Ο φυγόποινος χρυσαυγίτης Παππάς και γιατί δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης

Ο φυγόποινος χρυσαυγίτης Παππάς και γιατί δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης Facebook Twitter
Η αδυναμία της ελληνικής αστυνομίας να βρει τον εξαφανισμένο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής και να τον παραδώσει στη Δικαιοσύνη για να εκτίσει την ποινή του θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της τα τελευταία χρόνια. Εικονογραφηση: d9/LiFO
0



Ο XΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ιδρυτικό στέλεχος και υπαρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», σχεδόν τρεις μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση που έκρινε την ενοχή του, παραμένει άφαντος αρνούμενος να παραδοθεί και να εκτίσει την ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, που του επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Μέσω του δικηγόρου του, έχει διαμηνύσει ότι θεωρεί άδικη την απόφαση όπως και το γεγονός ότι δεν του δόθηκε αναστολή.

Οι φήμες για το πού βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα οργιάζουν και πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να έχει βγει παράνομα από τη χώρα. Η Ελληνική Αστυνομία, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τον καταδικασμένο νεοναζιστή ότι «θα εντοπιστεί και θα συλληφθεί», δεν έχει καταφέρει να τον εντοπίσει, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση από τις αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης, όπως καταγγέλλουν δικηγόροι των θυμάτων, για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του.

Η τελευταία εμφάνιση του ενώπιον των αρχών ήταν λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της ποινής του, την πρώτη μέρα του περασμένου Οκτωβρίου, στο αστυνομικό τμήμα του Παπάγου, στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του, αλλά οι αρχές το αντιλήφθηκαν στις 22 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η διαδικασία σύλληψης και η αστυνομία τον αναζήτησε προκειμένου να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του.


Η αδυναμία της ελληνικής αστυνομίας να βρει τον εξαφανισμένο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής και να τον παραδώσει στη Δικαιοσύνη για να εκτίσει την ποινή του θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της τα τελευταία χρόνια, για πολλούς και προφανείς λόγους, πραγματικούς και συμβολικούς.

Το χρονικό

Οι έρευνες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποκάλυψαν τη βαθιά εμπλοκή του στην εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, παρότι ο Χρήστος Παππάς υποτίθεται ότι ήταν ο «θεωρητικός» της Χρυσής Αυγής. Γι' αυτό και το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών. Ο Χρήστος Παππάς όμως, μέσω του συνηγόρου του, Περικλή Σταυριανάκη, ζήτησε αναστολή της ποινής του μέχρι να εκδικαστεί και η έφεση που θα ασκούσε γιατί «δεν θα ήθελε ποτέ ο άνθρωπος αυτός να πει ότι αδικήθηκε».


Το δικαστήριο δεν του έκανε τη χάρη να αναστείλει την ποινή του και προφανώς μετά από αυτό ο Παππάς υλοποίησε το σχέδιο που ετοίμαζε για την εξαφάνισή του, προκειμένου να μην ξαναμπεί φυλακή (είχε προφυλακιστεί το 2013-2015). Στη συνέχεια άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και διεμήνυσε μέσω του συνηγόρου του ότι δεν προτίθεται να παραδοθεί, μεταφέροντας το σκεπτικό του που ήταν: «Είναι σωστό να εκτίσω ολόκληρη την ποινή, χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου; Αν μετά από πέντε χρόνια φυλάκισης, μου πει κάποιος "είσαι αθώος", τότε τι γίνεται;».


Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του, Περικλή Σταυριανάκη, όπως αυτές που έκανε στην εφημερίδα «Έθνος» εκείνες τις μέρες, η επιλογή του Χρήστου Παππά να μην παραδοθεί ήταν καλά μελετημένη: «Ο πελάτης μου έχει τις απόψεις του. Θα σταθμίσει το γεγονός ότι μπορεί να εκτίσει μία ποινή, η οποία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να μην επικυρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή; Προς το παρόν είναι συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο και τι θα αποφασίσει. Γι' αυτό τονίζω ότι αυτό ισχύει προς το παρόν». Όπως φάνηκε από τα γεγονότα, τα πράγματα ήταν τόσο απλά για εκείνον. Αρκούσε να αποφασίσει ο ίδιος να μην εκτίσει την ποινή του.


Η εξαφάνιση του υπαρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, όμως, δεν είναι ένα απλό αστυνομικό συμβάν. Είναι και θέμα τιμής για μια Δημοκρατία και έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Στις 26 Οκτωβρίου ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και μετά από ερώτηση γιατί ο καταζητούμενος Χρήστος Παππάς παρέμενε ασύλληπτος για δεύτερη εβδομάδα, είχε απαντήσει ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν ικανοποιημένος από την πρώτη κιόλας μέρα. «Ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος, από την πρώτη μέρα, όχι μετά από δύο εβδομάδες. Αυτή είναι η μια απάντηση. Από την άλλη, είναι σαφής και η τοποθέτηση από την Ελληνική Αστυνομία και από τους αρμόδιους, υπουργό και υφυπουργό, σχετικά με το περιοριστικό πλαίσιο, το οποίο ίσχυε κατά τον χρόνο στον οποίο θα έπρεπε να δηλώνει την παρουσία του ο κ. Παππάς. Αλλά, να είστε βέβαιοι ότι η αστυνομία κάνει τη δουλειά της και θα οδηγηθεί ο κ. Παππάς εκεί που αποφάσισε η Δικαιοσύνη» είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και από τότε έχουν περάσει άλλοι δυόμισι μήνες.

Ο φυγόποινος χρυσαυγίτης Παππάς και γιατί δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης Facebook Twitter
Στη φωτογραφία μία από τις ελάχιστες εμφανίσεις του στη δίκη, με αλλαγμένη την εμφάνισή του. Φωτ.: Eurokinissi


Τι λέει η αστυνομία, η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης

Σε ερώτησή μας προς αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το αν αναζητήθηκαν ευθύνες στην Ελληνική Αστυνομία για τη διαφυγή του Χρήστου Παππά και αν υπάρχουν παραλείψεις και ευθύνες για αυτό, η απάντηση ήταν αρνητική. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες στην αστυνομία για αυτό, επειδή, όπως λένε, οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τον νόμο, δεν είχαν ευθύνη για τη φύλαξή του, ούτε καθήκον να τον παρακολουθούν.


Οι αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν ότι μετά από αλλαγές στις σχετικές διατάξεις (τις οποίες η Νέα Δημοκρατία χρεώνει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ο καταζητούμενος χρυσαυγίτης είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά κάθε πρώτη μέρα του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, αντί για τρεις που ίσχυε παλαιότερα και ότι δεν ήταν καν υποχρεωμένος να διανυκτερεύει σπίτι του, στου Παπάγου, που είχε δηλώσει ως κύρια κατοικία. «Οι όροι είχαν γίνει πολύ επιεικείς, αλλά ήταν παλαιότερη απόφαση του Συμβούλιο Εφετών που η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει» αναφέρουν και προσθέτουν ότι «η αστυνομία δεν είχε καμία αρμοδιότητα να παρακολουθεί τον υπόδικο Χρήστο Παππά, γιατί θα παρανομούσε»

Η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε και αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για πλήρη ανετοιμότητα των αρχών που γελοιοποιεί τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Ο Χρήστος Σπίρτζης με δήλωσή του καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όφειλε να γνωρίζει πού βρίσκεται. Η Νέα Δημοκρατία τότε είχε βγάλει ανακοίνωση για να απαντήσει, στην οποία ανέφερε:


«Τον Αύγουστο του 2015, οι περιοριστικοί όροι για τον Χ. Παππά έγιναν πολύ ευνοϊκότεροι καθώς έπρεπε να εμφανίζεται μόνο μία φορά τον μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του, αντί για τρεις που ίσχυε μέχρι τότε (1, 10 και 20 του μηνός), ενώ δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει στην κατοικία του στου Παπάγου. Την 1η Οκτωβρίου, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στο τοπικό τμήμα ως όφειλε, η Αστυνομία το κατέγραψε και έκτοτε ο Χ. Παππάς δεν έχει εμφανιστεί, καθώς κάτι τέτοιο δεν απαιτείτο πλέον βάσει των νέων ευμενέστερων διατάξεων για τους περιοριστικούς του όρους, που άλλαξαν με βούλευμα επί ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά η Ελληνική Αστυνομία δεν θα επιτρεπόταν σε καμία περίπτωση να παρακολουθήσει έναν πολίτη, ακόμα και εάν πρόκειται για έναν υπόδικο, καθώς είναι όργανο μιας ευνομούμενης πολιτείας με ισχυρό κράτος δικαίου.

 

Όσοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο ήταν αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ, μάλλον κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, παραπέμποντας σε τακτικές της Στάζι και όχι μιας φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Επειδή μάλλον δεν γνωρίζουν πως λειτουργούν τα ευνομούμενα κράτη, να τους ενημερώσουμε, ότι παρακολουθήσεις γίνονται μόνο με εντολή εισαγγελέα και όταν το κράτος δικαίου γίνεται α λα καρτ, παύει να είναι κράτος δικαίου. Αυτονόητες μεν, απαραίτητες δε, διευκρινήσεις για ανθρώπους που προσπάθησαν να "ελέγξουν όλους τους αρμούς της εξουσίας", αλλά δεν τα κατάφεραν, και σήμερα υπόσχονται "η επόμενη φορά να είναι αλλιώς"».

Τον περασμένο μήνα πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα του φυγόποινου χρυσαυγίτη, καταθέτοντας ερώτηση 33 βουλευτών του για ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ στην οποία αναφέρουν ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις των αστυνομικών για ετοιμότητα και παρακολούθηση των καταδικασθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και τη διάψευση του υπουργείου, το γεγονός της εξαφάνισης του ναζιστή Παππά παραμένει μια θλιβερή πραγματικότητα ακόμα και σήμερα, 50 περίπου μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση».

Μεταξύ άλλων ρωτούν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη α) αν «δόθηκε εντολή από το υπουργείο έτσι ώστε να ζητηθεί και να εξασφαλιστεί η εισαγγελική παραγγελία που κατά δήλωσή του ήταν απαραίτητη για την παρακολούθηση του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης», β) αν «έχει φροντίσει να πράξει τα νόμιμα έτσι ώστε να διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες όσων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ» και γ) «ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την αστυνομία για τη σύλληψη του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης».


Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μαρίνος Σκανδάμης (πρώην γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου), σχολιάζοντας τις εξηγήσεις του υπουργείου, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση παραπλανά τον κόσμο με ψευδείς ανακοινώσεις για τα καθήκοντα της αστυνομίας, δηλώνοντας ότι ακόμα κι αν χρειαζόταν εισαγγελική παραγγελία για την παρακολούθηση –που κατά τον ίδιο δεν προκύπτει από τις σχετικές διατάξεις– κάποιος θα έπρεπε να τη ζητήσει.


Ο κ. Σκανδάμης επίσης υποστηρίζει ότι στην ελληνική νομοθεσία υπάρχουν διατάξεις που «γκρεμίζουν το κυβερνητικό αφήγημα για το ότι η αστυνομία δεν οφείλει να παρακολουθεί υπόπτους σοβαρών εγκλημάτων, και μάλιστα χωρίς άδεια εισαγγελέα». Αναφέρει μάλιστα και συγκεκριμένες διατάξεις με τα άρθρα τους, σύμφωνα με τις οποίες, «οι διοικητές των τμημάτων ασφαλείας παρακολουθούν την δραστηριότητα των εξτρεμιστών», «η αστυνομία "κατοπτεύει", δηλαδή παρακολουθεί πρόσωπα που την ενδιαφέρουν επειδή είναι ύποπτα εγκληματικών ενεργειών», «το αστυνομικό προσωπικό φροντίζει να γνωρίζει τους υπόπτους διάπραξης εγκλημάτων που ανήκουν στην τοπική αρμοδιότητά τους, ώστε να μπορεί να τους αναζητήσει όταν χρειαστεί» και «η υποδιεύθυνση της ΓΑΔΑ που ασχολείται με την κρατική ασφάλεια παρακολουθεί τη δράση ατόμων ή ομάδων που απειλούν το δημοκρατικό πολίτευμα ή είναι ύποπτοι για πράξεις βίας».

Το σχέδιο εξαφάνισης

Η Ελληνική Αστυνομία, πάντως, σήμερα μιλά για ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο που είχε σχεδιαστεί καιρό πριν. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε αφήσει ανοιχτό το κινητό του στο σπίτι του στου Παπάγου, ώστε να νομίζουν ότι είναι εκεί και να παραπλανήσει τις αρχές για να κερδίσει χρόνο. Από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά προκύπτει ότι ήταν αποφασισμένος εδώ και καιρό να μην πάει ξανά στη φυλακή και μιλούσε συνεχώς για την προφυλάκισή του την περίοδο 2013-2015, που χαρακτήριζε άδικη, και κατηγορούσε για αυτό την κυβέρνηση Σαμαρά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έλεγε πως και ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν συντριβεί όταν είχε φυλακιστεί και ότι για αυτό τώρα ήθελε οι δικοί του να έχουν την εικόνα ότι είναι ελεύθερος.


Οι φήμες πάντως οργιάζουν και κατά καιρούς τον εμφανίζουν ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου.

Οι (άκαρπες) έρευνες ως τώρα

Οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας τον αναζητούν σε περιοχές της Ελλάδας, από τα Γιάννενα και το Άγιο Όρος μέχρι την Κρήτη, αλλά και του εξωτερικού, από τη γειτονική Αλβανία μέχρι το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Ρωσία και τη Γαλλία.


Αστυνομικοί έχουν πραγματοποιήσει έρευνες, αναζητώντας στοιχεία, στα σπίτια του, στου Παπάγου, στο Ίλιον και στα Γιάννενα, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.


Οι ελληνικές αρχές έχουν προβεί στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για έναν ευρύ κύκλο προσώπων του περιβάλλοντός του καθώς και ατόμων που είχαν σχέση μαζί του, αλλά ούτε αυτή έχει αποδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπορτάζ.


Εξίσου άκαρπες φαίνεται ότι ήταν και οι έρευνες για τυχόν ύποπτη ροή χρημάτων από πρόσωπα του περιβάλλοντός του προς κάθε κατεύθυνση.


Το ενδεχόµενο διαφυγής του στο εξωτερικό θεωρείται πολύ πιθανό. Οι αρχές έχουν βρει στοιχεία για επαφές του µε ακροδεξιές οµάδες, αλλά και διάφορους ακροδεξιούς στην Αλβανία, το Βέλγιο και την Αυστρία. Ένα από τα σενάρια που ερευνούν είναι η ύπαρξη ακροδεξιού δικτύου που υλοποίησε ένα σχέδιο μετακίνησής του σε άλλη χώρα και στη συνέχεια υπόθαλψής του.

Δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

24/10/20

«... Ζητάτε να καταπατά η Αστυνομία τους νόμους, να μη σέβεται ατομικά δικαιώματα, να μην προστατεύει κατηγορούμενους για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα. Μήπως να επιτρέψουμε και το λιντσάρισμα; Και θέλετε να λέγεστε και αριστερά, που από τέτοια καταπάτηση νόμων και δικαιωμάτων γέμισε νεκροταφεία και στέναξε σε φυλακές και ξερονήσια» (Στη Βουλή απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ)

12/11/20

«... δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαφυγή του είναι ένα δυσάρεστο γεγονός, που θα διορθωθεί με τη σύλληψή του. Αλλά αυτό και μόνον. Και το λέω αυτό γιατί επιχειρείται από κάποιους μια σύγκριση και ένας συμψηφισμός με άλλες παράνομες ενέργειες, εντελώς απαράδεκτος και ασυγχώρητος. Ένας συμψηφισμός που υποκρύπτει αίτημα παροπλισμού της αστυνομίας, με τον φαιδρό συλλογισμό «αφού σας έφυγε ο Παππάς, δεν δικαιούσθε να είστε αυστηροί όταν πέφτουν οι μολότοφ, όταν προπηλακίζονται οι πρυτάνεις». Ή το δήθεν αφελές «αφού δεν επικηρύξατε τον Παππά, γιατί επικηρύσσετε τους τραμπούκους της ΑΣΟΕΕ;...» (Παραπολιτικά)

12/11/20

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να οδηγηθεί ο φυγόποινος στη φυλακή». (Παραπολιτικά)

23/12/2020

«Ο Χρήστος Παππάς θα συλληφθεί. Τελεία και παύλα» (OPEN).

Οι τελευταίες πληροφορίες

Ο Χρήστος Παππάς δεν έχει επικηρυχθεί, ούτε διεθνές ένταλμα έχει εκδοθεί σε βάρος του, παρότι αυτό είχε προαναγγελθεί από τον Οκτώβριο. Η αστυνομία, σε ερώτησή μας, απάντησε ότι έκανε τη δουλειά της σχετικά με αυτό και το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης μας έδωσαν την απάντηση ότι δεν είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αλλά της Εισαγγελίας Εφετών και τυχόν ανάμειξη του υπουργείου θα θεωρούνταν πολιτική παρέμβαση.


Σχετικά με το πού βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του φυγόποινου Παππά, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι «υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι εδώ ή όχι. Μια παράνομη έξοδος από τη χώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όλη η οικογένειά του πάντως βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή, ούτε επικοινωνούν μαζί του».


Στα Γιάννενα, όπου έμενε πριν από χρόνια, το σπίτι του, στην περιοχή Ανατολή, μοιάζει εντελώς εγκαταλελειμμένο σήμερα. Έξω από την πόρτα έχουν μαζευτεί σκουπίδια και μοιάζει σα να έχει πολύ καιρό να ανοίξει. Οι γείτονες λένε ότι διατηρούσε μία επιχείρηση με έπιπλα και όταν την έκλεισε, έφερε πολλά από αυτά που του είχαν μείνει και τα στοίβαξε μέσα, πριν το κλειδώσει και το εγκαταλείψει εντελώς.


Οι γείτονες μιλούν επίσης για έναν ιδιόρρυθμο άνθρωπο που δεν είχε πολλές σχέσεις με τη γειτονιά και συνήθως καθόταν κλεισμένος μέσα με τις γάτες του. Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε στην πόλη μια πληροφορία ότι ένας ηλικιωμένος θείος του έλεγε πως τον επισκέφθηκε πρόσφατα, αλλά τελικά η μαρτυρία αυτή δεν κρίθηκε αξιόπιστη.

Στα Γιάννενα κάτοικοι αναφέρουν ότι κατά καιρούς κυκλοφόρησαν πολλές φήμες, οι περισσότερες αντικρουόμενες. Σχετικά με το αν δραπέτευσε στην Αλβανία, τοπικοί παράγοντες αναφέρουν ότι, παρότι αυτό ακούγεται σαν ένα πιθανό σενάριο, στην πραγματικότητα είχε πολύ λιγότερες πιθανότητες να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα. «Στην Αλβανία δεν είναι εύκολο να κρυφτεί κάποιος. Δύσκολα δεν θα τραβούσε την προσοχή ένας ξένος και ακόμα πιο δύσκολα δεν θα βρισκόταν κάποιος να τον καταδώσει, καθώς είναι μια μικρή χώρα στην οποία οι πληροφορίες μεταφέρονται εύκολα».


