Ο απολογισμός για την ελληνική κτηνοτροφία: Πόσα αιγοπρόβατα θανατώθηκαν λόγω πανώλης, ευλογιάς και Daniel

Ο απολογισμός για την ελληνική κτηνοτροφία μετά τον Daniel, την πανώλη και την ευλογιά Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Η ελληνική κτηνοτροφία μετρά τις πληγές της από τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ελλάδα, αλλά και τις ασθένειες στα ζώα που εκτρέφουν.

Εν αναμονή των αποζημιώσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα μετρούν σημαντικές απώλειες. Τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί περί τα 158.000 αιγοπρόβατα. Από αυτά, τα 90.000 απωλέσθησαν στην κακοκαιρία Daniel. Τα 38.056 χάθηκαν από την πανώλη και πάνω από 30.000 πρόβατα, θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Οι εστίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ανέρχονται σε 168 σε συνολικά 13 Νομούς και συγκεκριμένα σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Φωκίδα, Εύβοια, Λέσβο και Κορινθίας.

Σημαντικές οι διαδικασίες θανάτωσης, για να μην εξαπλωθεί η νόσος

«Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ζωονόσο που δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο και η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών γίνεται κανονικά. Είναι όμως πολύ μεταδοτική και γι' αυτό εφαρμόζεται ο ευρωπαϊκός κανονισμός και γίνονται θανατώσεις κοπαδιών προκειμένου να μη επεκταθεί», είπαν τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσαν μεταξύ άλλων ότι «είναι αρμοδιότητα των Δήμων να ορίζουν και να λειτουργούν χώρους υγειονομικής ταφής εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας προκειμένου να ενταφιάζονται με υγειονομικούς όρους τα μολυσμένα ζώα».

Το ΥΠΑΑΤ παρακολουθεί την επιδημιολογική εικόνα και ανάλογα λαμβάνει κι επιπρόσθετα μέτρα.

Κτηνίατροι που βρίσκονται στο πεδίο αναφέρουν πως «όλες οι διαδικασίες θανάτωσης και ταφής, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ευλογιάς και της Πανώλης είναι σημαντικό να γίνονται το συντομότερο δυνατόν ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης και διασποράς των νοσημάτων των ζώων».

Όλη αυτήν την περίοδο όλοι οι κτηνοτρόφοι του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών, αλλά και των Περιφερειών, και των ΔΑΟΚ βρίσκονται στο πεδίο και δίνουν μάχη για τον περιορισμό της νόσου. Παράλληλα ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τις γαλακτοβιομηχανίες για την τήρηση των όρων βιοασφάλειας.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο διάφορες προτάσεις για τον τρόπο διαχείρισης της ζωονόσου. Ορισμένες εξ αυτών, όμως, στερούνται αιτιολόγησης και η υιοθέτησή τους μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις για την κτηνοτροφία και τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται από αυτήν».

Ανέφεραν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόδειξη από μέρους ορισμένων συνδικαλιστών του κλάδου, την υιοθέτηση μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί στην... Ινδία και στην Τουρκία, οι οποίες, παρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε, ταλαιπωρούνται επί δεκαετίες από την πανώλη και την ευλογιά.

Οι αποζημιώσεις

Οι ημερομηνίες για τα ζώα που χάθηκαν από την πανώλη και την ευλογιά, εναπόκειται στις περιφέρειες,  καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τις πληρωμές μόλις παραλάβει τους καταλόγους με τους πληγέντες κτηνοτρόφους και τα ζώα που έχασε ο καθένας.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκίνισαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «τα χρήματα υπάρχουν και η σχετική ΚΥΑ που αποζημιώνει με 250 ευρώ τα καθαρόαιμα και 220 ευρώ τα ημίαιμα έχει ήδη δημοσιευθεί». .
«Τα αντίστοιχα ποσά μέχρι πρότινος ήταν για τα καθαρόαιμα 86 ευρώ, ενώ μετά τον Daniel το ποσό της αποζημίωσης ανά ζώο είχε αυξηθεί στα 150 ευρώ» τόνισαν τέλος, για του κτηνοτρόφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν φταίει το αττικόψαρο για το πάγωμα των αντιπλημμυρικών: «Προσπαθούν να κάνουν εισβολή σε προστατευόμενη περιοχή»

Ελλάδα / Δεν φταίει το αττικόψαρο για το πάγωμα των αντιπλημμυρικών: «Προσπαθούν να εισβάλουν σε προστατευόμενη περιοχή»

«Το αττικόψαρο έγινε ο καρχαρίας των ρεμάτων της ανατολικής αττικής», λέει ο Σταμάτης Αρναούτης από την Πρωτοβουλία για την Προστασία του Ερασίνου
LIFO NEWSROOM