Νέα παραπομπή σε δίκη για έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ

Νέα παραπομπή σε δίκη για έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ Facebook Twitter
EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος
0

Ως συνεργοί σε απιστία παραπέμπονται εκ νέου σε δίκη ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, έξι μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, που είχαν σύμφωνο γνώμη στον τρόπο αξιοποίησης 28 ακινήτων του Δημοσίου την περίοδο 2013-2014, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Με το βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών δείχνει για δεύτερη φορά, καθώς έχει προηγηθεί άλλο ένα βούλευμα που αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο, εδώλιο στους έξι εμπειρογνώμονες που είχαν γνωμοδοτήσει για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 επίμαχων ακινήτων, διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, αποδείχθηκε «μη επωφελής» για το Δημόσιο.

Ωστόσο με το νέο βούλευμα, οι έξι τεχνοκράτες, εκ των οποίων οι τρεις είναι αλλοδαποί, παραπέμπονται για απλή συνέργεια σε απιστία, αντί της απιστίας που είχε αποφανθεί υπό άλλη σύνθεση, το Συμβούλιο με το προηγούμενο βούλευμα.

Οι εφέτες αυτήν την φορά, προχώρησαν σε επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία σε απλή συνέργεια σε απιστία, καθώς εκτιμάται πως δέχονται ότι η απόφαση για την αξιοποίηση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, ανήκε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Δέχονται παράλληλα, ότι οι έξι κατηγορούμενοι είναι συνεργοί των αρμοδίων του Ταμείου, καθώς συναίνεσαν αποφαινόμενοι ότι οι επίμαχες συμβάσεις ήταν επωφελείς.

Να σημειωθεί ότι με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, τα μέλη της διοίκησής του έχουν ακαταδίωκτο για πράξεις ή παραλείψεις τους, που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και έτσι δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη.

Για τον λόγο αυτό δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας οι θεωρούμενοι ως υπαίτιοι, πλην όμως με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται να δικαστούν οι εμπειρογνώμονες ως φερόμενοι συνεργοί τους.

Η παραπομπή των εμπειρογνωμόνων είχε προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες, αλλά και στις χώρες καταγωγής των τριών εξ αυτών - Ιταλία, Ισπανία και Σλοβακία.

Οι δύο πρώτοι από τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους, έχουν διατελέσει επικεφαλής των κτηματικών υπηρεσιών των χωρών τους, ενώ ο τρίτος, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σλοβακίας. Έτσι φαίνεται να είχε συζητηθεί η επέκταση του ακαταδίωκτου των μελών της διοίκησης και στα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων - μέτρο που ωστόσο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην επίμαχη εκκρεμή ποινική διαδικασία.

Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά τα 28 ακίνητα, μεταξύ των οποίων πέντε κτήρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτήρια ΔΟY και πέντε κτήρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

Η συναλλαγή, που ελέγχθηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς μετά από μηνυτήρια αναφορά δικηγόρων του Πειραιά, ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, και αφορά δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια, με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία).

Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα, που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