Την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων και από ιδιώτες - μη φαρμακοποιούς επιτρέπει σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας Αντρέα Ξανθού, η οποία δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με την απόφαση, προϋπόθεση γι' αυτό είναι να υπάρχει συνέταιρος πτυχιούχος φαρμακοποιός ο οποίος θα έχει τουλάχιστον το 20% της επιχείρησης.
«Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών που ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης λειτουργούν υποχρεωτικά με την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για την λειτουργία κάθε φαρμακείου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση.
Η εξέλιξη ωστόσο βρίσκει αντίθετους τους φαρμακοποιούς, που είχαν ζητήσει να έχουν ποσοστό συμμετοχής στο φαρμακείο τουλάχιστον το 51%.
«Η απόφαση είναι κατάπτυστη και διάτρητη. Την επιστρέψαμε στον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό δηλώνοντας ότι αυτοί που του το υπαγόρευσαν έχουν τεράστια ευθύνη διότι είναι εκτός ευρωπαϊκών νόμων και κανόνων. Τέτοιου είδους απόφαση δεν υπάρχει στα μεγάλα προηγμένα κράτη της Ευρώπης», δήλωσε μιλώντας στο Βήμα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος.
Από τη μεριά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε σημερινή συνέντευξη τύπου, σχετικά με τα ήδη υπάρχοντα φαρμακεία έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν απειλούνται αφού διατηρούν τη νομική μορφή και το καθεστώς λειτουργίας τους.
Απαντώντας στις επικρίσεις των εμπλεκομένων φορέων για απορρύθμιση του χώρου, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η ΚΥΑ πετυχαίνει την διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων «άρα δεν επίκειται αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, χωρίς να αποκλείεται το φαινόμενο της εξαγοράς αδειών από επιχειρηματίες».
Ο κ. Ξανθός, εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι οι Θεσμοί ήθελαν την πλήρη απελευθέρωση στην αγορά του φαρμακείου, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
«Η ΚΥΑ αφορά τις νέες άδειες που μπορούν να δοθούν και σε μη φαρμακοποιούς, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε νομικά πρόσωπα (δηλαδή συνεταιρισμό φαρμακοποιών), ενώ το ποσοστό του 20% σε φαρμακοποιούς για την απόκτηση της νέας άδειας αποτελεί αναγνώριση του επιστημονικού ρόλου του και όχι τη μετατροπή του σε απλό υπάλληλο» τόνισε ο κ. Ξανθός.