Μυτιλήνη: Τι ισχυρίζεται ο 78χρονος που πυροβόλησε τον 16χρονο Σύρο- Πώς έγιναν όλα

Μυτιλήνη: Τι ισχυρίζεται ο 78χρονος που πυροβόλησε τον 16χρονο Σύρο- Πώς έγιναν όλα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
4

Ο 78χρονος στον οποίο απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος επειδή πυροβόλησε και τραυμάτισε χθες το απόγευμα τον 16χρονο Σύρο πρόσφυγα- αιτούντα άσυλο ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του 78χρονου, τρία άτομα μπήκαν μέσα στην περίφρακτη αυλή του και όταν τους αντιλήφθηκε έριξε με το όπλο το όποιο κατείχε παράνομα προκειμένου να τους εκφοβίσει. «Δεν είχε πρόθεση να πυροβολήσει τον 16χρονο» σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ισχυρίζεται ο δράστης.

Να σημειωθεί ότι ο 78χρονος έχει καταδικασθεί συνολικά σε 37 χρόνια φυλάκισης για δυο φόνους. Αρχικά είχε σκοτώσει έναν φίλο του με κυνηγετικό όπλο, επειδή αρνήθηκε το κέρασμα του. Μετά την αποφυλάκιση του σκότωσε με μαχαίρι τη σύζυγο του μπροστά στο ανήλικο παιδί τους.

Στην περιοχή της Μόριας κατοικούσε πολύ πριν το στρατόπεδο γίνει χώρος υποδοχής προσφύγων. Από την λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης εδώ και τέσσερα χρόνια έχει καταγγελθεί ότι πυροβολούσε στον αέρα συχνά, χωρίς ποτέ όμως να συλληφθεί. Και όλα αυτά στον περιβάλλοντα χώρο ενός από τα πλέον φρουρούμενα σημεία της Ελλάδας, όπως το ΚΥΤ της Μόριας.

Εκτός κινδύνου με τραύματα στο κεφάλι και τα πόδια νοσηλεύεται ο 16χρονος

Το 16χρονο παιδί τώρα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με τραύματα στα πόδια και στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, δέχθηκε τα πυρά του 78χρονου μπροστά στα μάτια των γονιών του και του ανήλικου αδελφού του που όλοι μαζί είχαν περάσει στο νησί από τις απέναντι τουρκικές ακτές το πρωί της Κυριακής 8 Ιουλίου.

Η οικογένεια είχε φύγει από τον καταυλισμό κατά τα επεισόδια εκεί, το βράδυ της Δευτέρας 9 Ιουλίου ανάμεσα σε αραβόφωνους και Αφγανούς αιτούντες άσυλο κι αυτό για να προστατευθεί. Περίμεναν δηλαδή να ηρεμήσουν τα πράγματα για να επιστρέψουν στον καταυλισμό και όπως δηλώθηκε από τον πατέρα της οικογένειας στην αστυνομία «δεν αποπειράθηκαν να κλέψουν τίποτα και από κανέναν».

Έκκληση για συμπαράσταση στον 16χρονο απηύθυνε ο πρόεδρος της Μόριας

Να συγκεντρωθούν στα δικαστήρια προκειμένου «να συμπαρασταθούν για ανθρωπιστικούς λόγους στον συγχωριανό τους» που πυροβόλησε, κάλεσε σήμερα το πρωί από τα μεγάφωνα του χωριού τους κατοίκους της Μόριας ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νίκος Τρακέλλης.

Ωστόσο ελάχιστοι ήταν τελικά, όσοι προσήλθαν στο δικαστήριο της Μυτιλήνης σήμερα το πρωί, όταν και μεταφέρθηκε εκεί ο 78χρονος δράστης.

Ο Νίκος Τρακέλλης, με αφορμή την πρωινή κίνησή του να καλέσει σε συμπαράσταση στον συγχωριανό τους υποστήριξε ότι «η έκκληση έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν υποστηρίζω την ενέργεια του πυροβολισμού πλην όμως οι αρμόδιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι οι κάτοικοι της Μόριας είναι στα όρια τους».

«Υπάρχουν όρια στα οποία μπορεί κάποιος να αντιδράσει... δεν πρέπει να αφήνουμε χώρο σε ακραίες εγκληματικές προθέσεις» υποστήριξε σχολιάζοντας το συμβάν, μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μιχάλης Ψημίτης.

Μπαλάφας: Επικίνδυνο να θεωρείται ο πρόσφυγας το 2018 "αποδιοπομπαίος τράγος" για όλα τα δεινά στη χώρα μας και στην Ευρώπη

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τραυματισμό με όπλο ανήλικου πρόσφυγα από τον 78χρονο αγρότη και κάτοικο της περιοχής» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

«Το γεγονός αυτό είναι θλιβερό, καταδικαστέο, και, δυστυχώς, καλλιεργείται μία τέτοια συμπεριφορά από διάφορους κύκλους. Είναι πολύ επικίνδυνη η άποψη να θεωρείται ο πρόσφυγας το 2018 ο "αποδιοπομπαίος τράγος" για όλα τα δεινά στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Αυτός ο παραλληλισμός θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του '30, με τον "Εβραίο" στη σημερινή θέση τού πρόσφυγα», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon.

