Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας.
Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή ημέρα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, κοινώς ΕΛΛΟΚ, ανακοινώνει επίσημα τη δημιουργία «Ομάδας Εργασίας για τον καρκίνο της παιδικής Ηλικίας». Κύριοι στόχοι της ομάδας είναι να καταγράψει τις ανάγκες και να συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών υγείας που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της φροντίδας των μικρών ασθενών και την υποστήριξη των οικογενειών τους.
Κάθε χρόνο περίπου 15.000 παιδιά κάτω των 15 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα τα νέα περιστατικά ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 350 παιδιά τον χρόνο.
Τα ποσοστά επιτυχίας στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου
Πάνω από 400.000 παιδιά στην Ευρώπη έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο. Ωστόσο, τα δύο τρίτα αυτών, παρά τις σημαντικές ιατρικές εξελίξεις, συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπα με μακροπρόθεσμες συνέπειες λόγω των εντατικών θεραπειών.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, το ποσοστό επιτυχίας στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου αγγίζει το 80%, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες παραμένει κάτω από το 20%, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσες πρωτοβουλίες διεθνών φορέων, που θα διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στην ογκολογική φροντίδα για όλους.
Η Ελλάδα και ο παιδικός καρκίνος
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Όμως, πρέπει να εστιάσει και σε άλλες διαστάσεις των επιπτώσεων της ασθένειας, λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους:
Η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης για τα παιδιά και τους γονείς είναι εξαιρετικά σημαντική, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ασθένεια και να συνδράμουν ποιοτικά την επανένταξη των παιδιών στην κοινωνία.
Η ανάγκη για ανακουφιστική φροντίδα σε δύσκολες περιπτώσεις και σε καταστάσεις μεγάλης σωματικής και ψυχολογικής επιβάρυνσης αποτελεί μία ακόμα πρόκληση για το σύστημα υγείας.
Η γεωγραφική και υγειονομική διαφοροποίηση της χώρας καθιστά απαραίτητο τον σχεδιασμό πολιτικών που θα μειώσουν τις ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη και θα εξασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως περιοχής.
Η μετάβαση από την παιδιατρική ογκολογία στην φροντίδα για την εφηβική και ενήλικη ζωή αποτελεί κρίσιμο σημείο, καθώς υπάρχουν κενά στη συνεχιζόμενη παρακολούθηση των επιβιωσάντων. Η δημιουργία ειδικών μονάδων που συνδέονται με τις παιδιατρικές ογκολογικές κλινικές θα είναι καθοριστική για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.
Η υπογραφή του Κώδικα Δεοντολογίας για το «Δικαίωμα στη Λήθη», ο οποίος ανακοινώθηκε πέρυσι με την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομικών και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξάλειψη των οικονομικών διακρίσεων. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στην κατάθεση νομοσχεδίου για την εφαρμογή του.
Η Ομάδα Εργασίας της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας θα συγκροτηθεί τον Φεβρουάριο και θα συνεχίσει να προωθεί την δημόσια υγεία, την εφαρμογή πολιτικών για την πρόληψη του καρκίνου, όπως ο εμβολιασμός κατά του HPV, και τη διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής για τα παιδιά.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, εκπροσωπώντας 50 Συλλόγους Ασθενών με Καρκίνο σε όλη τη χώρα, καλεί όλους τους φορείς να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν στις δράσεις για τη στήριξη των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και την προώθηση των πολιτικών για την ογκολογική φροντίδα.