Ο διεθνής τύπος για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα: Η ΕΥΠ, τα ερωτήματα και μία έκθεση της Google

Ο διεθνής τύπος για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα: Η ΕΥΠ, τα ερωτήματα και μία έκθεση της Google Facebook Twitter
0

Η υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα απασχολεί τον διεθνή τύπο, με μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ να αφιερώνουν εκτενή άρθρα στις τελευταίες εξελίξεις. 

Η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για «σκάνδαλο υποκλοπών» και «κατασκοπική κρίση που παραλληλίζεται με το Watergate». «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη ώρα της θητείας του μετά την ανακάλυψη ότι το κινητό τηλέφωνο του πολιτικού του αντιπάλου, του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, παρακολουθήθηκε με εντολή της ΕΥΠ, της υπηρεσίας πληροφοριών που υπάγεται απευθείας στο γραφείο του» γράφει η Helena Smith. 

Η αρθρογράφος του Guardian σχολιάζει πως ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας του και ανιψιός του, Γρηγόρης Δημητριάδης, «δέχτηκε το πλήγμα για τον προϊστάμενό, με την ελπίδα πως το σκάνδαλο θα υποχωρούσε». Ωστόσο «οι παραιτήσεις ερμηνεύτηκαν ως παραδοχή ενοχής.» «Το σκάνδαλο, το οποίο έχει θυμίσει τις πιο σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής διακυβέρνησης, όταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος των συνταγματαρχών του 1967-74 κατασκοπεύονταν τακτικά, ξέσπασε για πρώτη φορά όταν ο Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι είχε ενημερωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια απόπειρα υποκλοπής του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό Predator» σχολιάζει ο Guardian. 

Ο Guardian προσθέτει πως δύο Έλληνες δημοσιογράφοι - ο ένας του μεταναστευτικού και ο άλλος του οικονομικού ρεπορτάζ έχουν επίσης κινηθεί νομικά μετά από υποψίες για παρόμοια παράνομη παρακολούθηση. «Στις 29 Ιουλίου, ο Κοντολέων, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, παραδέχτηκε σε μια κλειστή ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε τον Θανάση Κουκάκη, τον δημοσιογράφο του οικονομικού ρεπορτάζ, κατ' εντολή μιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με βουλευτές που ήταν παρόντες.»

«Αρχικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι αποκαλύψεις για το κακόβουλο λογισμικό Predator έπαιξαν οποιοδήποτε ρόλο στις παραιτήσεις.» Στη συνέχεια, διέρρευσαν πληροφορίες πως «το κινητό τηλέφωνο του Ανδρουλάκη είχε πράγματι παρακολουθηθεί κατόπιν αιτήματος ξένων μυστικών υπηρεσιών -και με την άδεια εισαγγελέα- αλλά, ενώ ήταν νόμιμο και διεξήχθη με τη χρήση συμβατικού λογισμικού, ο πρωθυπουργός δεν είχε γνώση της παρακολούθησης και "θα την είχε σταματήσει". Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο προσδιόρισαν τις ξένες κατασκοπευτικές υπηρεσίες ως ουκρανικές και αρμενικές, ενώ ορισμένα μέσα απέδωσαν το αίτημα στις σχέσεις του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ με "σκιώδη πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό κινεζικών συμφερόντων"».


«Η γραμμή άμυνας καταδικάστηκε αμέσως ως ένα δαιδαλώδες πλέγμα ψεμάτων από μια κυβέρνηση που έχει εμπλακεί στη μεγαλύτερη κρίση της από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019» γράφει η Smith. 

Την Παρασκευή ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε το ελληνικό κοινοβούλιο να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή για να εξετάσει πιθανές πολιτικές ευθύνες. «Ο εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ ηγέτης, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους ως μια ανάσα μετά από χρόνια εξουθενωτικής οικονομικής αναταραχής στην Ελλάδα, έχει κερδίσει επαίνους με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και ένα στιλ διαχείρισης που συνδέεται περισσότερο με τις ΗΠΑ παρά με τη Μεσόγειο. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία φαίνεται να δοκιμάζει την πρόκληση των πολλαπλών κρίσεων. Όμως ο Μητσοτάκης, θα έρθει αντιμέτωπος με εκλογές το επόμενο έτος, με βάση έναν νέο εκλογικό νόμο που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο για το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, να σχηματίσει κυβέρνηση -ακόμη και αν, όπως προβλέπεται, έρθει πρώτο. Και δέχεται ολοένα και περισσότερα πυρά για ένα στιλ ηγεσίας που αφήνει ελάχιστο χώρο για κριτική

Handelsblatt: Τα ερωτήματα για Ανδρουλάκη και Κουκάκη

Στις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων και συγκεκριμένα του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα παρόλο που οι μυστικές υπηρεσίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του (…) Ακόμη και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έκαναν λόγο την Κυριακή για τη "σοβαρότερη κυβερνητική κρίση" από τότε που ο Μητσοτάκης ανήλθε πριν από τρία χρόνια στην πρωθυπουργία. Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για το ‘ελληνικό Watergate’, για το οποίο φέρει την ευθύνη ο Μητσοτάκης, ζητώντας την παραίτησή του» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. 

Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα θέτει τα εξής ερωτήματα για την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Πώς οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και η ελληνική δικαιοσύνη κατασκόπευαν έναν ευρωβουλευτή και εξέχοντα εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης μόνο επειδή το ζητούσαν ξένες μυστικές υπηρεσίες; Το γνώριζε το ελληνικό υπ. Εξωτερικών;» Ως προς τον Θανάση Κουκάκη: «Γιατί και με πρωτοβουλία ποιου τέθηκε υπό παρακολούθηση ο οικονομικός δημοσιογράφος; Οι Reporters United αναφέρονται σε έγγραφο, το οποίο φέρεται να δείχνει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κουκάκη ‘για λόγους εθνικής ασφάλειας’. Η σε βάρος του κατασκοπία θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην πολιτική και τις επιχειρήσεις αλλά και φερόμενες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος στον τραπεζικό τομέα.»

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Εδώ και μήνες κυκλοφορούν οι καταγγελίες για υποκλοπές.  Η κυβέρνηση εδώ και καιρό προσπάθησε να αγνοήσει το θέμα, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για εξηγήσεις (…) Και σε προσωπικό επίπεδο ολοένα περισσότερο ο Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις».

Το Bloomberg θυμήθηκε την έκθεση της Google

Σε άρθρο του λίγη ώρα μετά τη σημερινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρακτορείο Bloomberg κάνει μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, και προς το τέλος υπενθυμίζει ότι μια έκθεση από την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google που είχε δημοσιευτεί τον Μάιο, υποδείκνυε ότι το λογισμικό Predator χρησιμοποιείται συστηματικά από «κυβερνητικούς φορείς» σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ινδονησία και η Ισπανία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM