Νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Αθήνα το πρώτο τρίμηνο του έτους

Νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Αθήνα το πρώτο τρίμηνο του έτους Facebook Twitter
1

Νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Αθήνα καταγράφεται φέτος.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφεται αύξηση των αφίξεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά 14% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα να σημειωθεί, ότι το 2016 η Αθήνα κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών με 4.600.000 τουρίστες, έναντι 4.200.000 τουριστών το 2015.

 

Σχεδόν ίδιος είναι και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στην Αθήνα, δήλωσε ο κ. Βασιλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

 

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, η Τουριστική Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Tourism Partnership), μεταξύ του δήμου Αθηναίων, της Aegean και του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, μέσω της δωρεάς του Hellenic Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία) και με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα /Athens Partnership. Αξιοποιώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Αθήνας, η συνεργασία των δύο φορέων αναδεικνύει αποτελεσματικά την πόλη στο κοινό -και στο εξωτερικό-, εστιάζοντας στις αμέτρητες επιλογές που προσφέρει, αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζει ως τουριστικό σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη. Η εμπειρία της πόλης ως "city break", προορισμού πολιτιστικού & αθλητικού ενδιαφέροντος, ενδιάμεσου σταθμού για κοντινές αποδράσεις και κόμβου στήριξης της περιφέρειας και σύνδεσης με πρωτεύουσες άλλων χωρών, είναι κάποιες από τις πτυχές οι οποίες προβάλλονται μέσα από το πλάνο δράσεων που υλοποιούνται.

 

Όπως είπε ο κ. Καμίνης, «ο τουρισμός είναι βασικός μοχλός της οικονομίας μας, της Αθήνας, της χώρας. Για να λειτουργήσει όμως χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες» προσθέτοντας ότι «από το 2012 οι τουρίστες στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια». Ο δήμαρχος Αθηναίων, υπογράμμισε πως «η Αθήνα έχει όλες τις προϋποθέσεις και μπορεί να αναδειχθεί σε μοναδικό αυτόνομο προορισμό για όλο τον χρόνο. Είναι μία ασφαλής ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σε καιρούς αστάθειας και αβεβαιότητας, πόλη δημοκρατίας, ανοιχτή στην πρωτοπορία και τον διάλογο, φιλόξενη και ειρηνική». Ο κ. Καμίνης επισήμανε με έμφαση ότι σε κάθε 40 επισκέπτες αντιστοιχεί μια θέση απασχόλησης, ενώ σημείωσε τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει η Αθήνα στο συνεδριακό τουρισμό. Βάσει των στατιστικών στοιχείων για την αγορά των διεθνών συνεδρίων η Αθήνα το 2014 εκτινάχθηκε κατά 20 θέσεις, ενώ το 2015 κέρδισε άλλες τρεις θέσεις στη διεθνή κατάταξη.

 

Στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε το 57% των συνεδρίων που έγιναν το 2015 σε όλη τη χώρα, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε σύνεδρος ενίσχυσε την τοπική οικονομία κατά μέσο όρο με περισσότερα από 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διεθνούς ένωσης συνεδριών ICCA, το 2015, η τοπική οικονομία ενισχύθηκε, από συνέδρια διεθνούς και επιστημονικού χαρακτήρα, με το ποσό των 51 εκατ. ευρώ.

 

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά περιμένουμε να είναι τα στοιχεία και για το 2016, τόνισε ο κ. Καμίνης. Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Αθήνα, έχουν οι μεγάλες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες διοργανώσεις του δήμου. Στόχος, είπε ο κ. Καμίνης, είναι και τις 52 βδομάδες του χρόνου να γίνονται ανάλογες διοργανώσεις.

 

Ξεχωριστή αναφορά έγινε από τον κ.Καμίνη στη σημασία της έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Documenta 14, που έχει ήδη από το πρώτο δεκαήμερο της λειτουργίας της προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Η Aegean θέλοντας να συμβάλει στην τοποθέτηση της Αθήνας στο χάρτη της διεθνούς πολιτιστικής σκηνής, συνδέει την Αθήνα με το Κάσελ και είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που γίνεται επίσημος αερομεταφορέας της Documenta 14. Μέσα από τις νέες πτήσεις, η AEGEAN αναμένεται να μεταφέρει σε σύνολο περισσότερους από 8.500 επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης στην πρωτεύουσα. Επιπλέον έγινε αναφορά και στο ρόλο που διαδραματίζουν ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας καθώς και ο Ημιμαραθώνιος.

 

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι και η ανάδειξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 από την Unesco. Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στην καμπάνια προβολής, This is Athens, την πρώτη έμπρακτη δράση της Σύμπραξης Τουρισμού για την Αθήνα, μια σύγχρονη εκστρατεία ανάδειξης της Αθήνας, με ενιαίο branding, η οποία υποστηρίζεται με περιεχόμενο από το δίκτυο πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, ένα πρόγραμμα με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Ακόμη, η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων επανέρχεται με τη διοργάνωση του 5ου Travel Trade Athens, στις αρχές Οκτωβρίου του 2017, με στόχο την ενίσχυση των συνεργασιών, τουριστικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών του ελληνικού τουρισμού με εκπροσώπους της διεθνούς τουριστικής αγοράς.

