Τη Δευτέρα, σε συνέντευξη τύπου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης παρουσίασε τα βασικότερα σημεία του αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Αθήνα εν όψει του 2020. Ολόκληρος ο σχεδιασμός εντάσσεται σ’ ένα θεσμικό εργαλείο που ονομάζεται ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης) και το οποίο συντονίζει 70 δράσεις που ομαδοποιούνται σε 18 άξονες και εντάσσονται σε 7 ειδικούς στόχους:1. Στήριξη της οικονομικής βάσης. 2. Ανάκτηση της κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής –επανακατοίκηση του κέντρου. 3. Αποκατάσταση των συνθηκών ασφάλειας και της νομιμότητας. 4. Ανάκτηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. 5. Βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών και πολεοδομικής λειτουργίας, 6. Ενίσχυση της ταυτότητας και της εικόνας της πόλης. 7. Βελτίωση μηχανισμών διακυβέρνησης, σχεδιασμού και συμμετοχής.
«Το ΣΟΑΠ είναι αποτέλεσμα αλλά και μέσο συνεργατικής δουλειάς. Είναι το πρώτο στρατηγικό σχέδιο στην Ελλάδα, που στηρίζεται σε νόμο του 1991, εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και τον δήμο Αθηναίων. Εγκρίθηκε από το ∆ημοτικό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και τέλος θεσμοθετήθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 17 συναρμοδίων. Έχει ορίζοντα το 2020, ταυτίζεται με τη νέα προγραμματική περίοδο, 2014 - 2020 και είναι απόρροια απαιτητικής χαρτογράφησης σύνθετων ζητημάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μητροπολιτικό πρόγραμμα. Το ΣΟΑΠ είναι το εργαλείο που δίνει στον ∆ήμο τη δυνατότητα να συντονίζει παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται, με παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και πρέπει να γίνουν στην πόλη. ∆ιασφαλίζεται, με αυτόν τον τρόπο, ότι δεν θα υλοποιούνται στην πρωτεύουσα μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις που ενδέχεται αργότερα να αποδειχτούν σημειακές και μονοσήμαντες, καθώς θα εντάσσονται πλέον σε μια ολιστική προσέγγιση για το κέντρο της Αθήνας», ανέφερε σχετικά ο. Καμίνης.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες εξαγγελίες που ανακοινώθηκαν ξεχωρίζουν:
Πιλοτική παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας
H πρώτη πιλοτική παρέμβαση θα γίνει στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι που περικλείεται από τις οδούς Πραξιτέλους, Λέκκα, Περικλέους - Αθηναΐδος και Αιόλου και επεκτείνεται έως την οδό Αθηνάς. Η παρέμβαση αυτή θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργίας των δημόσιων χώρων μέσα από διάφορες ενέργεις όπως η συντήρηση και η ανακατασκευή κοινόχρηστων χώρων, πεζόδρομων και πεζοδρομίων αλλά και η κατασκευή νέων, η ενίσχυση και η ανανέωση του πρασίνου, η οργάνωση της καθαριότητας και η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, ο συνεχής έλεγχος παράνομης κίνησης οχημάτων και παράνομης στάθμευσης κ.α. «Και γιατί το Εμπορικό Τρίγωνο – θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει. Αφενός γιατί αποτελεί μια δύσκολη, αλλά κεντρική και σημαντική περιοχή της Αθήνας, με σοβαρά προβλήματα εικόνας και λειτουργίας. Αφετέρου, όμως, γιατί η περιοχή αυτή είναι ταυτοχρόνως ανερχόμενη, και εκτός από τις παραγωγικές δραστηριότητες που παραδοσιακά συγκεντρώνει, προσελκύει συνεχώς νέες, ακόμη περισσότερες δράσεις ελεύθερου χρόνου, επικοινωνίας και πολιτισμού», σχολίασε σχετικά ο κ. Καμίνης.
Διαχείριση άδειων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων
Ειδική αναφορά έκανε και σε μία νέα θεσμική πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων - σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ - που αφορά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα κτήρια του κέντρου της πόλης και ειδικά σε αυτά που βρίσκονται γύρω από την περιοχή της πλατείας Ομονοίας. «Μια σημαντική –μητροπολιτικού χαρακτήρα- παρέμβαση στο κτιριακό απόθεμα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα περίπου 1.800 εγκαταλελειμμένα κτίρια του δήμου της Αθήνας. Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει την παρέμβαση των δήμων για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των κτιρίων –ιδίως όταν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Στη συνέχεια θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους. Στο δήμο Αθηναίων, η πιλοτική περιοχή παρέμβασης που μελετήθηκε ήταν η περιοχή της Ομόνοιας. Τα περισσότερα πάντως εγκαταλελειμμένα και άδεια κτίρια εντοπίζονται στο δυτικό τμήμα του δήμου, και ειδικότερα δυτικά του άξονα της οδού Πατησίων και της Πειραιώς».
