Ν.Υ Times: «Οι φορολογικές αρχές στην Ελλάδα συλλέγουν θυμό, όχι χρήματα»

Ν.Υ Times: «Οι φορολογικές αρχές στην Ελλάδα συλλέγουν θυμό, όχι χρήματα» Facebook Twitter
0

Εκτενές άρθρο για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα και την αίσθηση της αδικίας που έχει ο λαός, αφού φορολογείται σκληρά ενώ οι πλούσιοι βρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν, δημοσιεύουν οι Ν.Υ. Τimes.

Αφορμή, πρόσφατο περιστατικό στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης, όπου καταστηματάρχες πήραν στο κυνήγι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που προσπάθησαν να ελέγξουν τη νομιμότητα των συναλλαγών.

Το ερώτημα που τέθηκε από ντόπιους καταστηματάρχες είναι «γιατί έρχονται εδώ και δεν πάνε να πιάσουν τα μεγάλα ψάρια;» και αυτό ακριβώς προσπαθεί να αναλύσει η εφημερίδα που επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεν πατάξει τη φοροδιαφυγή, δεν πρόκειται ποτέ να ξεφύγει από τη σκληρή λιτότητα και να βάλει τάξη στα οικονομικά της.

Σημειώνουν οι Ν.Υ. Τimes ότι, αντί να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα δικαίου, το πιο επιθετικό πρόγραμμα είσπραξης φόρων έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.

Οι νέοι φορολογικοί νόμοι που φτάνουν στον εκπληκτικό αριθμό των 22, μέσα σε δύο χρόνια, δεν έχουν αποδώσει αφού στο τέλος του 2011 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 45 δισεκατομμύρια και σήμερα έχουν φτάσει στα 60 δισεκατομμύρια, σχεδόν το 1/5 του εθνικού χρέους.

Αλλά αυτό που λένε οι ειδικοί είναι ότι τα φορολογικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά, ιδίως αυτά που στοχεύουν τους πλούσιους. Η φορολόγηση των σκαφών αναψυχής π.χ., οδήγησε τα σκάφη αλλού και άδειασε τις μαρίνες.

Από την άλλη, οι πολλοί νόμοι έχουν δημιουργήσει τέτοια σύγχυση που θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια για να γίνουν κατανοητοί.

"Τι γίνεται με τη λίστα Λαγκάρντ;"

Και βεβαίως υπάρχει, κατά την εφημερίδα, η απορία και η καχυποψία των πολιτών για τις προθέσεις των κρατικών λειτουργών. Ο καταστηματάρχης στις Αρχάνες που δέχτηκε την επίσκεψη του ΣΔΟΕ αναρωτήθηκε: "Τι γίνεται με τη λίστα Lagarde;".  

Η εφημερίδα υπενθυμίζει την «περιπέτεια» του Κώστα Βαξεβάνη, όταν τη δημοσιοποίησε και επισημαίνει ότι κανένας από τη λίστα αυτή δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα το νόμο.

Υπενθυμίζει επίσης, άρθρο της Ελευθεροτυπίας, για τη συγκεκριμένη λίστα και για άλλες υψηλού προφίλ περιπτώσεις οι οποίες επρόκειτο να μετακινηθούν από τον υψηλού βαθμού έλεγχο  στις τοπικές εφορίες. Η εφημερίδα εκτιμούσε ότι με μια τέτοια κίνηση, οι ποινικές συνέπειες της φοροδιαφυγής όσων βρισκόταν στη λίστα θα παραγράφονταν.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια σύντομη δήλωση αρνούμενο την κίνηση. Την επόμενη μέρα, ζήτησε από το Κοινοβούλιο να παρατείνει την προθεσμία παραγραφής για τη φοροδιαφυγή.

"Θέλουν πράγματι αποτελέσματα;"

«Στο παρελθόν, οι ελληνικές αρχές χλεύαζαν τους φοροεισπράκτορες της χώρας ως τεμπέληδες και διεφθαρμένους, κατηγορώντας τους για πολλά από τα προβλήματα», αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Όμως ο Τρύφων Αλεξιάδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης των εφοριακών, αναρωτιέται ακόμη αν κάποιοι θέλουν το σύστημα να βελτιωθεί. Ο κ. Αλεξιάδης επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μόνο 0,87 ελεγκτές για κάθε 1.000 πολίτες, σε σύγκριση με το ποσοστό της Γερμανίας (1.36) και του Βελγίου (2.67).

Ο συντάκτης γράφει ότι υπήρξαν κάποιες υψηλού προφίλ συλλήψεις κατά το τελευταίο έτος. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πλούσιοι πέρασαν μόνο μια ή δύο ημέρες της φυλακή , πριν αφεθούν ελεύθεροι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM