεση. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για το πόσο αντιπαραγωγική ήταν η προηγούμενη διαδικασία: Το δικαστικό της εκάστοτε ΔΟΥ έβγαζε ένα κατασχετήριο (μηχανογραφημένο, πάλι καλά), το οποίο έπρεπε να επιδοθεί στην έδρα όλων των εγχώριων τραπεζών, καμιά δεκαπενταριά τότε. Αυτό σήμαινε €20 η επίδοση επί 15 τράπεζες, €300 τουλάχιστον ανά υπόθεση, με την ελπίδα να βρεθούν 10-20 ξεχασμένα ευρώ σε κάποια από αυτές. Τα οποία μετά η τράπεζα θα έπρεπε να δηλώσει και να αποδώσει στο κράτος με άλλη γραφειοκρατική διαδικασία. Και καθυστέρηση ημερών (με κίνδυνο να πληροφορηθεί ο οφειλέτης και να σηκώσει έγκαιρα τα όποια χρήματά του). Επίσης: μερικές δεκάδες δικαστικοί επιμελητές στην Αθήνα είχαν ακαθάριστα έσοδα πολλών εκατοντάδων ευρώ την ημέρα.Κάτι τελευταίο: δεν θα ήταν πολύ παραγωγικό να στήσει το Δημόσιο δικό του cloud σε δικούς του σέρβερ, εντός της ελληνικής επικράτειας, όπου θα αποθηκεύονται αντίγραφα όλων των εγγράφων που εκδίδει οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας για οποιοδήποτε πρόσωπο; Και μετά ο κάθε πολίτης να μπαίνει στο "drive" του με τον προσωπικό του κωδικό και να εξουσιοδοτεί κοινοποιήσεις εγγράφων σε όποιον θέλει, Δήμους, στρατολογίες, εφορίες, ακόμα και ΔΕΗ κλπ. Και κρατικό email, που θα αντικαθιστά νομίμως τις επιδόσεις εγγράφων. Αν το ανοίξεις θα φαίνεται "αναγνωσμένο", δηλαδή επιδοθέν: οφειλές, κλήσεις τροχαίας, επιδόσεις δικογράφων, αλλά και ευχάριστα όπως ότι είσαι δικαιούχος επιδομάτων, υποτροφιών, εκπτώσεων, κοινωνικών τιμολογίων... Αν μεσαίες και μικρές ελληνικές τράπεζες μπορούν να πληρώσουν και να διατηρούν ασφαλή ebanking, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να το κάνει και το Ελληνικό Δημόσιο.