Κάτι αλλάζει στην Αθήνα! Ο θαυμαστός κόσμος των startups

Κάτι αλλάζει στην Αθήνα! Ο θαυμαστός κόσμος των startups Facebook Twitter
16

Κάτι αλλάζει στην Αθήνα! Ο θαυμαστός κόσμος των startups Facebook Twitter
Μια startup διαφέρει πολύ από τις παραδοσιακές εταιρείες. Ξεκινάει με βάση μια ιδέα, η οποία αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα από μια μικρή ομάδα 100% αφιερωμένη στην επιτυχία ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή μιας υπηρεσίας...

 

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας, τις κοινώς αποκαλούμενες startups. Η νέα αυτή μορφή επιχειρηματικότητας θεωρείται sexy, σαρώνει τις παγκόσμιες οικονομικές τάσεις και προσελκύει τους πιο δημιουργικούς, ευφυείς και διορατικούς ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα. Ανθρώπους ικανούς να αλλάξουν τον κόσμο με τις ρηξικέλευθες ιδέες τους, εκμεταλλευόμενοι τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Ποιες είναι οι προκλήσεις; Ποιες οι ευκαιρίες;

Καλεσμένοι του Startup Grind θα είναι επιφανείς επιχειρηματίες από το χώρο των startups, που θα διηγηθούν τη δική τους, πολλές φορές άγνωστη, πλευρά των γεγονότων.

 

Ερωτήματα σαν κι αυτά θα απαντηθούν στο πρώτο Startup Grind event που διογανώνεται στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε νέους και ανερχόμενους entrepreneurs, που επιχειρούν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των startups. To Startup Grind θεωρείται παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ξεκίνησε το 2010 από τη Sillicon Valley της California, και μέσα σε 4 χρόνια απέκτησε διεθνή παρουσία σε 100 πόλεις, σε περισσότερες από 40 χώρες όλου του κόσμου. Με την υποστήριξη του Google for Entrepreneurs εγκαθιστά πλέον και στην Αθήνα τα μηνιαία events του που σκοπό έχουν να διδάξουν, να εμπνεύσουν και να ενώσουν τους Έλληνες επιχειρηματίες. Η πρεμιέρα θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014, στις 6 μ.μ., στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων - InnovAthens.

 

 

Καλεσμένοι του Startup Grind θα είναι επιφανείς επιχειρηματίες από το χώρο των startups, που θα διηγηθούν τη δική τους, πολλές φορές άγνωστη, πλευρά των γεγονότων. Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μάθουν τι προβλήματα αντιμετώπισαν και πως τα ξεπέρασαν, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και οι ίδιοι με τη σειρά τους σε παρόμοιες επιχειρηματικές προκλήσεις. Το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει στη συζήτηση με ερωτήσεις και έπειτα θα ακολουθήσει δημιουργικό networking, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν με επενδυτές, VC's, founders, επιχειρηματίες, developers και designers.

 

Επ' αφορμή του πρώτου Startup Grind event αδράξαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον οικοδεσπότη του Δημήτρη Λιτσικάκη* και να εξασφαλίσουμε μία συνέντευξη σχετικά με το θαυμαστό κόσμο των startups:

 

Τι είναι μία startup εταιρεία;

Μια startup διαφέρει πολύ από τις παραδοσιακές εταιρείες. Ξεκινάει με βάση μια ιδέα, η οποία αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα από μια μικρή ομάδα 100% αφιερωμένη στην επιτυχία ενός συγκεκριμένου προϊόντος. Οι startups στοχεύουν στην ταχύτατη ανάπτυξη και εφαρμογή της ιδέας σε πολλές αγορές του κόσμου, ώστε να επιτευχθούν μεγάλες οικονομίες κλίμακας χωρίς απαραίτητα τρομερά μεγάλο κόστος.

