Πανελλαδικές 2019: Οι πρώτοι των πρώτων - Μαθητές που αρίστευσαν μιλούν για την επιτυχία τους

Πανελλαδικές 2019: Οι πρώτοι των πρώτων - Μαθητές που αρίστευσαν μιλούν για την επιτυχία τους Facebook Twitter
1

Ύστερα από κόπο, ώρες μελέτης αλλά και αγωνίας για πάρα πολλούς μαθητές ήρθε η δικαίωση καθώς μετά την ανακοίνωση από τις φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διαπίστωσαν πως όχι μόνο πέρασαν στις σχολές επιλογής τους, αλλά διακρίθηκαν και στους «πρώτους των πρώτων».

Πρώτη στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με 19.422, είναι η 18χρονη Πηνελόπη Ξένου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν κρύβει τη χαρά της για την πρωτιά και την εισαγωγή της στην πρώτη της επιλογή. Η 18χρονη, που φοιτούσε στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη είχε αυστηρό πρόγραμμα καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. «Ήμουν αυστηρή με τον εαυτό μου. Δεν είχα ελεύθερη μέρα αλλά δεν διάβαζα ποτέ βράδυ. Δεν ξενύχτησα με τα βιβλία. Τηρούσα ένα πρόγραμμα. Έβγαινα κάθε Σάββατο», σημειώνει. Φιλοδοξία της νέας φοιτήτριας της Νομικής, μετά τις σπουδές της, είναι να ασχοληθεί με τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αν και είναι νωρίς ακόμη, με ενδιαφέρει πολύ ο τομέας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέλω να εξετάσω πτυχές που έχουν σχέση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει. Ποιο ήταν το κίνητρό της; «Το απόλυτο κίνητρο ήταν η νέα αρχή στη ζωή μου. Άφησα το σχολείο και η μετάβαση στο Πανεπιστήμιο ήθελα να είναι σε μία σχολή που αγαπώ, σε ένα αντικείμενο που θα με κάνει ευτυχισμένη. Έτσι σκέφτηκα ότι πρέπει να διαβάσω πολύ για να φτάσω στο στόχο μου. Θέλω να πω σε όλους τους μαθητές που ετοιμάζονται για πανελλαδικές του χρόνου, ότι η Γ΄Λυκείου είναι μεγάλος αγώνας αλλά αξίζει η προσπάθεια, όταν κατακτάς τον στόχο σου».

Πανελλαδικές 2019: Οι πρώτοι των πρώτων - Μαθητές που αρίστευσαν μιλούν για την επιτυχία τους Facebook Twitter
Η Πηνελόπη Ξένου από τη Θεσσαλονίκη εισάγεται πρώτη στη Νομική του Α.Π.Θ. Πηγή: thestival

Για τον Κωνσταντίνο Καραδούκα, μαθητή του Α' Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», η αρχαιολογία ήταν ο στόχος και κατάφερε να τον κατακτήσει και να περάσει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, δεύτερος στη σειρά, έχοντας στη «φαρέτρα» του 18.919 μόρια. Λέξη - κλειδί για το νεαρό φοιτητή (πλέον) είναι η ισορροπία. «Δε νομίζω ότι διάβαζα πάρα πολλές ώρες, προσπαθούσα να διασκεδάζω παράλληλα. Ήμουν προσηλωμένος στον στόχο και χαίρομαι που τα κατάφερα. Δεν έχει να κάνει με τις πολλές ώρες. Τον χρόνο που μελετάς πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος», τονίζει.

