Μία αλλόκοτη υπόθεση fake news εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στο ελληνικό Twitter, με αφορμή έναν πίνακα μίας «τρανς Παναγίας» που φαίνεται πως εξόργισε «εύθικτους» χρήστες του διαδικτύου με όρεξη για ηλεκτρονικό κυνήγι μαγισσών.
Χωρίς ουδείς να γνωρίζει πώς ακριβώς ξεκίνησε η φήμη, μία σειρά από λογαριασμούς στο Twitter άρχισαν να διαδίδουν ότι το επίμαχο έργο του καλλιτέχνη και ακτιβιστή Paul Richmond ανήκει στη συλλογή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, χωρίς αυτή η πληροφορία να έχει το παραμικρό ίχνος αλήθειας.
Το έργο "Chosen Family Painting", που απεικονίζει μία τρανς Παναγία η οποία κρατά στα χέρια της ένα ενήλικο «θείο βρέφος», διατίθεται προς πώληση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του καλλιτέχνη και, σε ερώτησή μας προς τη Στέγη, ενημερωθήκαμε πως ουδέποτε έχει εκτεθεί από το Ίδρυμα - ούτε αυτό, ούτε κάποιο άλλο έργο του καλλιτέχνη.
Ωστόσο η πραγματικότητα δεν εμπόδισε ιστοσελίδες όπως το «Μακελειό» να διαδώσουν την ψευδή είδηση και λογαριασμοί στο Twitter σηκώνουν «ψηφιακές τσουγκράνες» και διοργανώνουν μέχρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για ένα έργο που δεν ανήκει, ούτε έχει εκτεθεί ποτέ στη Στέγη.
Έτσι, σε μία χώρα που δυστυχώς είναι συνηθισμένη σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αιτήματα λογοκρισίας για έργα τέχνης, έρχεται να προστεθεί σουρεαλιστικά και μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας για μία έκθεση που δεν συνέβη ποτέ.