Δεκάδες ήταν οι θαρραλέοι κολυμβητές που αψήφησαν σήμερα τα παγωμένα νερά και βούτηξαν να πιάσουν τον σταυρό στις τελετές Αγιασμού των Υδάτων, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για τον εορτασμό των Θεοφανείων.
Στην Πάτρα περισσότερα από 30 άτομα βούτηξαν στα νερά του βόρειου λιμανιού για τον σταυρό, τον οποίο έπιασε τελικά ένας 19χρονος, που είχε βουτήξει άλλες πέντε φορές στο παρελθόν. Ο ο 19χρονος παρέδωσε τον σταυρό στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο, ο οποίος με την σειρά του τού δώρισε έναν επιστήθιο σταυρό, ενώ στους υπόλοιπους που έπεσαν στην θάλασσα, δώρισε από μία εικόνα.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τελετή που έγινε στις 11.00 το πρωί στο πέτρινο γεφύρι-σύμβολο των Τζουμέρκων, που στέκει και πάλι όρθιο στην Πλάκα. Το γεφύρι, το οποίο το είχε «καταπιεί» η μανία της φύσης την 1η Φεβρουαρίου του 2015, αποτελεί ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο των Τζουμέρκων και σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια, ο ιερέας έριξε τον σταυρό στα παγωμένα νερά του Αράχθου, δίπλα από τα θεμέλια του γεφυριού.
Με λαμπρότητα, παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες, γιορτάστηκαν και στα Χανιά τα Θεοφάνεια. Η καθιερωμένη ρίψη του σταυρού έγινε από τον μητροπολίτη Κυδωνίας-Αποκορώνου Δαμασκηνό, στη ακτή μπροστά από την πλατεία Κατεχάκη στο παλιό λιμάνι της πόλης, όπου στα παγωμένα νερά έπεσαν πέντε τολμηροί Χανιώτες προκειμένου να πιάσουν το σταυρό.
Στη Λάρισα η τελετή αγιασμού των υδάτων έγινε στη γέφυρα του Πηνειού ποταμού και οκτώ άτομα έπεσαν στα κρύα νερά για να πιάσουν τον σταυρό. Ο τυχερός που τα κατάφερε ήταν ένας 26χρονος Λαρισαίος ο οποίος δήλωσε χαρούμενος για την πράξη του.
Στη Θεσσαλονίκη από τους 20 άντρες που βούτηξαν στα νερά του Θερμαϊκού τον σταυρό έπιασε ο 36χρονος Μιχαήλ Αποστολίδης από τη Νεάπολη, ο οποίος φέτος βούτηξε για 22η χρονιά, ενώ έχει πιάσει τον σταυρό 16 φορές μέχρι σήμερα. Ο ίδιος δήλωσε ότι η πίστη είναι το κίνητρο που το ωθεί να βουτήξει και πρόσθεσε ότι φέτος το έκανε για τον πατέρα του ο οποίος πρόκειται να χειρουργηθεί.
Στην Καστοριά, πέντε τολμηροί κολυμβητές αψηφώντας το κρύο και τους ισχυρούς ανέμους «έπεσαν» στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον σταυρό, ενώ στη χιονισμένη Φλώρινα μια μεγάλη παρέα από Ρομά κράτησαν την παράδοση και βούτηξαν νερά του ποταμού Σακουλέβα. Στην Κοζάνη ο αγιασμός των υδάτων έγινε στην λίμνη Πολυφύτου όπου έξι νεαροί, μεταξύ αυτών και μία κοπέλα, βούτηξαν για να πιάσουν το σταυρό.
Είκοσι θαρραλέοι κολυμβητές, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Ιονίου προκειμένου να πάρουν την ευλογία του σταυρού. Πιο τυχερός φάνηκε ο 27χρονος Τομ από την Ολλανδία που βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο στην Κέρκυρα, εργαζόμενος στο Ινστιτούτο Γεωπολιτικής. «Αισθάνομαι πολύ τυχερός και ευγνώμων που έπιασα το σταυρό. Ήταν η πρώτη φορά που «βούτηξα» και από δω και πέρα θα το κάνω κάθε χρόνο, παρά το αφόρητο κρύο», δήλωσε ο 27χρονος Ολλανδός που δεν αγαπά μόνο το νησί της Κέρκυρας, αλλά ακολουθεί ένθερμα και τις παραδόσεις του.
Σε συνθήκες «Ηφαιστίωνα» πραγματοποιήθηκαν οι τελετές αγιασμού των υδάτων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ιδιαίτερα στο λιμάνι της Χίου η τελετή έγινε με ριπές ανέμου έντασης εννέα μποφόρ αλλά τρεις τολμηροί Χιώτες βούτηξαν στα νερά του λιμανιού για να πιάσουν το σταυρό, ενώ τολμηροί Μυτιληνιοί και Σαμιώτες βούτηξαν επίσης στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Σάμου.