Από το 27ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης στην Τούμπα, δεύτερος στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία (ΠΑΜΑΚ) πέρασε ο Νικόλαος Ναλμπάντης, ο οποίος με 18.400 μόρια ήταν σίγουρος ότι θα εισαγόταν στη σχολή της επιλογής του. Αν και είχε σταματήσει το γυμναστήριο μετά τα Χριστούγεννα, κράτησε τις εξόδους τρεις μέρες την εβδομάδα. «Διάβαζα τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα και είχα 12 ώρες φροντιστήριο την εβδομάδα. Όμως έβγαινα να διασκεδάσω με τους φίλους Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Νομίζω τελικά ότι η οργάνωση της μελέτης και η κατανόηση την ώρα του διαβάσματος βοηθάει πραγματικά», σημειώνει.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αν υπάρχει σκοπός και κοπιάσεις, επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Ραχμάν Λούμι. Ο 18χρονος γεννήθηκε στην Ελλάδα από γονείς βιοπαλαιστές, κατάγεται από την Αλβανία και διαμένει στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής. Τα τελευταία δύο χρόνια είχε κερδίσει υποτροφία στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, αφού στις σχετικές εξετάσεις είχε γράψει 100 στα 100! Πέρασε πρώτος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με 18.640 μόρια. Συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς μαθηματικών και φυσικής και -όπως λέει- μετά τις σπουδές και ένα καλό μεταπτυχιακό θέλει να μείνει και να εργαστεί στην Ελλάδα. «Το σχολείο με βοήθησε πολύ. Διάβαζα όσο χρειαζόταν. Κατέβαλα κόπο, δεν θα πω όχι. Ήταν μία δύσκολη χρονιά αλλά να ξέρουν οι μαθητές ότι οι κόποι ανταμείβονται», υπογραμμίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πανελλαδικές 2019: Οι πρώτοι των πρώτων - Μαθητές που αρίστευσαν μιλούν για την επιτυχία τους Facebook Twitter
Ο Ραχμάν Λούμι, πρώτος εισακτέος στο τμήμα πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με 18.640 μόρια. Πηγή: thestival

Με υποτροφία και οικότροφος όλα τα χρόνια του γυμνασίου και του λυκείου στο Ανατόλια (Anatolia College) είναι και ο Στέφανος Αμανατίδης που άφησε την Καστοριά για να κατακτήσει το όνειρό του. Τα 18.410 μόρια που συγκέντρωσε του εξασφάλισαν την πρωτιά στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΠΑΜΑΚ. «Αγαπώ πολύ την οικονομική επιστήμη, θα κινηθώ μετά στον τραπεζικό ή τον χρηματοοικονομικό τομέα. Καλύτερη απόδοση έχει το συστηματικό διάβασμα. Να είναι ποιοτικό. Δεν έχουν σημασία οι πολλές ώρες. Σαν μαθητής είχα στο παρελθόν αρκετά σκαμπανεβάσματα αλλά ξεπεράστηκαν. Θα πρότεινα στους τελειόφοιτους να κάνουν υπομονή αλλά κυρίως να δουν αυτή την τελευταία χρονιά ως μία ενδιαφέρουσα εμπειρία, αυτή η οπτική θα τους δώσει μεγαλύτερο κίνητρο, μην το δουν σαν μία κοπιαστική μόνο διαδικασία».

Η Μαρία Τσαμαδιά από το 5ο Γενικό Λύκειο Λαμίας που συγκέντρωσε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στις Πανελλήνιες και έτσι πέρασε δεύτερη στην Οικονομική Σχολή της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΑΣ). «Ο στόχος επετεύχθη! Το Οικονομικό της ΣΣΑΣ ήταν από την αρχή ο στόχος μου και νομίζω ότι και η τελική σειρά δικαίωσε την προσπάθειά μου», δήλωσε η 17χρονη μαθήτρια, ευχαριστώντας τους καθηγητές της για την υποστήριξη.

Πανελλαδικές 2019: Οι πρώτοι των πρώτων - Μαθητές που αρίστευσαν μιλούν για την επιτυχία τους Facebook Twitter
Η Μαρία Τσαμαδιά περνά δεύτερη στην Οικονομική Σχολή ΣΑΣ. Πηγή: Lamiareport

Στο Λύκειο Νέας Ιωνίας Βόλου φοιτούσε από την πλευρά της η Ευανθία Λεφάκη, η οποία με 19.186 μόρια πέρασε δεύτερη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μαθήτρια, σύμφωνα με το τοπικά μέσα ενημέρωσης, περνά πρώτη ανάμεσα στους πρώτους στον νομό Μαγνησίας.

