Ναυάγιο στην Πύλο: Σε απόγνωση οι διασωθέντες- Αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους

Ναυάγιο στην Πύλο: Σε απόγνωση οι διασωθέντες- Αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

«Αναζητούν φίλους και συγγενείς. Είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση», είπε για τους μετανάστες που διασώθηκαν μετά το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο λέγοντας πως «αυτό που ξέρουμε είναι ότι το πλοιάριο ξεκίνησε από τη Λιβύη. Βρισκόταν αρκετές μέρες εν πλω. Το πλοιάριο ήταν μη αξιόπλοο με ανθρώπους στοιβαγμένους κάτω από άθλιες συνθήκες».

«Τελευταία οι πρόσφυγες επιχειρούν όλο και πιο επικίνδυνα ταξίδια, ρισκάροντας και την ζωή των οικογενειών τους» σημείωσε και τόνισε «αυτό θα πρέπει να μας κινητοποιήσει». Πρόσθεσε πως οι μαρτυρίες των επιζώντων «κάνουν λόγο για γυναίκες και παιδιά στο σκάφος» αλλά όπως σημείωσε είναι σε σύγχυση και δεν τους είπαν πού βρίσκονταν.

Επεσήμανε επίσης πως «αν με κάποιο μαγικό τρόπο, σταματούσαν αύριο κάποιες συρράξεις σε πολύ κρίσιμα σημεία του πλανήτη Ουκρανία, Σουδάν, Αφγανιστάν, ο αριθμός των προσφύγων θα μειωνόταν στο μισό». Η Στέλλα Νάνου συμπλήρωσε ότι κατά «τη χθεσινή πολύ θλιβερή μέρα του πολύνεκρου ναυαγίου, τελείως συμπτωματικά δημοσιεύσαμε την ετήσια στατιστική έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας που δίνει την εικόνα για τον αναγκαστικό εκτοπισμό στον πλανήτη. Τα νούμερα και οι αριθμοί είναι πολύ θλιβεροί. Μιλάμε για 110 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους εξαιτίας πολέμων, συγκρούσεων, βίας, παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι ένας αριθμός ρεκόρ».

Ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Η ίδια υπογράμμισε πως «είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αναγκαστικά εκτοπισμένων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δυστυχώς αυτή είναι μια τάση, μια ανοδική τάση που παρατηρούμε τα δέκα τελευταία χρόνια». Αναφορικά με το κατά πόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αλλαγή στα σημεία μετακίνησης των προσφυγικών ροών, η Στέλλα Νάνου σημείωσε ότι «Αυτά τα μοτίβα μετακινήσεων ανθρώπων συνεχώς αλλάζουν. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να τολμούν όλο και πιο επικίνδυνα ταξίδια. Δηλαδή ταξίδια είτε από τις ακτές της Τουρκίας κατευθείαν προς την Ιταλία είτε από τη Βόρεια Αφρική πάλι προς την Ιταλία κυρίως και άλλες χώρες της Μεσογείου».


Εκπρόσωπος Λιμενικού: Αν είχαμε επέμβει υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσουμε εμείς το ναυάγιο

«Θα μπορούσαμε να προκαλούσαμε εμείς το ναυτικό ατύχημα. Αν υπήρχε επέμβαση, υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσουμε εμείς το ναυάγιο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου στον ΣΚΑΪ, απαντώντας στις επικρίσεις ότι δεν υπήρξε παρέμβαση, παρότι σκάφη του Σώματος είχαν προσεγγίσει το αλιευτικό και είχαν δει ότι στα καταστρώματά του ήταν στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι.

Πρόσθεσε επίσης, πως το Λιμενικό δεν ήταν απλός παρατηρητής στην πορεία του αλιευτικού. «Απλοί παρατηρητές που σώζουν 104 συνανθρώπους, δεν υπάρχουν. Ήμαστε εκεί προσπαθώντας να τους πείσουμε να λάβουν τη βοήθεια. Δεν αντιλαμβάνονταν τον κίνδυνο».

Στην ερώτηση αν το ναυάγιο θα μπορούσε να αποφευχθεί ο Νίκος Αλεξίου είπε ότι δέκα λεπτά πριν βυθιστεί έχασε τη μηχανή του. «Αν δεν είχε συμβεί αυτό, πιθανότατα να μην είχαν μετακινηθεί. Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμπόρους όπλων ή ναρκωτικών». 

Ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

«Παραμείναμε δίπλα, αν μας χρειασθούν να σώσουμε ανθρώπους, και αυτό κάναμε», υποστήριξε ο Νίκος Αλεξίου. «Ειδοποιηθήκαμε από το ιταλικό λιμενικό για την ύπαρξη του σκάφους. Κάναμε ό,τι έπρεπε. Δεν ήθελαν διάσωση, δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Βλέποντας την κατάσταση, δεν φύγαμε», είπε και εξήγησε πως «τα ξημερώματα το σκάφος έχασε τη μηχανή του. Μετακινήθηκε κόσμος. Το σκάφος έχασε το κέντρο βάρους και ανετράπη».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συλλήψεις διακινητών, ωστόσο εξετάζονται ορισμένοι ως ύποπτοι και η διαδικασία της εξέτασης είναι σε εξέλιξη. Τόνισε επίσης πως οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται. 

Ναυάγιο στην Πύλο: Δεν υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των επιβαινόντων

«Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής.

«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», συμπλήρωσε.

Ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο Βασίλης Μακρής σημείωσε πως «οι εκτιμήσεις δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί "συσκευάστηκαν", ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».

Κλείνοντας είπε πως «Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον».

Ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