Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν την Πέμπτη που μας πέρασε "Παγκόσμια Μέρα Πληθυσμού". Εκείνη την ημέρα ο πληθυσμός της Γης ήταν 7.2 δις. Ως το 2050 οι δημογράφοι του ΟΗΕ προβλέπουν ότι ο πληθυσμός θα φτάσει τα 9.6 δις. Όμως αυτή η πρόβλεψη έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια όπως σημειώνει το National Geographic. To 2000 η πρόβλεψη του ΟΗΕ έκανε λόγο για 700 εκατομ. λιγότερους ανθρώπους, δηλαδή 8.9 δις. ως το 2050.
Άλλοι οργανισμοί εντωμεταξύ δίνουν λίγο διαφορετικά νούμερα. Γιατί όμως τα στοιχεία αλλάζουν και γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς αυτά; Οι προβλέψεις του πληθυσμού είναι δυναμικές και πολλοί παράγοντες υπολογισμού δεν είναι ξεκάθαροι και εξελίσσονται με τον καιρό. Καταρχάς, επιδημίες και πόλεμοι δεν συναπολογίζονται και ούτε μπορούν να προβλεφθούν. Oι οδηγοί των δημογράφων είναι τρεις: γεννήσεις, θάνατοι και μετανάστευση.
Η πρόβλεψη του ΟΗΕ δεν ανέφερε ένα νούμερο, αλλά τρία -την υψηλή, μεσαία και χαμηλή παραλλαγή. Το ένα από αυτά όμως, η μεσαία παραλλαγή (που φέτος έκανε λόγο για 9.6 δισ. ανθρώπους ως το 2050), συγκεντρώνει την προσοχή όλων. Η υψηλή εκτίμηση υποθέτει ότι η κάθε γυναίκα θα κάνει μισό παιδί περισσότερο απ'ότι υποθέτει η μεσαία εκτίμηση, οπότε ο μελλοντικός πληθυσμός πάει στα 10.9 δισ. ως το 2050. Η χαμηλή παραλλαγή υπολογίζει μισό παιδί λιγότερο για κάθε γυναίκα, οπότε ο πληθυσμός της γης θα έφτανε τα 8.3 δισ. ως το 2050.
Δεν υπάρχει όμως κρυστάλλινη σφαίρα και ενδεχόμενες αλλαγές στη γονιμότητα και τις γεννήσεις παιδιών έχουν τη δύναμη να αλλάξουν σημαντικά τα παγκόσμια επίπεδα πληθυσμού. Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι ελαττώθηκε η αύξηση του πληθυσμού το 2012 παγκοσμίως και αυτή η τάση αναμένεται να εξακολουθήσει ως το 2050.