 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, τόνισε ότι η συνεργασία του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή των πόλεων με ιδιωτικούς φορείς «είναι κάτι που χρειάζεται όλη η Ελλάδα. Οι δυνατότητες της πρωτεύουσας είναι ανεξάντλητες, το τουριστικό προϊόν αναβαθμίζεται συνεχώς και η σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης μέσω Αθήνας καταδεικνύει τη σημασία της θέσης της στον διεθνή τουριστικό χάρτη». Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η εταιρία, την τετραετία 2013 - 2016 σημειώθηκε σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης μέσω Αθήνας, 128% αύξηση συνολικής κίνησης από/προς Αθήνα, 97% αύξηση της κίνησης διασύνδεσης εσωτερικού/εξωτερικού και 66% αύξηση κίνησης - διασύνδεσης προορισμών εσωτερικού.

 

Από το 2016 μέχρι σήμερα, η εταιρία έχει συνδέσει την Αθήνα με 9 νέες χώρες και 21 νέους προορισμούς, εξυπηρετώντας πλέον από την πρωτεύουσα 71 προορισμούς σε 41 χώρες. Τέλος αναφερόμενος στην ανάπτυξη της εταιρείας την τετραετία 2013 - 2016, είπε ότι στην Aegean δημιουργήθηκαν 1.000 νέες θέσεις εργασίας, αγοράστηκαν 16 νέα αεροσκάφη, ενισχύθηκε το δίκτυο με 44 νέους προορισμούς και 23 νέες χώρες συντελώντας στη συνολική αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 50%. «Φτιάχνουμε τη γέφυρα που ενώνει τη χώρα και την Αθήνα ειδικότερα, με όλο τον κόσμο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Aegean.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το 2004 είχαμε - ανατρέξτε στα επίσημα στοιχεία - 12 εκατομμύρια τουρίστες. Ολυμπιακή χρονιά, η οικονομία απογειωμένη, όλοι ( ; ) έτρωγαν με χρυσά κουτάλια.Το 2016 είχαμε 22 εκ. τουρίστες - πάλι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Φέτος "χτυπάμε" 24 εκ.Δηλαδή ο τουρισμός μας __διπλασιάστηκε__ σε σχέση με το 2004. Η οικονομία καταβαραθρωμένη, ανεργία στο 25% (επίσημα στοιχεία πάντα), ανεργία των νέων 60%, το ένα μνημόνιο μετά το άλλο, μετανάστευση.Ας μας εξηγήσει κάποιος από αυτούς που αναγαλλιάζουν με κάθε ανακοίνωση περί τουριστικών αφίξεων πως γίνεται αυτό.Πως είναι δυνατόν να διπλασιάζεται η "βαριά βιομηχανία" μας και εμείς να τρώμε μνημόνια; Δηλαδή αν δεν ωφεληθεί ο λαός μας από τον διπλασιασμό της βαριάς μας βιομηχανίας, από τι θα ωφεληθεί; Από την βιομηχανία καρφιτσών; (που ούτε αυτήν έχουμε)Η αύξηση των τουριστών δεν είναι τζάμπα. Κάπου θα κοιμηθούν όλοι αυτοί, κάπου θα φάνε. Σε κάποιους δρόμους θα περπατήσουν, κάποια σκουπίδια θα παράγουν, κάποια καυσαέρια θα δημιουργήσουν. Που σημαίνει ότι καταστρέψαμε / τσιμεντώσαμε ήδη ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας μας, προκειμένου να φτιάξουμε υποδομές για 24 εκατομμύρια νοματαίους.Αν ο διπλασιασμός των επισκεπτών σήμαινε και διπλασιασμό των εσόδων μας - σε σχέση με το 2004 - τότε θα έκανα την καρδιά μου πέτρα και θα έλεγα να την καταστρέψουμε την χώρα προκειμένου να ευημερήσουμε. Ποιός δεν θα ήθελε να έχει το διπλάσιο εισόδημα σε σχέση με αυτό που είχε το 2004;Αλλά το να τσιμεντώσουμε την χώρα μας για να μας φορέσουν το επόμενο μνημόνιο το βρίσκει κάποιος λογικό;Αφού ο διπλασιασμός των τουριστών από 12 σε 24 δεν επηρέασε τα εισοδήματα μας, μήπως θα έπρεπε να τους μειώσουμε από 12 σε 6; Πάλι δεν θα έχουμε αλλαγή στο εισόδημα, αλλά τουλάχιστον δεν θα πληρώνουμε τις υποδομές και δεν θα βλέπουμε τόσο τσιμέντο.Στομφώδεις μεγαλοπρεπείς ανακοινώσεις για ρεκόρ αφίξεων που σπάνε το ένα μετά το άλλο. Και ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στις αφίξεις και στην οικονομία μας. Ε, αφού ο αριθμός των αφίξεων δεν επηρεάζει την οικονομία μας, γιατί χαιρόμαστε; Επειδή το καλοκαίρι θα τσαλαπατηθούμε, θα στριμωχτούμε και θα εισπνεύσουμε καυσαέρια 2Χ περισσότερο από το 2004;