''Οι νέοι, αντί να στέκονται στην ουρά της ανεργίας, έχουν πια και μία άλλη εναλλακτική"

''Οι νέοι, αντί να στέκονται στην ουρά της ανεργίας, έχουν πια και μία άλλη εναλλακτική" Facebook Twitter
Φωτογραφία απ' το εσωτερικό του βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone, της κυρίας Γεωργιλή
2

 

Θα μιλήσω για την αποτυχία γιατί απλούστατα κάποιος πρέπει να το κάνει. Η αποτυχία του σήμερα είναι ο δρόμος για την επιτυχία του αύριο. Μας μεγάλωσαν με το σκεπτικό ότι η αποτυχία είναι ντροπή. Δεν είναι. Η αποτυχία χωρίς να προσπαθήσεις ξανά, είναι.

 

Οι πρώτες σπουδές της ήταν στην Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - μετά έκανε δημοσιογραφία στην Ε.Σ.Η.Ε.Α και ένα Executive ΜΒΑ (Master in Business Administration) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνων. Δούλεψε από μικρή στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας και του campaigning και μετά της εταιρικής επικοινωνίας και διαχείρισης της εικόνας σε εταιρείες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

 

Η Αρετή ΓεωργιλήΜέχρι το 2011, η Αρετή Γεωργιλή ήταν γενική διευθύντρια της εταιρείας CIVITAS Global στη Σόφια και το Βουκουρέστι και μετά έκανε το concept, statement βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone στην Αθήνα. Παράλληλα ασχολείται με θέματα πολιτιστικής διαχείρισης και διπλωματίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Μιλήσαμε μαζί της με αφορμή την επικείμενη ομιλία της στο πρώτο TEDx που θα γίνει ποτέ στην Πάτρα (tedxupatras). 

 

 

Είστε συν-ιδρύτρια του Hellenic Start Up Association. Τι ακριβώς είναι η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων;

Πράγματι, πριν από τρία περίπου χρόνια αισθανθήκαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε μία ένωση όπου όλοι όσοι ασχολούνται με τη νέα, υπό την έννοια της νεοφυούς αλλά και με τη νεανική επιχειρηματικότητα θα μπορούσαν να μιλήσουν για τα κοινά προβλήματα, τις ανησυχίες αλλά και τις προοπτικές και να βρουν από κοινού λύσεις και ευκαιρίες.


Μιλήστε μας λίγο περισσότερο γι' αυτό. Πότε ιδρύθηκε η Ένωση, αν πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία, ποιοι οι στόχοι της...

Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2011 από μία κοινότητα start-up επιχειρηματιών ώστε να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας στη χώρα μας το οποίο έχοντας χαρακτηριστικά καινοτομίας και ταχείας ανάπτυξης θα συνεισφέρει καθοριστικά στη μαζική δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας και στη συνολικότερη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.
Στην Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων οραματιζόμαστε έναν πραγματικά συλλογικό, απόλυτα διαφανή, μαζικά αντιπροσωπευτικό οργανισμό με σκοπό και κύριο στόχο την προώθηση αναπτυσσόμενων και καινοτόμων, νεοφυών επιχειρηματικών ιδεών στην Ελλάδα.
Δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με κανέναν κρατικό φορέα αν και προσφέρουμε τη βοήθεια μας σε όποιον κρατικό φορέα ζητήσει τη συνδρομή μας είτε σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο είτε σε οποιοδήποτε άλλο πρακτικό θέμα που μας αφορά την start up κοινότητα.
Θεωρούμε αποστολή μας την δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου, ενός κοινού σημείου αναφοράς και προβολής για την κοινότητα των ελληνικών start ups, προωθώντας το δυναμικό ξεκίνημα και την ορθή πορεία τους μέσα στις αντίξοες συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας.
Επιθυμούμε την εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους ώστε να αναπτύξουν την δυναμική τους, να πραγματώσουν την δημιουργικότητά τους.
Η δική μου η συνδρομή συνήθως αφορά σε θέματα επικοινωνίας, γραφείου τύπου και public affairs.


Πολύς λόγος γίνεται για τις start up επιχειρήσεις τον τελευταίο καιρό, τα νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας, την καινοτομία, την εξωστρέφεια... Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια τι ακριβώς είναι μία start up επιχείρηση;

Start up μπορεί να είναι οποιαδήποτε νέα επιχείρηση η οποία στηρίζεται στην καινοτομία και όταν λέμε καινοτομία, δεν εννοούμε μόνο τεχνολογική καινοτομία αλλά οποιαδήποτε έξυπνη ιδέα βρίσκει για πρώτη φορά εφαρμογή και μπορεί να είναι βιώσιμη. Για παράδειγμα, ένα νέο βιβλιοπωλείο δεν είναι start up αλλά ένα νέο βιβλιοπωλείο που λειτουργεί με ένα διαφορετικό και καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο είναι start up.
Δυστυχώς, πράγματι γίνεται πολύς λόγος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχει ούτε μέτρο ούτε η σχετική εξοικείωση ώστε να αντιλαμβάνεται ένας νέος επιχειρηματίας τι σημαίνει και τι προϋποθέτει η ίδρυση μιας νέας επιχείρησης, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται εύκολα.