Κώστας Παπαδάκης: Έβγαζε μάτι ότι υπήρχε σχεδιασμός

Ο φυγόποινος χρυσαυγίτης Παππάς και γιατί δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης Facebook Twitter
Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων. Φωτ.: Eurokinissi

Ο φυγόδικος σήμερα χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς δεν εμφανιζόταν ούτε στη δίκη, όπως βέβαια και οι περισσότεροι συγκατηγορούμενοί του, καθώς οι αλλαγές που έγιναν τους έδιναν αυτήν τη δυνατότητα. Πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων, ωστόσο, θα τους ήθελαν εκεί, για να είναι καθημερινά απολογούμενοι και να ακούνε τα εγκλήματα που τους βαρύνουν.

Ούτε ο δικηγόρος του Χρήστου Παππά θέλησε να έχει κάποιον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δίκη, όπως είχαν οι συνήγοροι των Μιχαλολιάκου, Λαγού και Κασιδιάρη, και αυτό ήταν μάλλον μια σχεδιασμένη επιλογή. Να περάσει όσο πιο απαρατήρητος γινόταν. Όσοι ήταν στη δίκη τον θυμούνται μόνο στην απολογία του, σε μία από τις τελευταίες δικασίμους στον Κορυδαλλό, τον Οκτώβριο του 2019. Μετά, στο εφετείο, δεν ξαναεμφανίστηκε καθόλου.

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναφέρει ότι «η στάση του στη δίκη ήταν μία έκπληξη, γιατί ήταν το νούμερο 2, ο ψευτοδιανοούμενος της Χρυσής Αυγής».


«Βγάζει μάτι ότι υπήρχε σχεδιασμός. Ο Παππάς ήταν μια αθέατη μορφή στη δίκη» αναφέρει μιλώντας στην LiFO. «Η μόνη φορά που εμφανίστηκε ήταν στην απολογία του, τον Οκτώβριο του 2019, προκαλώντας θυμηδία με όσα είπε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν τον ρωτήσαμε για τη φωτογραφία στην οποίο φαίνεται ότι έχει φορέσει στο παιδάκι του τον αγκυλωτό σταυρό με τη σβάστικα και τον βάζει να υψώσει το χέρι του ψηλά, σαν τον Χίτλερ, απάντησε πως ήταν Απόκριες και έκαναν μασκαράτες.

«Υπάρχει ένα ζήτημα για τη στάση της αστυνομίας και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αυτοί, αν θυμάστε, θέλοντας να συμμετάσχουν στην επικοινωνιακή πλημμυρίδα της κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής, εκείνες τις ημέρες που έβγαινε η απόφαση, είχαν διασπείρει στα δελτία ειδήσεων, ως ρεπορτάζ, ότι τους παρακολουθούν όλους και δεν υπήρχε περίπτωση να ξεφύγουν. Είχε ξεσπάσει θύελλα και στη Βουλή, τότε που είχε πει ο Χρυσοχοΐδης ότι δεν παρακολουθούνται Έλληνες πολίτες. Οι δικηγόροι τους είχαν χαλάσει τον κόσμο στο δικαστήριο και είχαν δίκιο. Έλεγαν: ορίστε εδώ είναι όλα προαποφασισμένα, μέχρι και το κελί που θα μείνει ο Μιχαλολιάκος δείχνουν στην τηλεόραση. Όλα αυτά τα επικοινωνιακά σόου ήταν για να φανεί ότι η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της, διότι κάπου έκανε αναδρομή της ιστορίας της Χρυσής Αυγής, ότι τους ανεχόταν και τους συγκάλυπτε. Επειδή δημιουργήθηκε όλη αυτή η εικόνα που ενόχλησε, βγήκαν κάποιοι αστυνομικοί στα κανάλια, χωρίς να έχουν καμία θεσμική ιδιότητα, και έλεγαν ότι τους έχουν, τους παρακολουθούν, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους πιάσουν, «ούτε μια στο εκατομμύριο», το οποίο δεν επαληθεύτηκε. Μετά ακούστηκε μία άλλη εκδοχή, ότι τους παρακολουθούσαν, αλλά όχι για να αστυνομεύουν τη δραστηριότητά τους, αφού ήταν ακόμα ελεύθεροι, αλλά για να τους προστατεύουν από τυχόν αντίποινα. Η ουσία είναι ότι μετά τη δίκη όλοι οι άλλοι παρουσιάστηκαν μόνοι τους, έναν χρειάστηκε να βρει η αστυνομία και αυτός της έφυγε.


— Η αστυνομία είχε καθήκον να τους φυλάει από το νόμο;

Η αστυνομία δεν ήταν υποχρεωμένη να φυλάει κανέναν, αλλά η αστυνομία έχει το δικαίωμα διακριτικά να παρακολουθεί όποιον θεωρεί ύποπτο για διάπραξη αδικήματος ή για φυγοδικία. Αυτά τα πράγματα όταν υπάρχει βούληση να γίνουν, γίνονται χωρίς να διατυμπανίζονται.


— Αυτοί δηλαδή διατυμπάνιζαν ότι τους παρακολουθούν, χωρίς να το κάνουν;

Διατυμπάνιζαν ότι τους παρακολουθούν όλους. Αυτό διέρρεαν στα ΜΜΕ. Ε, ήταν ψέμα. Οι άλλοι σαράντα πήγαν και παραδόθηκαν. Αν δεν είχαν παραδοθεί ούτε αυτοί, θα είχαν πιάσει τους υπόλοιπους;

— Κατά τη γνώμη σας, τίνος ευθύνη είναι ότι ο Παππάς παραμένει ασύλληπτος;

Προφανέστατα της αστυνομίας. Για φανταστείτε να ήταν στη θέση του η 17 Νοέμβρη, ας πούμε. Θα τον άφηναν να φύγει;


Στην τελευταία ερώτηση «τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για να εντοπιστεί ο Παππάς», ο Κώστας Παπαδάκης απαντά: «Έχει σημασία να δούμε εάν υπάρχει πρόθεση να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Υπάρχει η Europol, η Interpol και όλοι αυτοί οι οργανισμοί, αλλά χρειάζεται ένταλμα για να κινηθούν».

Διεθνές ένταλμα

Διεθνές ένταλμα εκδίδεται σε περίπτωση που κάποιος έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Τότε ενεργοποιείται το διεθνές ένταλμα σύλληψης, μέσω της Interpol, προκειμένου να ξεκινήσουν και ξένες διωκτικές αρχές τις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.


Σχετικά με τον Χρήστο Παππά στις 24/10/20 κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είχαν ξεκινήσει ήδη οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε τις επόμενες ημέρες να μετατραπεί το ένταλμα σύλληψης, που έχουν εκδώσει για τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής οι ελληνικές αρχές, σε διεθνές. Ωστόσο, τρεις μήνες μετά, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναφέρει ότι είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης και το υπουργείο Δικαιοσύνης να λέει πως είναι θέμα της Εισαγγελίας Εφετών και δεν μπορεί να παρέμβει.

Εκτεθειμένη η πολιτεία όσο διαφεύγει ο Παππάς

Όπως έχει πλέον αποδειχθεί, η δίωξη της Χρυσής Αυγής κατέστη δυνατή, όταν υπήρχε πολιτική βούληση, για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια. Όποτε δεν υπήρχε πολιτική βούληση, τα εμπόδια στέκονταν εκεί για να καθυστερούν την απόδοση της δικαιοσύνης. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η δικαιοσύνη επιτέλους αποδόθηκε. Όσο όμως εξακολουθεί να διαφεύγει ο καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, η πολιτεία θα παραμένει εκτεθειμένη.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυτική Αττική: Εντοπίστηκε τεράστιο οπλοστάσιο - Πέντε συλλήψεις

Ελλάδα / Οπλοστάσιο για μικρό στρατό στη Δυτική Αττική: Εντοπίστηκαν δεκάδες όπλα, περίστροφα, καραμπίνες και δυναμίτιδα

Πέντε μέλη της συμμορίας συνελήφθησαν - Βαλλίστρες, σιγαστήρες, εκρηκτική ύλη, πυροκροτητές, χαρτονομίσματα και λίρες αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ανακαλύφθηκαν σε πέντε σπίτια και υπόγεια
LIFO NEWSROOM