Να περιφρουρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την Ελλάδα η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος κρούοντας παράλληλα «ηχηρό καμπανάκι» για τα hot spot.
«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει γρήγορα βήματα και να υιοθετήσει μακροχρόνιες πολιτικές για την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών και να αντιστρέψει τις δυσμενείς επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας στην υγεία και την εκπαίδευσης» δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, σε αναφορά σχετικά με την επίσκεψή της στην Ελλάδα τον Ιούνιο.
Η εικοσιπέντε σελίδων αναφορά δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Η Επίτροπος προειδοποιεί πως παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες από τους κατοίκους και τις αρχές της χώρας για την υποδοχή των μεταναστών, οι υποδομές παραμένουν κάτω από τα ανεκτά πρότυπα, ειδικά στα νησιά.
«Οι αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις κακές συνθήκες υγιεινής, τις ψυχολογικές επιπτώσεις και την αβεβαιότητα που απειλούν την υγεία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα νησιά».
«Θα πρέπει ειδικότερα να επιταχύνουν τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα και να βελτιώσουν και εκεί τις ικανότητες υποδοχής των μεταναστών.»
«Οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους υποστηρίζοντας την Ελλάδα στις προσπάθειές της για την βελτίωση των συνθηκών υποδοχής».
Όπως η Επίτροπος μπόρεσε να διαπιστώσει, κατά την επίσκεψή της στο hotspot της Μόριας, στην Λέσβο, ο σημαντικός υπερπληθυσμός σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες υγιεινής, η ανασφάλεια και η απόγνωση θέτουν σε υψηλό κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα στον καταυλισμό.
Η Επίτροπος παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία πως οι συνθήκες στους καταυλισμούς υποδοχής ενέχουν υψηλό ρίσκο για την υγεία των ανθρώπων, που επιδεινώνονται από την πολύ δύσκολη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.
Ιδιαίτερα ανήσυχη από τις σοβαρές και ευρέως διαδεδομένους ισχυρισμούς για σεξουαλική και έμφυλη βία στις εγκαταστάσεις υποδοχής, και ενάντια σε ανήλικους, η Επίτροπος καλεί τις ελληνικές αρχές να διευθετήσουν τους παράγοντες που συμβάλλουν στο φαινόμενο, να παράσχει βοήθεια στα θύματα και να αποτρέψει την επανεμφάνισή του.
Η Επίτροπος Μιγιάτοβιτς είναι επίσης βαθιά ανήσυχη για τις ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης και την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα και ανησυχεί για τη στέρηση της ελευθερίας των κρατουμένων υπό καθεστώς «προστατευτικής κράτησης».
«Οι αρχές της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως την κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών. Τα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στη συνεκπαίδευση, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες ενσωμάτωσής τους.»
Σημειώνοντας πως η Ελλάδα γίνεται χώρα προορισμού και δεν είναι απλώς χώρα διαμετακόμισης, η Επίτροπος Μιγιάτοβιτς υπογραμμίζει την ανάγκη για επένδυση στην ενσωμάτωση διαμέσου μια συνεκτικής και μακροχρόνιας πολιτικής.
Η πολιτική θα επικεντρώνεται στην επανένωση των οικογενειών, την μακροχρόνια κατοικία και την ιθαγένεια, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, τα μαθήματα ενσωμάτωσης και τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις απέναντι στους μετανάστες.
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για την αρνητική επίδραση αρκετών πακέτων λιτότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων» δήλωσε η επίτροπος.
Μειώσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και η αποδιοργάνωση στο ελληνικό σύστημα υγείας σε συνδυασμό με τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των ασθενών παρεμποδίζουν την πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
«Προτρέπω τις αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, να απομακρύνουν τα εμπόδια για την καθολική ιατρική κάλυψη και να υποστηρίξουν τον τομέα της ψυχικής υγείας και τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία.»
«Στον τομέα της εκπαίδευσης οι περικοπές οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση στην ευεξία των μαθητών, στις συνθήκες εργασίας των δασκάλων και τον εξοπλισμό των σχολείων. «Οι αρχές πρέπει να άρουν όλα τα εμπόδια στην αποτελεσματική πρόσβαση στην εκπαίδευση, συμπεριλαμβάνοντας στοχευμένες πολιτικές για την συμπερίληψη ευπαθών παιδιών, παιδιών με αναπηρία και παιδιών Ρομά.».
σχόλια