Ούτε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο μέσα στη λίστα με τα 200 "πιο διεθνή" του κόσμου

Ούτε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο μέσα στη λίστα με τα 200 "πιο διεθνή" του κόσμου Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
6

Ούτε ένα ελληνικό δεν περιλαμβάνεται στα 200 πιο «διεθνή πανεπιστήμια» του κόσμου, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Times Higher Education (THE), εκπαιδευτικού ένθετου της βρετανικής εφημερίδας Times που κάθε χρόνο εκδίδει και μια λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

 

Η σχετική λίστα πάντως κρύβει εκπλήξεις, καθώς το πλέον εξωστρεφές πανεπιστήμιο για το 2016 ανακηρύχθηκε αυτό του Κατάρ, ενώ ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Λουξεμβούργου και του Χονγκ Κονγκ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν το ελβετικό École Polytechnique Fédérale de Lausanne, το πανεπιστήμιο της Γενεύης επίσης από την Ελβετία, το πανεπιστήμιο του Μακάου, τα ETH Zurich και Σεντ Γκάλεν και πάλι από την Ελβετία, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και το βρετανικό Imperial College.

Τα κριτήρια που λήφθησαν υπόψη για την κατάρτιση της λίστας είναι το ποσοστό ξένων καθηγητών του ιδρύματος, το ποσοστό ξένων φοιτητών και το ποσοστό των δημοσιευμένων ερευνών στις οποίες τουλάχιστον ο ένας συγγραφέας είναι ξένος.

Βάσει αυτών των κριτηρίων, τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία συνήθως κυριαρχούν στις λίστες με τα καλύτερα ιδρύματα, βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα με τα πιο διεθνή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης βρίσκεται στην 90η θέση. Από την άλλη πλευρά το πανεπιστήμιο του Κατάρ, που είναι και το πλέον διεθνές, ήταν στις θέσεις 601-800 στη λίστα του Times Higher Education με τα καλύτερα πανεπιστήμια.

Η Ευρώπη εκπροσωπείται με 125 πανεπιστήμια στη λίστα με τα πιο διεθνή, ενώ ανάμεσα σε αυτά είναι και το πανεπιστήμιο της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται στην 150η θέση. Η χώρα με τα περισσότερα διεθνή πανεπιστήμια (38) είναι η Βρετανία. Στις πιο εξωστρεφείς χώρες ακολουθούν η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ελβετία.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Ταυτοποιήθηκε η τραυματίας - Τι εξετάζει η αστυνομία

Ελλάδα / Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Ταυτοποιήθηκε η τραυματίας - Τι εξετάζει η αστυνομία

Η γυναίκα νοσηλεύεται με βαριά τραύματα στον Ευαγγελισμό και φέρεται να είναι γνωστή στις Αρχές - Ο νεκρός διαμελίστηκε από την έκρηξη - Εντοπίστηκε όπλο, το οποίο εστάλη για βαλλιστική εξέταση
LIFO NEWSROOM
Αμαλιάδα - νεκρά μωρά: Αποκαλύφθηκαν οι τιμές ρεκόρ στο αίμα του ενός βρέφους και δεν συνάδουν με όσα λέει η 24χρονη

Ελλάδα / Αμαλιάδα: «Πέντε νεκρά παιδιά κι ένα που τη γλίτωσε εντελώς τυχαία» λέει υπαινικτικά ο γιατρός που παρέλαβε τον Παναγιωτάκη

Αποκαλύφθηκαν οι τιμές ρεκόρ στο αίμα του μικρού Παναγιώτη και δεν συνάδουν με όσα ισχυρίζεται η 24χρονη - Η μητέρα των δύο μωρών επιμένει ότι το βρέφος έφτασε ζωντανό στο νοσοκομείο Αμαλιάδας αλλά οι ειδικοί το αμφισβητούν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
"Εγω θα μπορουσα να διδαξω εκει περα, μου το ειχαν προτεινει κιολας, ενω εδω δεν υπαρχει περιπτωση να φωναξεις εναν ξενο για τρεις μηνες. Δεν σου επιτρεπεται απο τον νομο. Οταν ημουν φρεσκος στη Σχολη ειχα ζητησει απο φιλους καλλιτεχνες να ερθουν να διδαξουν και ολοι θελανε μετα χαρας. Ο Σεζαρ ερχοταν με τα τσαρουχια. Και πολλοι αλλοι. Αυτοι ως και στις Ινδιες μπορουν να πανε να διδαξουν. Στην Ελλαδα οχι."- Δεν υπαρχει ο θεσμος του επισκεπτη-καθηγητη ;"Ειναι οι ιδιοι μεσα απο τη Σχολη που στην ουσια δε θελουν να γινει. Γι' αυτο που σας ειπε ο κ. καθηγητης. Σκεπτονται : " να ερθει τωρα ο Σεζαρ να μου διαλυσει οτι εχω διδαξει."- Υπαρχει δηλαδη ανασφαλεια."Φυσικα.""Οταν βλεπεις τους ιδιους τους συναδελφους σου, με τους οποιους δεν εχεις αλλαξει μια κακια κουβεντα στη ζωη σου, να σου βαζουν τρικλοποδιες γιατι ησουνα στη Γαλλια, να μπαινεις να μιλησεις σε ενα συλλογο και να πεταγεται ο αλλος και να φωναζει " βρωμαει Γκωλουαζ εδω", πως αισθανεσαι ; -Ευρωπαιος παριας ομως..." Και βεβαια δεν ειμαι ο τυπος που δεν θα απαντησω, δεν ειναι τετοια η ιδιοσυγκρασια μου. Απαντουσα. Και αυτο μου δημιουργησε πολλες εχθροτητες."****Νικος Κεσσανλης στην Ρενα Αγγουριδου (2001 : 22,23,28,29)
Γιατί, τα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν είναι διεθνή;Πάνω από το 50% των διδασκόντων είναι ασιατικής καταγωγής, και με καθηγητές από όλα τα μέρη του κόσμου. Αδικούνται, επειδή απλά δίνουν και την υπηκοότητα...
Δεν αποτελούν έκπληξη τα πανεπιστήμια που είναι στις πρώτες θέσεις.Είναι λογικό πανεπιστήμια που βρίσκονται σε χώρες με μικρό πληθυσμό και χωρίς πολλά παλιά πανεπιστημιακά ιδρύματα να αναγκάζονται να στελεχώσουν τα πανεπιστήμια τους με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό από το εξωτερικό. Στις υπόλοιπες χώρες καταναλώνουν το εγχώριο επιστημονικό προσωπικό που παράγουν τα ίδια ή τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας.