Observer: Η σκοτεινή πλευρά της Μυκόνου- «Κράτος εν κράτει»

Μύκονος Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η επίθεση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό αποκάλυψε τη σκοτεινή πλευρά της Μυκόνου, γράφει ο Observer. 

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας κάνει εκτενή αναφορά στον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Observer, αξιωματούχοι της κυβέρνησης έκαναν λόγο για «κράτος εν κράτει» αναφερόμενοι στο νησί των ανέμων. 

Για τους γιατρούς, τα τραύματα του Μανώλη Ψαρρού «μιλούσαν», γράφει ο Observer, για τον αρχαιολόγο που υπέστη κατάγματα στα πλευρά, στη μύτη, ενώ έχει μειωμένη όραση εξαιτίας των χτυπημάτων στα μάτια. «Ήταν ξεκάθαρο ότι δέχθηκε κλωτσιές και γροθιές, σε μια επίθεση που είχε όλα τα σημάδια ενός επαγγελματικού χτυπήματος. Ο 52χρονος ήταν τυχερός που ήταν ζωντανός», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. 

Η οικοδομική φρενίτιδα στη Μύκονο έχει προκαλέσει έναν πόλεμο ανάμεσα στην αρχαιολογική υπηρεσία και τους εργολάβους, σημειώνει ο Observer. 

«Όλα σε αυτή την επίθεση είναι ενδεικτικά του πόσο εκτός ελέγχου έχει γίνει η κατάσταση στη Μύκονο», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. 

«Είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κίνητρα, ότι αυτό ήταν ένα μαφιόζικο χτύπημα που εκτελέστηκε από ανθρώπους οι οποίοι ακολουθούσαν τον Μανώλη από τη δουλειά. Αφορά τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και στόχος ήταν να προκαλέσει φόβο στους αρχαιολόγους», συμπληρώνει. 

Η Μύκονος «έχει καταληφθεί από συμφέροντα» 

Επί χρόνια η Μύκονος είναι ένας παράδεισος για τους πλούσιους: τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι παραλίες, είναι χώροι που αποφέρουν ολοένα πιο τεράστια κέρδη, γράφει ο Observer. 

«Αλλά η βάναυση επίθεση στον Ψαρρό αποκάλυψε επίσης μια πιο σκοτεινή πλευρά», επισημαίνει. «Ενός νησιού που έχει καταληφθεί από συμφέροντα, σε μια “ζώνη του λυκόφωτος” μακριά από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και το μακρύ χέρι του νόμου», συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Ο Observer κάνει αναφορά στη σύσκεψη που έγινε αυτή την εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αξιωματούχοι περιέγραφαν ανοιχτά τη Μύκονο ως «κράτος εν κράτει», αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το νησί

Μύκονος: Τα πρόστιμα δεν είναι τίποτα μπροστά στα κέρδη 

Η ελληνική κοινότητα των αρχαιολόγων είναι για πολλούς το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στις λεηλασίες που συνδέονται ολοένα περισσότερο με τον τουρισμό, σημειώνει ο Observer. Όμως, συνεχίζει, με δεδομένο ότι η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ, αυτή είναι μια λεπτή ισορροπία. 

Η δραματική επιστροφή του τουρισμού μετά την πανδημία δεν έχει βοηθήσει, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Με την Ελλάδα να προετοιμάζεται για μία ακόμη σεζόν-ρεκόρ, οι ανησυχίες των αρχαιολόγων, που έχουν να αντιμετωπίσουν τη διαβόητη ελληνική γραφειοκρατία, δεν έχουν σημασία για τους επενδυτές, συμπληρώνει. 

Τα πρόστιμα για εκείνους που χτίζουν βίλες, ξενοδοχεία και beach bar κοντά ή πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους «δεν είναι τίποτα» μπροστά στα κέρδη που θα βγάλουν, λένε οι ντόπιοι που επίσης διαμαρτύρονται για την άναρχη ανάπτυξη του νησιού. 

Ο Μανώλης Ψαρρός δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει στη δουλειά του μόλις αναρρώσει. «Αν έφευγα από το πόστο, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους δράστες», επισημαίνει. Την προηγούμενη εβδομάδα, άλλη αρχαιολόγος από τη Μύκονο δέχθηκε απειλητικά μηνύματα, θυμίζει ο Observer.

«Αν η κυβέρνηση εννοεί αυτό που λέει, θα πρέπει να αρχίσει να κατεδαφίζει παράνομα κτίρια», τονίζει η Δέσποινα Κουτσούμπα. «Τώρα είναι η Μύκονος, αλλά αργότερα θα είναι κάποιο άλλο νησί. Έχει έρθει η ώρα για δράση και αυτό σημαίνει να σταλούν μπουλντόζες. Αυτή είναι η μόνη γλώσσα που θα καταλάβουν. Πρέπει να δοθεί ένα παράδειγμα και αυτό να γίνει τώρα», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM
Ελληνική ιθαγένεια για 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας με το επώνυμο «De Grece»

Ελλάδα / Ελληνική ιθαγένεια για 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας με το επώνυμο «De Grece»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για υποψηφιότητα των "De Grece" με τη ΝΔ» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «δημιουργεί ανυπόστατα σενάρια»
LIFO NEWSROOM