Ναυάγιο στην Πύλο: Τι αποκαλύπτει ακτιβίστρια για τις συνθήκες της τραγωδίας

Ναυάγιο στην Πύλο: Τι αποκαλύπτει ακτιβίστρια για τις συνθήκες της τραγωδίας Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο αποκαλύπτει σε ανάρτησή της ακτιβίστρια που, όπως αναφέρει, είχε επαφές με επιβαίνοντες πριν την τραγωδία.

Συγκεκριμένα, η Ναουάλ Σουφί με ανάρτησή της έδωσε στη δημοσιότητα όσα τις μετέφεραν οι επιβάτες για την κατάσταση που επικρατούσε πάνω στο σκάφος.

«Όλη την ώρα με ρωτούσαν τι έπρεπε να κάνουν και τους έλεγα συνέχεια ότι θα έρθουν οι Έλληνες διασώστες», σημειώνει η ακτιβίστρια και προσθέτει:

«Καθ' όλη τη διάρκεια του απογεύματος και μέχρι τις 23:00 δεν έκανα τίποτα άλλο από το να καθησυχάζω τους ανθρώπους που τηλεφωνούσαν από το σκάφος, εξηγώντας τους ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν τη θέση του σκάφους εδώ και πολλές ώρες και ότι η διάσωση θα έφτανε σίγουρα. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να διαχειριστούν τον πανικό που επικρατούσε στο πλοίο».

Αναλυτικά η ανάρτηση της ακτιβίστριας:

Στις 13 Ιουνίου 2023, τις πρώτες πρωινές ώρες, οι μετανάστες που επέβαιναν σε σκάφος με 750 άτομα επικοινώνησαν μαζί μου και λέγοντάς μου για τη δύσκολη κατάστασή τους. Μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, το νερό είχε τελειώσει, ο οδηγός της βάρκας τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν επίσης έξι πτώματα στο σκάφος. Οι μετανάστες δεν γνώριζαν ακριβώς πού βρίσκονταν, αλλά χάρη στον άμεσο εντοπισμό του τηλεφώνου της Τουράγια, μπόρεσα να μάθω την ακριβή τους θέση και να ειδοποιήσω τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέχθηκε όταν ένα πλοίο πλησίασε τη βάρκα, την έδεσε με σχοινιά στις δύο άκρες της και άρχισε να πετάει μπουκάλια με νερό. Οι μετανάστες αισθάνθηκαν ακραίο κίνδυνο, καθώς φοβήθηκαν ότι τα σχοινιά θα μπορούσαν να αναποδογυρίσουν τη βάρκα και ότι η αναταραχή στο σκάφος για το νερό θα μπορούσε να προκαλέσει βύθιση. Για το λόγο αυτό, απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση στο σκάφος έγινε ακόμη πιο δραματική: οι μετανάστες ήταν μπερδεμένοι και δεν καταλάβαιναν αν αυτό ήταν μια επιχείρηση διάσωσης ή ένας τρόπος να θέσουν τη ζωή τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Έμεινα σε επαφή μαζί τους μέχρι τις 23:00 ώρα Ελλάδας, προσπαθώντας να τους καθησυχάσω και να τους βοηθήσω να βρουν μια λύση.

Όλη την ώρα με ρωτούσαν τι έπρεπε να κάνουν και τους έλεγα συνέχεια ότι θα έρθουν οι Έλληνες διασώστες. Σε αυτή την τελευταία κλήση, ο άνδρας με τον οποίο μιλούσα είπε ρητά: «Νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα στη ζωή». Όταν οι μετανάστες απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο, δεν υπήρχε πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία, γιατί δεν θα ήξεραν πώς να πλεύσουν για να φτάσουν στα ιταλικά ύδατα, καθώς ο πραγματικός οδηγός του σκάφους έλειπε και ρωτούσαν συνεχώς τι να κάνουν.

Χρειάζονταν οπωσδήποτε βοήθεια εκεί όπου βρίσκονταν και αν μου είχαν εκφράσει ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία θα είχα φυσικά στείλει ενημέρωση στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά οι μετανάστες δεν είπαν ποτέ κάτι τέτοιο.

Είναι ποτέ δυνατόν η διαφυγή των μεταναστών από την κατάσταση κινδύνου στην οποία βρίσκονταν να ερμηνεύτηκε από τις ελληνικές αρχές ως διαφυγή από τη διάσωση; Αυτά είναι ερωτήματα που δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να καταθέσω ότι αυτοί οι άνθρωποι ζητούσαν συνεχώς να σωθούν από οποιαδήποτε χώρα.

Αυτή είναι η τελευταία ακριβής θέση που εστάλη από το τηλέφωνο της Τουράγια και κοινοποιήθηκε στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία Τοποθεσία για τις 3:10 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Lat N 036 You 008'059.660" Lon E 021 You 002'009.749"

Καθ' όλη τη διάρκεια του απογεύματος και μέχρι τις 23:00 δεν έκανα τίποτα άλλο από το να καθησυχάζω τους ανθρώπους που τηλεφωνούσαν από το σκάφος, εξηγώντας τους ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν τη θέση του σκάφους εδώ και πολλές ώρες και ότι η διάσωση θα έφτανε σίγουρα. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να διαχειριστούν τον πανικό που επικρατούσε στο πλοίο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM