Πτωτική κατά 7% ήταν η πορεία του κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Όπως ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου, η Ελλάδα μαζί με την κύπρο είναι οι χώρες της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο αεριθμό τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ως προς την κατάσταση στην Ελλάδα, το επιδημιολογικό φορτίο είναι αρκετά επιβαρυμένο είναι η κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ υψηλή θετικότητα καταγράφεται στα αντιγονικά τεστ σε περιοχές όπως οι Καστοριά, Πιερία, Ημαθία, Μύκονος, Δράμα, Ικαρία και Σαντορίνη.
Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου, στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων. Όπως είπε, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει το 90% ενώ βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές του φθινοπώρου.
Όπως σημείωσε η καθηγήτρια, επικρατεί ενδοεοικογενειακή μετάδοση σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχολεία, όπου παρατηρείται και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 35-45 που είναι οι γονείς των μαθητών.
Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη (όπως η Αττική), δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, παρέμεινε σταθερά χαμηλός.
Αντιθέτως, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (όπως είναι η κεντρική Μακεδονία και Θράκη με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%) η επίπτωση των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλή μεταξύ των μαθητών γυμνασίου και λυκείου και αυξήθηκε σημαντικά στα παιδιά κάτω των 12 χρόνων.