 

Ποιος είναι ο κύκλος ζωής της; Πως εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση και πως αναπτύσσεται;

Όλα ξεκινάνε από μια ιδέα ικανή να αλλάξει την υπάρχουσα αγορά. Ακολουθεί συνήθως ένα πρωτότυπο που λειτουργεί ως "πιλότος" και αν το concept φανεί ότι δουλεύει, οι ιδρυτές ψάχνουν χρηματοδότηση από επενδυτές ώστε να τελειοποιήσουν το προϊόν πριν βγει στην αγορά. Τα επενδυτικά σχήματα που εμπλέκονται είναι πάρα πολλά και διαφέρουν κυρίως στην δεδομένη στιγμή που επιλέγουν να επενδύσουν. Για παράδειγμα οι λεγόμενοι "angels" δίνουν χρήματα πολύ νωρίς (seed capital), ενώ οι venture capital επενδυτές (VC's) έρχονται αργότερα. Το "τέλος" αν μπορούμε να το πούμε έτσι μιας επιτυχημένης διαδρομής είναι το "exit" όπου η startup εξαγοράζεται από μια μεγαλύτερη εταιρεία για μερικά εκατομμύρια ή ακόμα καλύτερα μπαίνει στο χρηματιστήριο εξασφαλίζοντας μερικά δισεκατομμύρια! Στο Startup Grind Athens οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν σε χαλαρό κλίμα με όλους αυτούς τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Κάτι αλλάζει στην Αθήνα! Ο θαυμαστός κόσμος των startups Facebook Twitter
Στόχος είναι να εξοικειωθούμε με την ιδέα της επιχειρηματικότητας εν γένει, να δώσουμε απτά παραδείγματα επιτυχίας αλλά και αποτυχίας, μέσα από τα οποία οι νέοι θα μάθουν ότι δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά σίγουρα δεν είναι και μόνοι τους εκεί έξω...

 

Πως μία startup επηρεάζει θετικά τη ζωή ενός απλού πολίτη και ποιά η επίδραση της στην οικονομία; 

Όπου υπάρχει καινοτομία, υπάρχουν ευκαιρίες. Με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα μας αναφορικά με την αγορά εργασίας, η πρώτη και κυριότερη επίδραση είναι ότι μπορεί να δώσει μια διέξοδο στους Έλληνες που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, αλλά δεν έχουν ευκαιρίες να προσληφθούν σε μια εταιρεία λόγω των περικοπών που επέφερε η οικονομική κρίση. Είτε για να φτιάξουν την δική τους εταιρεία και να μπουν στον στίβο της επιχειρηματικότητας χωρίς μεγάλο κόστος, είτε για να εργαστούν σε μια startup χωρίς να έχουν το κλασσικό βιογραφικό με τα 7+ χρόνια προϋπηρεσίας. Οι startup founders αναγνωρίζουν το ταλέντο, όχι τα πτυχία! Πέρα από την οικονομική πλευρά, υπάρχει φυσικά και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, για να παραγγείλω φαγητό delivery, δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνω φυλλάδια καταχωνιασμένα σε ένα συρτάρι. Αρκεί ένα mobile app και σε 1' έχω καταχωρήσει ηλεκτρονικά την παραγγελία μου, επωφελούμενος μάλιστα από προσφορές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τον αναμενόμενο χρόνο άφιξης του delivery, όπως και τις αξιολογήσεις άλλων χρηστών.

 

Πως αλλάζει το τοπίο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;

Γίνεται όλο και πιο sexy, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην παρασυρθούμε από τις σειρήνες. Εννοώ πως η δημοσιότητα και ο θόρυβος γύρω από τις startups είναι κάτι καλό, καθώς όλο και περισσότερα άτομα μαθαίνουν γι' αυτές, αλλά πρέπει να πάμε παρακάτω. Είμαστε ακόμα σε βρεφικό στάδιο, όπου οι Έλληνες μαθαίνουν πρώτα απ' όλα πως πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτό είναι το σημείο κλειδί για το οικοσύστημα των startups καθώς οι συνεργατικοί χώροι (co-working spaces) και τα networking events όπως το Startup Grind έχουν σκοπό να αναδείξουν την αξία της συνεργατικότητας σε υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα, αν θέλουμε να πετύχουμε ότι έχουν πετύχει και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Λονδίνο ή το Βερολίνο. Οι βασικές μας αξίες στο Startup Grind είναι άλλωστε δομημένες ακριβώς σ' αυτό το επίπεδο: Έλα για να δώσεις, όχι για να πάρεις. Βοηθάμε πρώτα τους άλλους, πριν βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Είμαστε εκεί για να κάνουμε φίλους, όχι απλά νέες επαφές. Αυτές είναι ριζοσπαστικές ιδέες για τους Έλληνες που είχαν μάθει να δουλεύουν τόσο καιρό μόνο για την πάρτη τους αλλά είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πάμε πλέον μπροστά.

