Είδηση σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού έχει γίνει η ανεξέλεγκτων διαστάσεων ρύπανση που προκλήθηκε από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή στον Σαρωνικό. Από χθες οι «μαύρες» εικόνες σε Σαλαμίνα, Πειραϊκή, Ελληνικό, Γλυφάδα και όλο το παραλιακό μέτωπο του Αργοσαρωνικού κάνουν το γύρο του κόσμου και όλοι σχολιάζουν την τεράστια οικολογική καταστροφή.
Η πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο έφτασε χθες στη Γλυφάδα και κατευθύνεται προς τη Βούλα ενώ την ίδια ώρα γίνονται προσπάθειες περιορισμού της. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, δήλωσε πως για να καθαρίσει θα χρειαστούν 20 με 30 ημέρες. Την ίδια στιγμή, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και κρούουν το καμπανάκι για τις διαστάσεις της πετρελαιοκηλίδας, που έχει ρυπάνει τις παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου.
Το BBC δημοσίευσε ένα βίντεο με δραματικές εικόνες από τις παραλίες και τη μολυσμένη από το πετρέλαιο θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου, κάνοντας λόγο για «περιβαλλοντική καταστροφή». Τα πλάνα, δείχνουν μεταξύ άλλων, και ένα πουλί παγιδευμένο στο μαζούτ να παλεύει να πετάξει και να σωθεί. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης και δηλώσεις κατοίκων της Σαλαμίνας, που σε απόγνωση αναζητούν ευθύνες για την τεράστια μόλυνση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βρετανικός Independent, που εστιάζει στις επιπτώσεις που έχει και θα έχει η ρύπανση σε χιλιάδες θαλάσσια ζώα, που ζουν τόσο μέσα στο νερό, όσο και κοντά σε αυτό. Με τίτλο «Πετρελαιοκηλίδα έκανε μαύρη την ακτή ελληνικού νησιού και θεωρείται "οικολογική καταστροφή"», το ρεπορτάζ περιλαμβάνει επίσης δηλώσεις κατοίκων του νησιού αλλά και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών μέχρι στιγμής. Το δημοσίευμα συνοδεύεται και από βίντεο τραβηγμένο με drone, που καταγράφει την εικόνα της θαλάσσιας περιοχής από ψηλά αλλά και τα πετρελαιοειδή να σκάνε στις ακτές.
Το πρακτορείο Reuters σε αντίστοιχο ρεπορτάζ σχετικά με την τεράστια οικολογική καταστροφή κάνει λόγο για «μια πυκνή πετρελαιοκηλίδα που μέχρι την Τετάρτη είχε καλύψει τις ακτές της Αθηναϊκής Ριβιέρας επί αρκετά χιλιόμετρα». Το άρθρο φιλοξενεί και αυτό δηλώσεις κατοίκων της περιοχής που απεγνωσμένοι αναρωτιούνται, μεταξύ άλλων, πώς θα μπορέσουν να κάνουν ξανά μπάνιο στη θάλασσα «που μυρίζει πετρέλαιο». «Ακόμη κι αν απομακρυνθεί το πετρέλαιο από την επιφάνεια, το υπόλοιπο θα βυθιστεί και θα ποτίσει τις παραλίες. Θα πατάμε και τα πόδια μας θα γίνονται μαύρα», λέει στο πρακτορείο κάτοικος της περιοχής του Φαλήρου.
«Εικόνες από το νησί της Σαλαμίνας, κοντά στην Αθήνα, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου που μετέφερε 2.500 τόνους πετρελαίου», γράφει το Associated Press, δημοσιεύοντας παράλληλα και φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Scenes from the island of Salamina, near Athens, Sept. 12, 2017, after a tanker sank & spilled 2,500 tons of oil. | Photos @PGiannakouris pic.twitter.com/W8RBXV05rB
— AP Images (@AP_Images) 13 Σεπτεμβρίου 2017
Παρόμοιες είναι αναφορές που έκαναν στο θέμα και το Sky News, το κινεζικό Xinhua αλλά και το Channel news Asia με δηλώσεις κατοίκων του Φαλήρου και της Πειραϊκής, σχόλια για τη μάχη με το χρόνο που δίνουν οι αρχές αλλά το «παιχνίδι ευθυνών» για την οικολογική καταστροφή.
Greek beaches blackened as sunken tanker leaks oil https://t.co/7iGGong0qn
— Sky News (@SkyNews) 13 Σεπτεμβρίου 2017
Blame game in Greece as oil spill spreads to Piraeus port https://t.co/1PjW5POWBh pic.twitter.com/vQJzNUAMnH
— Channel NewsAsia (@ChannelNewsAsia) 13 Σεπτεμβρίου 2017