Πανελλαδικές 2019: Οι πρώτοι των πρώτων - Μαθητές που αρίστευσαν μιλούν για την επιτυχία τους Facebook Twitter
Η Ευανθία Λεφάκη περνά δεύτερη στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας. Πηγή: taxydromos

Ο Μανώλης Αρχοντάκης, μαθητής του 2ου Λυκείου Χανίων, με συστηματικό διάβασμα συγκέντρωσε 19.140 μόρια, στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, πετυχαίνοντας την εισαγωγή του στη Σχολή Ικάρων, στο τμήμα των ιπτάμενων. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που κατάφερε να εισαχθεί στην πρώτη του επιλογή και μάλιστα μπήκε πρώτος στο τμήμα. Όπως αναφέρει, ήθελε από το νηπιαγωγείο κιόλας να γίνει πιλότος και είναι περήφανος που θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Πανελλαδικές 2019: Οι πρώτοι των πρώτων - Μαθητές που αρίστευσαν μιλούν για την επιτυχία τους Facebook Twitter
Ο Μανώλης Αρχοντάκης ξεπέρασε τα 19.000 μόρια και πέρασε στη Σχολή Ικάρων. Πηγή: Flashnews

Με 19.189 μόρια, η Σίσσυ Γλακουσάκη από την Κρήτη εισέρχεται με τη σειρά της σε μια από τις πρώτες σχολές προτίμησής της, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Η 18χρονη μαθήτρια μίλησε στη neakriti για την επίδοσή της στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που πέρασα σε αυτή τη σχολή. Ήταν η πρώτη μου επιλογή στο μηχανογραφικό και κατάφερα να μπω. Δεν το περίμενα βέβαια ότι θα μπω τρίτη στη σχολή μου», λέει η Σίσσυ. Όπως αναφέρει η μαθήτρια, επέλεξε αυτή τη σχολή γιατί «και οι δύο μου γονείς είναι πολιτικοί μηχανικοί. Κατά κάποιον τρόπο είχα ζήσει τη δουλειά και μου άρεσε. Μετά είδα και τα μαθήματα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με ενδιέφεραν και την επέλεξα».

Πανελλαδικές 2019: Οι πρώτοι των πρώτων - Μαθητές που αρίστευσαν μιλούν για την επιτυχία τους Facebook Twitter
Η Σίσσυ Γλακουσάκη πέρασε τρίτη στη σειρά στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πηγή: Flashnews

Ένας πραγματικός θρίαμβος επιβράβευσης για την προσπάθεια και το «θέλω» είναι η πρωτιά που κατέκτησε η 47χρονη Σμαράγδα Λιάτσικου, από τον Βόλο, η οποία πέρασε πρώτη στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με 19.435 που αποτελεί ρεκόρ για τη σχολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μοναδική σχολή που είχε δηλώσει η Σμαράγδα Λιάτσικου στο μηχανογραφικό της, αφού επιθυμία της ήταν να περάσει στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και να είναι δίπλα στο σπίτι της. Ο θρίαμβος δεν την ξάφνιασε. «Τελειώνοντας το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου πήρα την απόφαση να μπω σε ιατρική σχολή. Διάβαζα με πρόγραμμα και ήταν στόχος ζωής, παρά το γεγονός ότι είμαι μητέρα δύο παιδιών, 19 και 21 ετών, και παράλληλα εργάζομαι ως νοσηλεύτρια σε κλινική του Βόλου. Οι συνάδελφοί μου με βοηθούσαν και με στήριζαν ακόμη και με τα ωράρια και πάρα πολλές φορές κρατούσαν τα βιβλία για να μου συμπαρασταθούν», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Όταν έμαθα για την επιτυχία μου πριν από δύο μήνες περίπου, τότε που βγήκαν τα μόρια ήταν τεράστια και όλοι με συνέχαιραν γνωστοί και φίλοι, ειδικά για το γεγονός ότι τα κατάφερα χωρίς φροντιστήριο. Και οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και στην καθηγήτρια Ελένη Νταβέλη που ήταν δίπλα μου».

Τέλος, το 2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, αναφέρει πως όλοι οι μαθητές του πέρασαν σε ανώτατες σχολές, συμπληρώνοντας ότι ήταν όλες «υψηλής ζήτησης και μεγάλης δυσκολίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, lamiareport, flashnews, taxydromos, thestival

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM
Ελληνική ιθαγένεια για 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας με το επώνυμο «De Grece»

Ελλάδα / Ελληνική ιθαγένεια για 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας με το επώνυμο «De Grece»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για υποψηφιότητα των "De Grece" με τη ΝΔ» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «δημιουργεί ανυπόστατα σενάρια»
LIFO NEWSROOM