 

 

Αποτέλεσε η οικονομική κρίση ευκαιρία για διέξοδο σε εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικότητας;

Τι ακριβώς θεωρείται εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας; Για μένα όποιος παίρνει ρίσκο και επιχειρεί την ιδέα του, είναι επιχειρηματίας, άσχετα από την μορφή της επιχείρησης που διάλεξε. Στόχος είναι να εξοικειωθούμε με την ιδέα της επιχειρηματικότητας εν γένει, να δώσουμε απτά παραδείγματα επιτυχίας αλλά και αποτυχίας, μέσα από τα οποία οι νέοι θα μάθουν ότι δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά σίγουρα δεν είναι και μόνοι τους εκεί έξω. Ό,τι κι αν αποφασίσουν να αφήσουν τα λόγια και να αρχίσουν τις πράξεις, θα βρουν κι άλλους συνοδοιπόρους στο μακρύ, αλλά συναρπαστικό ταξίδι προς την επιτυχία. Το Startup Grind θα τους βοηθήσει να μάθουν από τα λάθη των άλλων και να φτάσουν στον στόχο τους ενδεχομένως πιο γρήγορα, καθώς θα πάρουν πρακτικές συμβουλές από επιχειρηματίες που τα έχουν ήδη περάσει και ξέρουν και τις δύο όψεις του νομίσματος.

 

Τι επιπλέον θα πρέπει να αλλάξει από πλευράς νομοθεσίας και ρυθμίσεων, ώστε να διευκολυνθεί η ίδρυση μιας startup;

Τεράστια συζήτηση! Υπάρχουν πολλές υποσχέσεις από τους πολιτικούς για ευνοϊκές ρυθμίσεις, είδαμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στις startups, αλλά η πραγματικότητα είναι πως ακόμα η κατάσταση είναι πολύ μακριά από την ιδεατή. Δεν εθελοτυφλούμε, δεν μπορούμε να γίνουμε Silicon Valley σε μια νύχτα. Δυστυχώς είναι μια διαδικασία χρονοβόρα καθώς εμπλέκονται πολλοί διαφορετικοί φορείς που πρέπει να πειστούν πριν παρθεί μια απόφαση. Όσο πιο γρήγορα προωθήσουμε στους υπεύθυνους φορείς τα οφέλη που προέρχονται από τις startups, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχουμε να αλλάξει πραγματικά το πλαίσιο και να γίνει πιο ευνοϊκό για τους startup founders. Πάντως, ως αισιόδοξος από τη φύση μου άνθρωπος, πιστεύω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σταδιακά, κερδίζοντας μια μάχη τη φορά!

 

Ποιες είναι οι 3 πιο πετυχημένες κατά τη γνώμη σας;

Είναι πολύ δύσκολο να πεις γιατί επιτυχία στις startups μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα το Instagram πουλήθηκε στο Facebook για $1 δις τη στιγμή που είχε μηδενικά έσοδα. Πολλές startups στοχεύουν στην προσέλκυση χρηστών χωρίς να ανησυχούν για το business plan τους, πως θα βγάλουν δηλαδή χρήματα. Υπάρχουν επίσης πολλές startups που δουλεύουν στο παρασκήνιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ξαφνικά "σηκώνουν" μερικά εκατομμύρια στον πρώτο κιόλας γύρο επενδύσεων. Άρα θα ήταν άδικο να ονομάσουμε 3 startups χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια και πλήρη γνώση του οικοσυστήματος.

