Σοβαρός είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στα παιδιά, τα οποία εμφανίζουν ψυχολογικές διαταραχές, καθώς ο αριθμός των σχετικών περιστατικών έχει αυξηθεί.
Η επιστημονική ομάδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων της Πάτρας έχει αντιμετωπίσει 3.000 περιστατικά στα τακτικά ιατρεία από τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις καταγραφές, τα παιδιά αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης υπερβολικού στρες, διαταραχές λόγου και βίαιες συμπεριφορές.
«Η πανδημία δεν ήταν δυνατό να μην αφήσει το αποτύπωμα της και στα παιδιά», εξηγεί η Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Καραμανδανείου, Εύη Λώλου, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Από τον Ιούνιο που άνοιξε η κλινική μας, έχουμε δει περίπου 3.000 παιδιά, με όλη την γκάμα των ψυχολογικών προβλημάτων. Αφορούν παιδιά με απλές ψυχολογικές και ψυχιατρικές νόσους, περιλαμβάνουν από λογοθεραπείες μέχρι και ψυχώσεις, διαταραχές συναισθήματος, καταθλίψεις, αυτοκτονικές συμπεριφορές… Πρέπει να διαχειριστούμε απώλειες γονέων από COVID, ή ασθένειες γονέων ή ατόμων του περιβάλλοντος του παιδιού… Τώρα, τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί, πάντα υπήρχαν. Τώρα έχουμε περισσότερες προσελεύσεις», προσθέτει.
Όπως επισημαίνει η κα Λώλου, πλέον, οι γονείς προσέρχονται πιο εύκολα στους ειδικούς, καθώς η νοοτροπία του να ζητάει κανείς βοήθεια έχει αλλάξει, ενώ ένα ζήτημα ψυχικής υγείας δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως τόσο μεγάλο ταμπού.
«Οι γονείς έρχονται συμβουλευτικά, έρχονται σε μεγάλο ποσοστό και ζητάνε βοήθεια πώς να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις. Δέχονται βοήθεια και οι γονείς. Έχουν ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί, γιατί και οι ίδιοι έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλη πίεση, οπότε αντιλαμβάνονται τις διαφορές στις συμπεριφορές των παιδιών τους και ζητάνε βοήθεια», τονίζει η κα Λώλου.