Για τις φάσεις της πανδημίας κορωνοϊού, αλλά και τη χορήγηση της λεγόμενης «αναμνηστικής» δόσης μίλησε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Όπως εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, υπάρχουν τρεις φάσεις στο νέο κύμα της πανδημίας. Αφενός, οι πολίτες των χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο. Όπως διευκρίνισε εξάλλου μόλις το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Στη δεύτερη φάση της πανδημίας βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι και τρίτον ένα πολύ μικρό ποσοστό, 5-6%, ήδη εμβολιασμένων που δεν τους έχει πιάσει το εμβόλιο. Πρόκειται για ανοσοκατασταμένους ή σε ανθρώπους που ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες.
Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τον προγραμματισμό της για τους ανθρώπους αυτής της κατηγορίας ως προς τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.
«Πρέπει να προγραμματιστεί η 3η δόση αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία» σημείωσε, επιβεβαιώντας πως η τρίτη δόση θα γίνει με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna και αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με AstraZeneca.
Δεν υπάρχει αντένδειξη για μίξη των εμβολίων, «υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν πως η μίξη των εμβολίων οδηγεί σε μεγαλύτερη ανοσοαπόκριση, δεν θα πρέπει να έχουμε ανησυχία γι'αυτό», τόνισε ο ίδιος.
Για το πότε θα απαλλαγούμε από τον ίο, εκτίμησε ότι για τις χώρες υψηλού εισοδήματος αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2022.
«Αν δεν υπάρξει μετάλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από τη Δέλτα και σπάει σε μεγαλύτερο ποσοστό το τείχος ανοσίας, οι ανεπτυγμένες χώρες θα τελειώσουν με τον ιό στις αρχές του νέου έτους. Πρέπει να φροντίσουν να στείλουν εμβόλια σε κράτη με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.»