''Οι νέοι, αντί να στέκονται στην ουρά της ανεργίας, έχουν πια και μία άλλη εναλλακτική" Facebook Twitter


Ποια είναι η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει το μοντέλο των start up στην ελληνική επιχειρηματικότητα;

Μα δεν είναι από μόνο του σπουδαίο ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα μιλάμε για καινοτομία σε τόσο εύρος; Δεν είναι από μόνο τους σπουδαίο πώς οι νέοι άνθρωποι αντί να στέκονται στην ουρά της ανεργίας, έχουν πια και μία άλλη εναλλακτική, έναν άλλο δρόμο που μπορούν να ακολουθήσουν;
Δεν είναι σπουδαίο ότι μπορεί η Ελλάδα επιτέλους να περιορίσει το brain drain και να κρατήσει εδώ το πιο παραγωγικό της κομμάτι;
Τα οφέλη στην οικονομία μίας χώρας από την ανάπτυξη της start up επιχειρηματικότητας είναι τεράστια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο έχουν ήδη ανεπτυγμένες κυψέλες start up επιχειρηματικότητας όπου διευκολύνεται όλο το οικοσύστημα γύρω από τις νέες επιχειρήσεις.


Και η Ελλάδα; Πόσο δεκτική είναι σαν χώρα στην φιλοσοφία των start up; Οι συνθήκες στην χώρα σήμερα ευνοούν ή όχι ένα τέτοιο μοντέλο επιχείρησης;

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο και οι περισσότερες start up στην Ελλάδα ταλαιπωρούνται ακόμη με γραφειοκρατικά, φορολογικά, χρηματοδοτικά και άλλα θέματα όταν σε άλλες χώρες αυτά έχουν λυθεί από καιρό. Οι επιβαρύνσεις και οι δυσκολίες δε για ένα νέο επιχειρηματία είναι αβάσταχτες, γεγονός που οδηγεί τους περισσότερους να φύγουν προς άλλες χώρες.

Το κυριότερο λάθος είναι η εντύπωση ότι η ιδέα είναι αρκετή για να βγει στην αγορά. Λάθος. Η ιδέα για να βγει στην αγορά σημαίνει ότι πρέπει καταρχήν να έχει αγορά, να έχει κοινό το οποίο θα είναι διατεθειμένο να πληρώσει αυτήν και το κοινό αυτό να είναι αρκετό για να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης που την εισάγει.

Ας περάσουμε στην ομιλία σας στο φετινό TedXupatras, με τίτλο Fail Forward. Πείτε μας δυο λόγια...

Θα μιλήσω για την αποτυχία γιατί απλούστατα κάποιος πρέπει να το κάνει. Κάποιος πρέπει να προειδοποιήσει όλα αυτά τα παιδιά που θέλουν να επιχειρήσουν την ιδέα τους ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Οτι δεν φτάνει μία έξυπνη ιδέα για την επιτυχία αλλά μία βιώσιμη ιδέα. Ότι το μεγαλύτερο τους εμπόδιο δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά το πλάνο και η σκληρή δουλειά. Ότι ακόμη και αν αποτύχουν δεν πρέπει να τα βάλουν κάτω. Η αποτυχία του σήμερα είναι ο δρόμος για την επιτυχία του αύριο. Θα πρέπει να τους πούμε ότι το επιχειρείν αλλά και κάθε άλλη προσπάθεια δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος. Θέλει επιμονή, μεγάλη υπομονή, πολύ ρίσκο και κυρίως πείσμα.
Μας μεγάλωσαν με το σκεπτικό ότι η αποτυχία είναι ντροπή. Δεν είναι. Η αποτυχία χωρίς να προσπαθήσεις ξανά είναι.
No risk, no pain, no gain.


Ακούμε συνεχώς για περιβόητα success stories διάφορων νέων επιχειρήσεων. Πιστεύετε ότι είναι θέμα ταμπού να μιλάμε για την αποτυχία; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μίας τέτοιας τακτικής;

Όχι καθόλου δεν είναι ταμπού. Ισα ίσα που είναι επιβεβλημένο. Όπως σας είπα και προηγούμενα η αποτυχία είναι μέρος του παιχνιδιού, είναι μέρος της διαδικασίας της γνώσης και της απόκτησης εμπειρίας. Όποιος αποκρύπτει αυτή τη διάσταση της προσπάθειας, δίνει μια πλασματική διάσταση η οποία δεν βοηθά τον νέο επιχειρηματία να ζυγίσει σωστά την απόφαση του, να καταλάβει και τους κινδύνους και τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες. Η υπερβολική αισιοδοξία είναι το ίδιο αν όχι περισσότερο επικίνδυνη, από την απαισιοδοξία.

