Νέες Ταυτότητες: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα - Η διαδικασία

Νέες Ταυτότητες: Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
0

Αύριο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης για τις νέες ταυτότητες.

Στόχος των αρχών είναι τα ραντεβού στα αστυνομικά τμήματα για τις νέες ταυτότητες να ξεκινήσουν ακόμη και από την ίδια μέρα. Η εν λόγω πλατφόρμα θα ανεβεί στο gov.gr. Μετά την αίτηση για έκδοση νέας ταυτότητας, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει sms στο κινητό του τηλέφωνο όπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού, ενώ έπειτα από 7-10 μέρες θα ενημερώνεται πάλι με σχετικό sms για την παραλαβή της.

Το κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά. Να σημειωθεί πως οι νέες ταυτότητες θα έχουν διάρκεια 10 ετών.

Πότε θα είναι διπλό το κόστος για τις νέες ταυτότητες

Σε περίπτωση έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο δημοσίου, ύψους 9 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. Πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο πολίτης θα πληρώνει σχεδόν διπλά τη νέα ταυτότητα.

Τα στοιχεία στις νέες ταυτότητες

Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες είναι κατά κύριο λόγο αυτά της ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας.

Συγκεκριμένα, στην μπροστινή πλευρά έκτος από τη φωτογραφία του πολίτη θα αναγράφονται:

  • Αριθμός ταυτότητας,
  • Επώνυμο,
  • Όνομα,
  • Φύλο,
  • Ιθαγένεια,
  • Ημερομηνία γέννησης,
  • Ημερομηνία έκδοσης,
  • Ημερομηνία λήξης,
  • Αρχή έκδοσης,
  • Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN
  • Υπογραφή κατόχου.

Αντιστοιχία στην πίσω πλευρά θα αναγράφονται:

  • Όνομα πατέρα,
  • Όνομα μητέρας,
  • Τόπος γέννησης,
  • Ομάδα αίματος
  • Ύψος

Στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Πού θα εκδίδονται οι νέες ταυτότητες

Οι νέες ταυτότητες θα εκδίδονται σε 367 σημεία σ’ όλη τη χώρα, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμεΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.


Βασίλης Βασιλόπουλος: Τα δεδομένα για τις νέες ταυτότητες

«Τα δεδομένα τα συγκεκριμένα που θα περιλαμβάνονται σε αυτές τις ταυτότητες είναι τα ίδια με την αστυνομική ταυτότητα και ορισμένα εξ αυτών, όπως τα βιομετρικά, είναι κρυπτογραφημένα σε δύο σημεία», έκανε γνωστό ο υπεύθυνος προσωπικών δεδομένων της ΕΡΤ, Βασίλης Βασιλόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Το επόμενο βήμα από την πλαστική κάρτα, την οποία θα ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε από την επόμενη εβδομάδα -γιατί χρειάζεται ένα δεκαήμερο για κάθε παραγωγή- είναι το ότι θα πάμε στην ενιαία ψηφιακή ταυτότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μας διευκολύνει τόσο στις μετακινήσεις μας όσο και στην εξακρίβωση του προσώπου, χωρίς να προστρέχουμε σε αρχές ή σε πλατφόρμες για να δηλώνουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία ή ο,τιδήποτε άλλο», ανέφερε.

Όπως προαναφέρθηκε σύμφωνα με όσα είπε τα δεδομένα τα συγκεκριμένα που θα περιλαμβάνονται σε αυτές τις ταυτότητες είναι τα ίδια με την αστυνομική ταυτότητα και ορισμένα εξ αυτών, όπως τα βιομετρικά, είναι κρυπτογραφημένα σε δύο σημεία, στα οποία μπορεί να μην αναγνωστούν, δηλαδή ένα ανέπαφο και ένα με επαφή, μια ταινία μαγνητική, όπως είναι και οι πιστωτικές κάρτες. «Δεν είναι όλες οι δυνατότητες μηχανών σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν το περιεχόμενο των ταυτοτήτων (…) Θα χρειάζεται πολύ κοντινή απόσταση της κάρτας αυτής με το μηχάνημα προκειμένου να αναγνώσει αυτά τα στοιχεία», τόνισε. 

Κατά τα άλλα σημείωσε πως: 

«Η Ελληνική Αστυνομία θα έχει την ευθύνη και να της εκδώσει και να επιτηρήσει τη σωστή εφαρμογή και την προστασία των δεδομένων, όσο και την ασφάλεια των συστημάτων και της ίδιας της ταυτότητας, αλλά και οποιουδήποτε συστήματος υποστηρίζει αυτές τις ταυτότητες. Έχει και την υποχρέωση να τις αντικαθιστά ή να να πράττει όσα πρέπει για να αναγνωρίζει το πρόσωπο, δηλαδή να έχει τα μηχανήματα, να διαθέτει, να κάνει μια επιτήρηση σε σχέση με την ανάγνωσή τους λ.χ. σε μια πύλη για να μπούμε σε ένα αεροσκάφος – όπου ουσιαστικά εκεί είναι και το βασικότερο σημείο στο οποίο θα γίνεται το σκανάρισμα. (…) Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε κατά νου ότι αυτοί έχουν την ευθύνη. Οι αξιωματικοί και οι άνθρωποι της Ελληνικής Αστυνομίας που εκδίδουν τις ταυτότητες και επιτηρούν την εφαρμογή. Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα, τα ενδιαφέροντα είναι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς προκύπτει από το άρθρο 13-1 του Κανονισμού για την έκδοση των ταυτοτήτων, η ανάγκη να υποβάλλονται τακτικά εκθέσεις για την εφαρμογή σε όλα τα κράτη – μέλη».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