Από τον Θοδωρή Αντωνόπουλο
Πάντα μου την έσπαγαν οι οδηγίες χρήσης των τεχνολογικών μας ευκολιών. Άλλοτε τις βρίσκω δυσνόητες, άλλοτε πάλι δεν έχω την κατάρτιση, μήτε καν την υπομονή. Η περίφημη ακροστοιχίδα RTFM (Read TheFuckin’ Manual) δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου. Δεν θα ήταν καλύτερα να μας τα έλεγε «χαρτί και καλαμάρι» ο ίδιος ο κατασκευαστής; Να μας εξηγούσε μια εφεύρεση ο ίδιος ο εφευρέτης, μια ψηφιακή εφαρμογή, ο ίδιος ο προγραμματιστής της;
«Αν θες να κάνεις ταινίες, πας στο Χόλιγουντ. Αν θες να κάνεις μιούζικαλ, πας στο Μπρόντγουεϊ. Αν θες να κάνεις ψηφιακές εφαρμογές, πας στο Appsterdam!», όπως το θέτει το μότο-διακήρυξη του Μάικ Λι, του αξιότιμου ιδρυτή και «δημάρχου» του Appsterdam με το νεοχίπικο λουκ. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό «μετα-οργανισμό» με έδρα το Άμστερνταμ που συνενώνει σχεδιαστές ψηφιακών εφαρμογών και προγραμματιστές λογισμικού από όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την ειδίκευση, την πλατφόρμα, το μέσο ή τον τρόπο δουλειάς τους. Απώτερος στόχος, «η δημιουργία ενός συνεταιριστικού οικοσυστήματος συνύπαρξης, συνεργασίας και ανταλλαγής αξιών, δεξιοτεχνιών κι επαγγελματικών εμπειριών
«Το Appsterdam είναι, ουσιαστικά, κάτι σαν ένα δίκτυο νευρώνων που συνεργάζονται κι αλληλεπιδρούν,κι αυτό ακριβώς είναι η δύναμή του!», μας λέει η ερευνήτρια και παραγωγός ψηφιακών έργων Όλγα Παρασκευοπούλου, που μαζί με τον Ολλανδό συνεργάτη της Klaas Speller είναι οι «πρέσβεις» του Appsterdam Greece: «Εξίσου σημαντικό με το να δημιουργείς είναι το να μοιράζεσαι ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες, πράγμα που και εσένα ωφελεί και στη δημιουργία μιας κοινότητας συμβάλλει. Είναι πείσμα,μεράκι αλλά και στοίχημα. Είμαστε ήδη μια ομάδα περί τα 15 άτομα και φιλοδοξούμε να γίνουμε περισσότεροι! Οι πρώτες συναντήσεις μας γίνονταν σε μπαράκια, τώρα πια βρισκόμαστε και στα γραφεία του Stone Soup, ενός συλλογικού / συνεταιριστικού software house στα Εξάρχεια του οποίου είμαι συνιδρύτρια. Διοργανώνουμε events και σε άλλους χώρους στην Αθήνα, ανάμεσά τους τα Guru Sessions (τεχνικά hands-on workshops) και το Διεθνές Βήμα Ομιλητών το οποίο φέρνει στην Ελλάδα επιλεγμένα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας του Appsterdam για να μιλήσουν στο αθηναϊκό κοινό και να γνωρίσουν την εγχώρια σκηνή».
Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιείται την Παρασκευή 21 Μαρτίου, η ομιλία του John C. Fox, (Orange Grove Athens, 21/3) software developer από το San Fransisco, με μεγάλη εμπειρία σε iOS, Mac και web applications. ΟJohn θα μιλήσει για «Τα πάθη ενός προγραμματιστή λογισμικού» - γιατί «και οι προγραμματιστές βεβαίως έχουν πάθη, τα οποία μπορεί να είναι ή να γίνουν δημιουργικά», όπως καταθέτει ο δημιουργός, μεταξύ άλλων, της πλατφόρμας MemoryMiner και της εφαρμογής Findery App για I-Phones.
"Είναι μεγάλη ικανοποίηση να μπορείς να συνομιλείς για την τεχνολογία με τους ίδιους τους ανθρώπους που τη φτιάχνουν και τη διαμορφώνουν. Να ενημερώνεσαι για όλες τις νέες εφαρμογές, τα αποτελέσματα και τις συνέπειές τους στην καθημερινή χρήση. Αλλά είναι και για τους δημιουργούς τους σημαντικό να ακούν σε πρώτο χρόνο τη γνώμη σου γι’ αυτές. Κι όλα αυτά μακριά από περιττές επισημότητες, με την παράλληλη καλλιέργεια ενός κλίματος οικειότητας και συντροφικότητας. Το ελληνικό Appsterdam αποσκοπεί να φτάσει να συνομιλεί και να συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση, με πανεπιστήμια, εταιρίες κ.λ.π., όπως ακριβώς πράττει και το ολλανδικό. Μια ακόμα πρωτοβουλία που δείχνει ότι ακόμα και μέσα σε δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες το όραμα, η έμπνευση και η δημιουργικότητα μπορούν να βρουν διεξόδους στήνοντας παράλληλα νέες συνδέσεις, δίκτυα και διαύλους επικοινωνίας που βοηθούν στο ξεπέρασμά τους. "
Info: greece.appsterdam.rs
facebook.com/groups/appsterdamgr
Η ομιλία: Παρασκευή 21/3 John C. Fox, Orange Grove Athens, Βασ. Κωνσταντίνου 5-7, ισόγειο, 7μμ, τηλ. 211 4082551
σχόλια