"Το συντριπτικό ποσοστό των start ups είναι αποτυχημένα". Αυτό είναι κάτι που ομολογουμένως δεν ακούμε συχνά, αν όχι καθόλου, όπως και ο όρος anti-success story. Εξηγείστε μας αναλυτικότερα...

Στη Silicon Valey και όπου υπάρχουν χαρτογραφημένα start up communities ένα μέσο στατιστικό μέγεθος είναι ότι 9 στα 10 start up αποτυγχάνουν. Κι όμως ο αριθμός των start ups αυξάνεται, δεν μειώνεται. Ξέρετε πόσοι διάσημοι και επιτυχημένοι σήμερα επιχειρηματίες απέτυχαν στις πρώτες τους προσπάθειες και μερικοί αποτυγχάνουν και σήμερα. Ο Bill Gates, o Εvan Williams του Τwitter, ο Richard Branson ακόμα; Εχετε ακούσει ποτέ για τη Virgin Cola; Ούτε και εγω. Αυτό σημαίνει πολλά!


Πότε μία start up θεωρείται ότι απέτυχε;

Απλό. Όταν δεν παρουσιάζει κέρδη από οργανική ανάπτυξη μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.


Και στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα τα περισσότερα start ups έχουν ξεκινήσει μέσα στην κρίση, όπου έγινε μία έκρηξη ίδρυσης νέων επιχειρήσεων οπότε είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αποτυχία και δεν θα ήταν και δίκαιο.


Και ποια είναι τα επόμενα και τα σωστότερα βήματα μετά την αποτυχία; Τι μπορεί να κάνει κανείς για να είναι ευδοκιμήσουν οι επόμενες προσπάθειες του;

Να μάθει από αυτήν. Να συνεκτιμήσει με νηφαλιότητα τους παράγοντες αποτυχίας, να τους διορθώσει και να ξεκινήσει ξανά και ξανά και ξανά.


Υπάρχουν κάποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα λάθος κινήσεων που οδηγούν σε ένα anti-success story; Ποια είναι αυτά;

Το κυριότερο λάθος είναι η εντύπωση ότι η ιδέα είναι αρκετή για να βγει στην αγορά. Λάθος. Η ιδέα για να βγει στην αγορά σημαίνει ότι πρέπει καταρχήν να έχει αγορά, να έχει κοινό το οποίο θα είναι διατεθειμένο να πληρώσει αυτήν και το κοινό αυτό να είναι αρκετό για να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης που την εισάγει. Αρα μια ιδέα πρέπει να μετατραπεί σε βιώσιμη επιχείρηση, δηλαδή σε επιχείρηση που συντηρεί τον εαυτό της, χωρίς εξωγενείς παράγοντες.
Αυτό πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο ο νέος επιχειρηματίας θα παρουσιάζει κάθε φορά που αναζητά χρηματοδότηση. Χωρίς πλάνο, η χρηματοδότηση δύσκολα θα έρθει, ακόμα και αν πρόκειται για την καλύτερη ιδέα όλων των εποχών! Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος επενδυτής δεν θα επενδύσει στην ιδέα αλλά στην εμπιστοσύνη του σε εσένα ότι μπορείς να μετατρέψεις την ιδέα σου κερδοφόρα επιχείρηση. Άλλο είναι ο Κύρος Γρανάζης και άλλο ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ.


Για το τέλος, μερικές συμβουλές για να φτάσουμε πιο κοντά στην επιτυχία όταν στήνουμε μία start up;

Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η απόφαση να κάνει κάποιος μία start up. Αυτό θέλει μία προσωπική δέσμευση σκληρής δουλειάς και θυσιών που πολύ λίγοι αντιλαμβάνονται. Το δεύτερο είναι η επιλογή της ομάδας. Πολλές καλές νέες επιχειρήσεις δεν πήγαν καλά γιατί η χημεία και η συνεργασία των μελών της ιδρυτικής ομάδας δεν ήταν η σωστή. Το τρίτο και τελευταίο είναι η πίστη. Η πίστη ότι αυτό που κάνουμε θα πετύχει και ο,τι και να γίνει, όσο και αν χρειαστεί θα τα καταφέρουμε.

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Πολύ ωραία οι start up επιχειρήσεις μπορούν και αλλάζουν λίγο τό ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο ενώ είμαστε στην Ευρώπη πρώτοι σαυτό το θέμα (έχε χάρη που ήρθε η κρίση αλλιώς τίποτα). Τα αρνητικά είναι το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας και το γεγονός ότι συνήθως δεν δημιουργούνται πολλές θέσεις έργασίας. Οι περισσότερες αποτελούνται απ τον ιδρυτή και έναν συνεργάτη και το πολύ μέχρι άλλους 2-3 υπαλλήλους. Για περισσότερες θέσεις χρειαζόμαστε ανάπτυξη σε άλλους τομείς και μεγάλες επενδύσεις...