 

 

* Ο Δημήτρης Λιτσικάκης είναι πιστοποιημένος PMP® project manager που έχει πάθος με τις startups. Το επιχειρηματικό του πνεύμα δεν άργησε να φανεί καθώς σε ηλικία 18 ετών ίδρυσε το hiphop.gr που γρήγορα εξελίχθηκε σ' ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά on-line communities στην Ελλάδα. Έχει μεταπτυχιακό στο Project Management από το Πανεπιστήμιο του Lancaster και έχει αποκτήσει μια διεθνής εργασιακή εμπειρία διοικώντας πολύπλοκα έργα πληροφορικής στην IBM της Αγγλίας. Στον ελεύθερο χρόνο του αρθρογραφεί στο TechStart για το Ελληνικό startup οικοσύστημα.

 


 

Υ.Γ.: Τα σημαντικότερα εμπόδια που συναντούν οι startups στην Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Γραφειοκρατία
  • Έλλειψη υποδομών
  • Ασφαλιστικό καθεστώς
  • Υψηλή φορολόγηση

Αν η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα λύνοντας κάποια από τα παραπάνω, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην Αθήνα (και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα). Δυστυχώς.


Τech & Science
16

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Νομίζω ότι έχει πιο πολύ νόημα αντί να ασχολούμαστε τι ακριβώς εμπίπτει στον ακριβή ορισμό του startup, να συζητάμε τι είναι αυτό που οδηγεί στην ύπαρξη startups σε άλλες χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα. Και, εγώ τουλάχιστον, όταν το σκέφτομαι, δυστυχώς καταλήγω σε αυτό που είπε ο "Ο Νοών...νοείτω": "Πραγματικά, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά αλλά δεν πρόκειται να πετύχουν σε αυτόν τον τόπο που μοιάζει με καταβόθρα ανθρώπων, ιδεών, αξιών και ψυχών"Καλώς ή κακώς, η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, κάθε άλλο παρά κίνητρα δίνουν σε κάποιον να επιχειρήσει να...επιχειρήσει. Το να ξεκινάς μια οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία ενέχει κάποιο ρίσκο και προσωπικό κόστος έτσι κι αλλιώς, αλλά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις θηρία όπως απίστευτη γραφειοκρατία και εξοντωτική φορολογία, παίζεις εξ' ορισμού ένα παιχνίδι με άδικους κανόνες. Σίγουρα κάποιοι θα πάρουν τελικά την πρωτοβουλία και λίγοι από αυτούς θα πετύχουν, αλλά πόσοι άλλοι θα έχουν παρατήσει την ιδέα πριν καν προσπαθήσουν; Ή στην καλύτερη (γι' αυτούς), γιατί να μην προσπαθήσουν όντως, αλλά κάπου που οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες (εξωτερικό);Για να μην το πάω στο θέμα των πανεπιστημίων και τη μηδενική σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας...και οι εταιρίες θα έρχονταν από νωρίς σε επαφή με δυνατά μυαλά τα οποία θα μπορούσαν να της στελεχώσουν μετά την αποφοίτηση, και οι ίδιοι οι φοιτητές θα είχαν έξτρα κίνητρο να γίνουν καλύτεροι και επιπλεόν το συναίσθημα μιας κάποιας ασφάλειας ότι οι κόποι τους θα αξιοποιηθούν τελικά. Αυτό που βρίσκω κωμικοτραγικό είναι ότι στην Ελλάδα φοιτητικές παρατάξεις κόπτονται για το αν θα υπάρξει η οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ πανεπιστημίου-επιχείρησεων και αν μια τέτοια σύνδεση θα επηρεάσει το πρόγραμμα σπουδών (!!!), ενώ στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις γεννιούνται ΜΕΣΑ στα ίδια τα πανεπιστήμια, συνήθως με αρχικά στελέχη καθηγητές και φοιτητές τους. Το πρόβλημα ξεκινάει από νωρίς λόγω λανθασμένων νοοτροπιών (εκπαίδευση) και παραμένει και αργότερα, λόγω έλλειψης κινήτρων και διευκολύνσεων από το κράτος στους ανθρώπους που θα ήθελαν να κάνουν κάτι καινοτόμο. Κατα τ' άλλα, μακάρι να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, και να υπάρξει κάποια στιγμή και στήριξη από το κράτος, αν και δεν είναι κάτι που βλέπω να γίνεται σύντομα.
