Να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια Γυμνασίου - Λυκείου ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια Γυμνασίου - Λυκείου ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI
4

Να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητούν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την Αννέτα Καββαδία.

Οι βουλευτές επικαλούνται τον νόμο 2472/1997, σύμφωνα με τον οποίο οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις αποτελούν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και ως εκ τούτου απαγορεύεται να τυγχάνουν καταγραφής και επεξεργασίας.

Παράλληλα αναφέρονται και σε απόφαση-σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία «η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή σε ξεχωριστό πεδίο επί του τίτλου, αλλά και η καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο, υπερβαίνει τον σκοπό της επεξεργασίας και δεν είναι νόμιμη».

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, ο απολυτήριος τίτλος σπουδών χρησιμοποιείται από τον κάτοχό του ως τυπικό προσόν για ποικίλες χρήσεις (π.χ. για συμμετοχή σε εξετάσεις και διαγωνισμούς, για εξεύρεση εργασίας κ.λπ.), γεγονός που είναι δυνατόν να εκθέσει τον κάτοχο του απολυτηρίου σε διακρίσεις με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, κατά παράβαση του άρθρου 13 του του Συντάγματος.

Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο, προκειμένου να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μην σας απογοητεύσω αλλά δεν πολυτηρείται μάλλον ο νόμος αυτός έτσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια. Ανάλογα με τον κάθε Λυκειάρχη πάει ίσως. Το 2017 αποφοίτησε η αδερφή μου και στο θρήσκευμα υπήρχε κενό. Όπως και σε γνωστή μου άλλου Λυκείου. Σε μένα όμως ας πούμε αναγραφόταν προ 7ετίας. Και να καταργηθεί, στην πράξη δεν θα επηρεάσει σε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ την μετέπειτα πορεία των αποφοίτων. Απλώς επειδή το ζητάνε Συριζαίοι βουλευτές και επειδή ΊΣΩΣ ο Σύριζα το εφαρμόσει, για αυτό και θα πέσει κράξιμο. Αν ήταν άλλος στα πράγματα ίσως όχι. Βέβαια εδώ μπορεί να μου πει κάλλιστα κανείς πως μόνο ένα αριστερό ή με μικρές δόσεις αριστεράς, κόμμα όπως ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε κάτι τέτοιο. Τα υπόλοιπα - και δη ΝΔ και ΧΑ - τα θεωρούν ταμπού. Το ξαναλέω πάντως, η αναγραφή δεν εξυπηρετεί σε κάτι και ας γίνει χαμός απ όλες τις εκκλησιαστικές και τις "πατριωτικές" οργανώσεις για το θέμα αυτό. Κατάλοιπο άλλων εποχών είναι. Άσε που αποτελεί βηματάκι εκσυγχρονισμού διότι σε άλλα ευρωπαϊκά σχολεία στα απολυτήρια δεν αναγράφεται κάτι αν θυμάμαι καλά. Μόνο στα αρχεία των μαθητών αναφέρεται το θρήσκευμα μεταξύ όλων των άλλων πληροφοριών. Στο Δημόσιο δεν ζητείται πουθενά θρήσκευμα. Και σε τυχόν διορισμό ορκίζεσαι και πολιτικά αν θες και είσαι άθρησκος. Κάποιοι ιδιωτικοί εργοδότες ίσως και να θέλουν να ξέρουν και πολύ απλά θα σε ρωτήσουν. Η διαγωγή ωστόσο που αναφέρεται στο Απολυτήριο μετράει. Και στο Δημόσιο όπου για ορισμένες Υπηρεσίες απαιτείται συγκεκριμένος χαρακτηρισμός διαγωγής αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα το μάτι θα πάει και εκεί....
Πιστεύω κι εγώ ότι το θρήσκευμα σε δημόσια έγγραφα δεν ενδιαφέρει κανέναν. Άρα δεν τίθεται θέμα διάκρισης. Αν κάποιος δεν θέλει να αναγράφεται πρέπει να έχει δικαίωμα εξαίρεσης. Σε προσλήψεις στο δημόσιο δεν έχει οποιοσδήποτε να φοβάται κάτι, τουλάχιστον λόγω πίστης! Στον ιδιωτικό τομεα αν θέλει ο εργοδότης ρωτά στην συνέντευξη... Αλλά σε μια χώρα με τόσους Χ.Ο. πάλι το πρόβλημα διακρίσεων εντοπίζεται όχι στην αναξιοκρατία που μας χαρακτηρίζει αλλά στο θρήσκευμα... αναρωτιέμαι γιατί.
Να σε ενημερώσω ότι μέχρι τη δεκαετία του 90, απαγορευόταν να διοριστούν εκπαιδευτικοί με Καθολικό θρήσκευμα. καλά, δεν μιλάμε για Εβραϊκό...Αρα ενδιαφέρει, Οπως μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στις προαγωγές κάποιου αν βρεθεί υπό την εξουσία ορθοδοξοταλιμπάν στυλ Αμβρίσου και κλίκας...
Τότε. Η Ελλάδα του 2018 όμως διαφέρει σε σχέση με πριν 25 χρόνια αρκετά και δη στο Δημόσιο. Τώρα μπορείς. Όχι πως εκπλήσσει, εδώ Βουλευτές Θράκης ορκίζονται στο Κοράνι...Και όχι δεν κινδυνεύει καμία προαγωγή σου. Μόνο αν εργάζεσαι για την εκκλησία. Τώρα να επηρεαστεί καμιά πολιτική πορεία όπως του Φίλη ναι.