Έργα κατασκευής που ολοκληρώνονται μέσα στο 2015
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε ακόμη στα τεχνικά έργα που εκπόνησε ο δήμος, μέσω ΕΣΠΑ, και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται το Σεράφειο Κολυμβητήριο, τα Κέντρα Υγείας των οδών Χανίων και Σαρανταπόρου, το Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτικών Αναπήρων Ψυχικού στους Αμπελόκηπους, η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, η ανακατασκευή του 2ο Γυμνασίου Αρρένων ( η γνωστή σε όλους Βίλα Αμαλία), η πεζοδρόμηση και ανάπλαση της οδού Πάφου, η ανακατασκευή της Βίλας Θεοτοκόπουλου, η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής, η κατασκευή του Ψηφιακού Μουσείου στην Ακαδημία Πλάτωνος κ.α.
Επιχειρηματικότα, κοινωνική καινοτομία και τουρισμος
Βασικοί άξονες του αναπτυξιακού προγράμματος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας η ανάδειξη της Αθήνας σε αυτόνομο τουριστικού προορισμού. «Ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη συνολική αναβάθμιση του Τουριστικού Προϊόντος της Αθήνας, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που είναι φορείς διαχείρισης προορισμού» δήλωσε ο κ. Καμίνης και αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) με κορυφαίο παράδειγμα την ετήσια διοργάνωση της Travel Trade Athens. Η προώθηση της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στο πυρήνα του στρατηγικού σχεδιασμού με την διαμόρφωση ενός πλέγματος δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης μεταξύ των οποίων το ∆ίκτυο Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων (diktio.co) και το πρόγραμμα «Επιχειρώ Κοινωνικά» (social.developathens.gr), με το οποίο επιχειρείται να αναδειχθεί η Αθήνα ως κέντρο κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Documenta '14 / Αθήνα - Κάσελ 2017
Στη συνέχεια της παρουσίασης ο Γ. Καμίνης αναφέρθηκε σε μία μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από το δήμο Αθηναίων για μια σύγχρονη και ελκυστική πόλη το 2020, μέσα από τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας όπως το Φόρουμ Δημοκρατίας (Athens Democracy Forum) που φέτος αλλάζει μορφή και επεκτείνεται, και κυρίως λόγω της συνδιοργάνωσης, με τη γερμανική πόλη Κάσελ, της Documenta '14, το 2017 στην Αθήνα. «Η πόλη θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς, εικαστικού χάρτη. Η documenta, που θεωρείται εφάμιλλης σπουδαιότητας με τη Μπιενάλε της Βενετίας, γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον και χιλιάδες καλλιτέχνες, φιλότεχνους και επισκέπτες. Η συμφωνία για την επιλογή της Αθήνας επισφραγίσθηκε με την επίσκεψη μας στο Βερολίνο τον Μάρτιο. Τον Μάιο του 2015 έχουμε προσκαλέσει τον δήμαρχο του Κάσελ στην Αθήνα, και οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Η documenta 14 έχει τον ενδεικτικό τίτλο, «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», και θα εγκαινιασθεί στην πόλη τον Απρίλιο του 2017, ενώ τα εγκαίνια στο Κάσελ έχουν προσδιοριστεί για τον Ιούνιο του 2017. Η σπουδαία και φημισμένη διεθνής διοργάνωση θα κατακλύσει την πόλη, κινητοποιώντας φορείς, οργανισμούς, πανεπιστήμια, σχολές, εικαστικούς και προπάντων νέους, δημιουργικούς ανθρώπους».
Τελειώνοντας, ο κ. Καμίνης δήλωσε: «Η Αθήνα είναι μια δύσκολη πόλη, αλλά και μια συναρπαστική μητρόπολη. Είναι σε τροχιά ανάκαμψης κι αν τα καταφέρει, θα συμπαρασύρει και τη χώρα. Αποδεικνύοντας (για να
παραφράσω τον ποιητή) ότι και τα έργα μας είναι παιδιά πολλών ανθρώπων».
σχόλια