Ένα λεπτο. Για να υπάρχει startup συνήθως πρέπει να υπάρχει και ip (intellectual property) = πνευματικά δικαιώματα, πατέντες κλπ. Οι startup συνήθως συνδέονται με νέες τεχνολογίες και νέες πλατφόρμες εφαρμογής αυτών (π.χ. Google: νέοι αλγόριθμοι ψαξίματος, Facebook: social networking). Με άλλα λόγια ένα απλό website (π.χ. το hiphop.gr), μια εφαρμογή στο κινητό, ή το παγωτατζίδικο της γειτονιάς του οποίου οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να πουλούν παγωτό από γάλα καμήλας δεν είναι startups. Αν θες μεν να διδάξεις την φιλοσοφία των startups το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου έιναι το intellectual property και πως να το προστατέψεις. Το να πληρώσεις δε για να μάθεις τι εστί επιχειρηματικότητα, όπως π.χ. στο startup grind, χωρίς να έχεις κατανοήσει ότι δεν μπορεί να υπαρξει επιχειρηματικότητα χωρίς τεχνογνωσία, μάλλον θύμα θα πέσεις.Επομένως αν θέλουμε να σκεφτόμαστε οτι πρέπει να προλάβουμε το τρένο των startups ή οτι η μόνη σωτηρία οικονομικής ανάπτυξης είναι τα startups ας επενδύσουμε στη γνώση, τεχνολογία και τεχνογνωσία και τα startups θα ΄ρθουν ως φυσικό επακόλουθο. Και, συγνώμη, το να διαβάζω στο άρθρο ότι "οι startup founders αναγνωρίζουν το ταλέντο, όχι τα πτυχία" είναι ό,τι άσχετο θα μπορούσε να γράψει κάποιος σχετικά με τα startups.
"Με άλλα λόγια ένα απλό website (π.χ. το hiphop.gr), μια εφαρμογή στο κινητό, ή το παγωτατζίδικο της γειτονιάς του οποίου οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να πουλούν παγωτό από γάλα καμήλας δεν είναι startups"Αυτό πες το στους ιδρυτές του Whatsapp που εξαγοράστηκε από το Facebook για 19δις δολάρια και ας ήταν μια απλή εφαρμογή στο κινητό (και χωρίς IP ούτε πατέντες)Αυτό πες το στο Instagram, που πάλι εξαγοράστηκε για 1 δις δολάρια και τι ήταν? μια εφαρμογή για κινητό που απλά μοιράζεσαι τις φωτογραφίες σου με τους φίλους σου.Αυτό πες το στο techcrunch που τι είναι? ένα σίτε με ειδήσεις για startups και leading edge technology που έχει revenue μόνο 2.4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.Όποτε μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Οι πιο απλές ιδέες είναι και οι πιο πολύτιμες.Γιατί η σκηνή startup στην Ελλάδα είναι σε εμβρυϊκο στάδιο? Γιατί δεν βοηθά το νομοθετικό πλαίσιο για πειραματισμους, δεν υπάρχει η νομική ευελιξία ίδρυσης, τρεξίματος και κλεισίματος εταιριών. Αν δεν αποτύχεις δεν μαθαίνεις, όποτε πρέπει το κράτος να φροντίζει νομοθετικά να ελαττώσει το κόστος αυτής της αποτυχίας και να μην βάζει πλασματικά εμπόδια ώστε να ενθαρυνεται ο κόσμος να δοκιμάζει, να πειραματίζεται, να αποτυγχάνει και να μπορεί να ξαναδοκιμαζει μέχρι να πετύχει!Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που δεν αναφέρθηκε καθόλου είναι το μέγεθος της ελληνικής αγοράς. Καλώς η κακώς τα περισσότερα παγκοσμίως επιτυχημένα start ups ξεκίνησαν από μεγάλες εσωτερικές αγορές (Αμερική) η εξωστρεφείς χώρες (Αγγλία, Σουηδία, Ισραήλ). Δυστυχώς δεν βλέπω κανένα από τα δυο στοιχεία στην ελληνική αγορά, όποτε μαζί με τους λόγους που ανέφερε ο κ. Λιτσικακης είμαι απαισιόδοξος για το αν θα δούμε ποτέ το ελληνικό google, Facebook, Instagram και whatsapp σύντομα. Αλλά και μόνο ότι γίνονται τα πρώτα αυτά οργανωτικά βήματα αποτελεί κάποια ελπίδα για την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Βλέπε wikipedia:1. Whatsapp: WhatsApp Messenger is a proprietary, cross-platform instant messaging subscription service."Proprietary"2. Instagram: Instagram began development in San Francisco, United States (U.S.), when Systrom and Brazilian Krieger chose to focus their multi-featured HTML5 check-in project, Burbn, on mobile photography."focus their HTML5 project" = tech platform applicationΓιατί το Whatsapp+Instagram από τις εκατοντάδες εφαρμογές messaging και photo sharing που υπάρχουν πουλήθηκαν για $$$?"Proprietary tech platforms"Κάτσε συ να τρως χορτάρι οτι με μια "απλή ιδέα" θα βγάλεις εκατομμύρια.
Εκτός από τις ιδιότητες που αναφέρεις όμως το Facebook, το Instagram κι όλα αυτά ήταν περιπτώσεις 1 στις 100.000. Και δεν ήταν *τόσο* απλές στην υλοποίηση. Είναι σα να σου λέω ότι το συγκρότημα που έχεις με τους φίλους σου δεν πρόκειται να πιάσει την καλή και να μου λες "αυτό πες το στους Metallica". Όχι φίλε μου οι Metallica είναι οι 1 στο 1.000.000 *και* ξεσκίστηκαν στις πρόβες.
Μα το ίδιο συμβαίνει και στις παραδοσιακές επιχειρήσεις. Πόσες γίνονται πολύ μεγάλες; Ελάχιστες από όσες ανοίγουν. Πόσες κλείνουν μέσα στα 5 χρόνια λειτουργίας; Πολλές, οι περισσότερες από όσες ανοίγουν. Δεν διαφέρει σε κάτι αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα από την παραδοσιακή σε αυτόν τον τομέα.
Proprietary δεν σημαινει και Intellectual property, αν δεν εχει πατεντα δεν υπαρχει καλυψη. Proprietary σημαίνει ότι ειναι ιδιοκτησία της εταιρίας. Μία οποιαδήποτε εφαρμογή κινητου, λογου χάρη, θεωρείτε proprietary εφόσων δεν δημοσιεύεται ο κώδικάς της σαν open source. Γιατι δεν κοιτατε και κατι πιο κοντα στην Ελληνική πραγματικότητα. Πχ, το taxibeat ειναι γεννημενο στην Αθήνα, και το 2011 καταφερε και κερδισε $4Μ χρηματοδότηση απο το London-based Hummingbird Ventures και πλέον εξυπηρετεί $40Μ συναλαγών σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.Πχ, η εταιρία mobile advertisment pletform Upstream.Πως ξεκίνησαν? Με εταιρικα γραφεία και παρουσία παγκόσμια απο την πρώτη μερα? Οχι φυσικα, αλλα σαν ενα startup.Κανείς δεν είπε οτι μια ιδεα μονο θα σου φερει εκατομμύρια. Η καλή ιδεα σε συνδυασμό με την επαγγελματική υλοποίηση, την σωστή προώθηση, το σωστό business plan και τα ατελειωτα ξενυχτια και υπερμετρη προσπαθεια, σου εξασφαλίζουν οτι τουλαχιστον θα εχει μια πιθανότητα να πετύχει. Ιδεα χωρίς υλοποίηση ειναι απλά ιδεα. Και αν νομίζεται ότι τα start ups ειναι απλά ιδεες τοτε απλα δεν εχετε την τύχη να δείτε πως δουλευει ενα startup.Αν επανέλθουμε στον ορισμό του startup:"A startup company or startup is a company, a partnership or temporary organization designed to search for a repeatable and scalable business model. These companies, generally newly created, are in a phase of development and research for markets."http://en.wikipedia.org/wiki/Startup_companyΜε αλλα λόγια ειναι κατι σαν την εξόρυξη πετρελαίου. Κανουμε μια δοκιμαστική γεωτρηση (startup) με σκοπό να δούμε αν υπάρχει πετρέλαιο (αγορα, revenue, business model) και αν υπάρχει τοτε κανουμε scale up και επενδύουμε λεφτα (buy out / venture capitals etc). Αν δεν υπάρχει ψάχνουμε αλλού.Η έμφαση στα τεχνολογικά startups ειναι κατα κύριο λόγο γιατι έχουν χαμηλό κόστος στησίματος. Ο καθενας αποφοιτος η χομπίστας πληροφορικής μπορει με 2-3 φίλους του να αναπτύξει μια ιδεα (και μακάρι να βοηθούσαν και τα πανεπιστήμια με αυτές τις προσπάθειες, αλα Stanford) και να δοκιμάσουν την τύχη τους. Αν εχουν και καποιον να τους συμβουλεύσει και να τους διδάξει απο τις εμπειρίες του τόσο καλύτερη η πιθανότητα να πετύχουν.Τα startups καλώς η κακώς ειναι εδώ να μείνουν και έχουν συνεισφέρει συμαντικά στην βελτίωση της καθημερινότητας σας/μας. Οπότε καλό ειναι να μην τα απορριπτουμε. Οπότε αφίστε οσους εχουν τα κότσια να πειραματιστούν, να μπορούν να το κάνουν ανενόχλητοι τόσο απο το κράτος αλλά και απο τις αρνητικές κριτικές και αποθαρύνσεις των "παραδοσιακών" επιχειρηματιών που στην τελική εφάρμοσαν παραπλήσιες τεχνικές για να στήσουν την παραδοσιακή τους επιχείρηση.
"...Υπάρχουν πολλές υποσχέσεις από τους πολιτικούς για ευνοϊκές ρυθμίσεις, είδαμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στις startups..."Startups με κεντρικό σχεδιασμό. Το φλέγον ερώτημα είναι: έχουμε αρκετά sexy lofts στις πόλεις μας για να στεγαστούν όλες αυτές οι sexy startups; Εδώ σε θέλω... :-)
Πραγματικά, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά αλλά δεν πρόκειται να πετύχουν σε αυτόν τον τόπο που μοιάζει με καταβόθρα ανθρώπων, ιδεών, αξιών και ψυχών.Και έχοντας ξεκινήσει λάθος, σκεπτόμενοι από την αρχή, έχοντας ως παραδείγματα επιχειρηματικές επιτυχίες οι οποίες, κυρίως, πέτυχαν γιατί για κάποιους λόγους ξεκίνησαν από το μηδέν, εντελώς αθώα, απονήρευτα, ανέλπιστα, σχεδόν από τύχη ή από πλάκα, ούτε καν ως επιχειρηματικές ιδέες. Σε αυτά τα παραδείγματα συγκαταλέγονται το Instagram, το Facebook και άλλα πολλά, ακόμη και ο κολοσσός της Google η οποία προχτές, 27/9/2014, έκλεισε τα 16 χρόνια της.Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην ερώτηση, «Ποιες είναι οι 3 πιο πετυχημένες (startups) κατά τη γνώμη σας;», η απάντηση ήταν μία ασαφής αοριστολογία: «..Άρα θα ήταν άδικο να ονομάσουμε 3 startups χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια και πλήρη γνώση του οικοσυστήματος..».Και τι να απαντούσατε άραγε; Ότι όλα είναι καθαρά θέμα τύχης και απρόβλεπτος συγχρονισμός συγκυριών της στιγμής, (timing);;;...Και μη ξεχνάμε (όσοι γνωρίζουμε και έχουμε ασχοληθεί ή ασχολούμαστε με το επιχειρείν), ότι οι startup επιχειρηματικότητα, έτσι όπως περιγράφεται η λειτουργία της στο άρθρο, για να πετύχει, αντλεί χρήμα κυρίως από τις παραδοσιακές πετυχημένες επιχειρήσεις και φυσικά στο τέλος απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά μόνο προς αυτές.