«Δεν συμφωνώ με αυτό που αναφέρετε ότι ακούγεται, πως οι άνθρωποι στα νησιά μας είναι ξεχασμένοι από το κράτος. Πρόσφατα δόθηκαν ενισχύσεις 20 εκατομμυρίων, κυρίως στη Λέσβο, αλλά και στα άλλα νησιά, ο ΦΠΑ παραμένει μειωμένος στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, υπάρχει το μεταφορικό ισοδύναμο προς και από τα νησιά, έχουν προωθηθεί πολύ σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα κ.λπ. Δηλαδή, δεν είναι με κανέναν τρόπο ξεχασμένοι και απομονωμένοι οι κάτοικοι» σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

Ελλάδα / Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

«Η Τροχαία έκανε ελέγχους αλλά αν κλείσουν και τα δύο τα ρεύματα, θα μπλοκαριστεί και η Τροχαία και τα εκχιονιστικά μέσα στις ουρές» εξήγησε
LIFO NEWSROOM
ΕΥΔΑΠ για τα λύματα στην παραλιακή: Το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται λόγω των 7.000 παράνομων συνδέσεων

Ελλάδα / ΕΥΔΑΠ για λύματα στην Παραλιακή: Το δίκτυο υπερφορτώνεται λόγω 7.000 παράνομων συνδέσεων

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται το πρόβλημα και το αποδίδει στις παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο, για τις οποίες, όπως τόνισε, λαμβάνονται μέτρα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αρχικά, γιατί ήταν ελεύθερος ο συγκεκριμένος άνθρωπος; Δεύτερον, μήπως όμως να διερευνηθεί και η πιθανότητα να ήταν όντως στην αυλή του; Το ότι έρχονται από πόλεμο δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουν το ελεύθερο να μπαίνουν παντού. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
Αν θεωρούσαμε φυσιολογικό να πυροβολούμε οποιονδήποτε βλέπουμε να μπαίνει σε μια αυλή, εκτός από τα επαγγέλματα του διανομέα φυλλαδίων, πλασιέ, κούριερ, ταχυδρόμου και ντελιβερά που θα έσβηναν από τον χάρτη, θα μειωνόταν αισθητά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού σε ορισμένες χώρες και θα εντεινόταν ισόποσα το δημογραφικό έλλειμμα σε ορισμένες άλλες... Επίσης, το τίμημα που πληρώνεις όταν ζεις σε ένα (έστω και υποτυπώδες) κράτος δικαίου είναι ότι άτομα σαν τον ανεκδιήγητο γέρο θα κυκλοφορούν κάποια στιγμή ελεύθερα. Οι κοινωνίες δικαίου πιστεύουν στη δυνατότητα σωφρονισμού του εγκληματία και, μετά την τιμωρία του, τον ελευθερώνουν. Απλά, οι περιπτώσεις όπου ο εγκληματίας δεν υποτροπιάζει (και δεν είναι λίγες) δεν καλύπτονται ποτέ από τα ΜΜΕ, ενώ οι υποτροπές υπερπροβάλλονται.
Αν θεωρούσαμε φυσιολογικό να πυροβολούμε οποιονδήποτε βλέπουμε να μπαίνει σε μια αυλή Πηγή: www.lifo.grΕ τότε να περιμένουμε να μας σκοτώσει πρώτα και αντιδρούμε μετά θάνατον αν είναι... δεν είπα ότι είναι φυσιολογικό να πυροβολείς, δεν είναι φυσιολογικό όμως κιόλας να διαρρηγνύεις ξένα σπίτια. Κι αυτό θεωρώ είναι παγκοσμίως γνωστό. Δε νομίζω στη Συρία να αποτελεί συνήθειο αυτό. Όχι επειδή πάμε σε άλλη χώρα να ξεχνάμε και τους νόμους.
Δεν προκύπτει από πουθενά πρόθεση -και πόσο μάλλον απόπειρα- διάρρηξης. Φυσικά, ακόμα και η διάρρηξη δεν αποτελεί λόγο νόμιμης άμυνας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (αν και μπορεί βέβαια να αποτελέσει ελαφρυντικό). Μάλιστα, σε πολά χωριά (της Μυτιλήνης συμπεριλαμβανομένης) η αυλή δεν είναι καν φραγμένη. Δεν θα με εξέπλητε αν οι πρόσφυγες αποπειράθηκαν απλά να προβούν στο ασύγγνωστο έγκλημα της κλοπής σύκων, το οποίο και εγώ έχω διαπράξει στο νησί, κόβοντας καρπούς από τα κλαδιά δέντρων που προεξείχαν προς την πλευρά του δρόμου.