Νεκρά ψάρια χωρίς μάτια ξεβράστηκαν στην παραλία Φαλάσσαρνα στα Χανιά, καθώς το φαινόμενο συνεχίζεται από τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως έχει εξηγήσει το ΕΛΚΕΘΕ, τα ψάρια, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στην οικογένεια Epinephelidae (ροφοί, στήρες και σφυρίδες), προσβάλλονται από ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια, που προκαλείται από τον ιό Betanodavirus. Πρόκειται για ευρέως διαδεδομένο στη Μεσόγειο ιό που προσβάλλει έντονα τα είδη της συγκεκριμένης οικογένειας ψαριών, τα οποία εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία.
Μεταξύ των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν τα ψάρια που έχουν πρσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό είναι η αργή και σε σπειροειδή τροχιά κίνηση στην επιφάνεια της θάλασσας, συχνά με την κοιλιά προς τα πάνω, λόγω διόγκωσης της νηκτικής κύστης. Παρόμοια περιστατικά, μικρότερης όμως έντασης, παρατηρούνται κάθε χρόνο με έξαρση κυρίως το φθινόπωρο.
Ωστόσο, ο ιός προσβάλλει αποκλειστικά τα ψάρια και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση, τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές δεν πρέπει να καταναλώνονται, καθώς ενδέχεται να έχουν αλλοιωθεί, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Η ιογενής εγκεφαλοπάθεια επηρεάζει επίσης είδη ιχθυοκαλλιέργειας, όπως το λαβράκι, και σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν, εξάρσεις της νόσου σε άγριους πληθυσμούς είχαν συνδεθεί με δραστηριότητες ιχθυοκαλλιέργειας.
Ωστόσο, στην παρούσα κατάσταση, οι περιοχές που καταγράφονται εξάρσεις δεν γειτνιάζουν με μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, γεγονός που υποδεικνύει πως ο ιός υπάρχει φυσικά στο θαλάσσιο περιβάλλον και μπορεί να προσβάλει άγριους πληθυσμούς, όπως τονίζει το ΕΛΚΕΘΕ.