Συμπέρασμα: Αν δεν βάλουμε κάτω τον ποπό μας με τους πατροπαράδοτους τρόπους επιχειρηματικότητας και πρώτα απ' όλα να διοχετευτεί χρήμα στην "στεγνή" ελληνική αγορά, μη περιμένουμε με αλχημείες και " καθρευτάκια προς ιθαγενείς " να ξεκινήσει και η παραμικρή ανάπτυξη για κάθε τομέα.(Με... (χ)ορδές δεν βάφονται αυγά...).Συγνώμη αγαπητέ κύριε Δημήτρη Λιτσικάκη, αλλά μοιάζετε περισσότερο με κάποιον που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση της κρίσης (και καλά κάνετε στην τελική), τάζοντας το ελιξίριο της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως προς δικό σας οικονομικό όφελος. Και φυσικά, μετά μην τον είδατε μην τον απαντήσατε.....και όταν τελικά κάποιος σας ρωτήσει τι έγινε και δεν πέτυχαν όσα τάξατε και υποσχεθήκατε, άμεσα και έμμεσα (γιατί αυτό θα γίνει), θα απαντήσετε κάτι σχετικό του τύπου: «Για την Ελληνική αγορά δεν είχαμε συγκεκριμένα κριτήρια και πλήρη γνώση του οικοσυστήματος και ούτε μπορούσαμε να έχουμε λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης»... ..(και από δω πάνε και άλλοι)...
Είσαι εντελώς κολλημένος σε μοντέλα που πλέον έχουν πάψει να δουλεύουν και το κυριότερο, ο κόσμος θα συνεχίσει να απομακρύνεται από αυτά.Κάτσε διάβασε και ψάξε περισσότερο.
"Είσαι εντελώς κολλημένος σε μοντέλα που πλέον έχουν πάψει να δουλεύουν και το κυριότερο, ο κόσμος θα συνεχίσει να απομακρύνεται από αυτά."κάθε φορά που κάποιος λέει ότι το παραδοσιακό μοντέλο επιχειρείν (που είναι ότι λεφτά βγάζεις από τους πελάτες σου και όχι από τους επενδυτές σου ή τους πωλητές σου ή οποιονδήποτε άλλον), είναι ή απατεώνας ή θύμα απατεώνα. Η υστερία των startup πάντως όπως και πολλά άλλα φαινόμενα που αποδίδουμε στην ελληνική κρίση (π.χ. μαγαζιά "αγοράζω χρυσό"), στην πραγματικότητα είναι αμερικάνικη μόδα που ήρθε εδώ με 1-2 χρόνια καθυστέρηση και φυσικά οι ίδιοι οι αμερικάνοι έχουν κάνει καλύτερη κριτική στο φαινόμενο, δε θα παραπέμψω στην επεισοδιάρα του South Park με τον Κάρτμαν να εξηγεί στα υπόλοιπα παιδιά του δημοτικού πώς θα πιάσουν την καλή πουλώντας αέρα κοπανιστό αλλά σε αυτό το άρθρο του 2011:http://williamweber.net/startup-frenzy-is-out-of-control/
Η ενδεχόμενη υπερβολή των startups δεν σημαίνει ότι είναι και λάθος σαν φιλοσοφία.Προφανώς και οι ιδέες που πέφτουν έχουν σαν στόχο την δημιουργία κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας που θα είναι χρήσιμη και οι πελάτες θα δώσουν τα χρήματά τους για αυτά. Η διαδικασία της δημιουργίας του προϊόντος/υπηρεσίας και το εμπορικό του λανσάρισμα και εκμετάλλευσή του, είναι 2 διαφορετικά πράγματα και δεν είναι πάντα εφικτό να γίνουν από τους ίδιους ανθρώπους, λόγω διαφορετικών αναγκών που έχουν οι δύο αυτές διαδικασίες.Σίγουρα υπάρχουν και οι περιπτώσεις των αρπαχτών, αλλά αυτό είναι ίδιον της επιχειρηματικότητας, είτε παραδοσιακής, είτε νεοτεριστικής.
@VladNirki 30.9.2014 | 18:56«Η ενδεχόμενη υπερβολή των startups δεν σημαίνει ότι είναι και λάθος σαν φιλοσοφία».Ως φιλοσοφίες, σχεδόν όλα είναι σωστά. Στο πρακτικό κομμάτι χωλαίνουν.....και μερικά αποδεικνύονται "η μέρα με τη νύχτα"...