Παυλάκης: «Πολύ καλό» το σενάριο να κρατήσει η πανδημία ως το 2022. Υπάρχουν και χειρότερα

Παυλάκης Facebook Twitter
0

«Πάντα υπάρχει ρίσκο στις συγκεντρώσεις» προειδοποίησε ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, σχολιάζοντας την απόφαση να γίνουν κανονικά σήμερα μαθητικές παρελάσεις στην Ελλάδα. 

«Η γνώμη η δική μου, ίσως και πολλών άλλων είναι πως όποιες περιττές συγκεντρώσεις μπορούν να κοπούν, χωρίς να υποφέρει η κοινωνία» θα ήταν προτιμότερο να μην γίνουν, σημείωσε ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

«Χαίρομαι που πολλές τοπικές κοινωνίες κατάφεραν, έστω και την τελευταία στιγμή, να σταματήσουν τις παρελάσεις» πρόσθεσε, λέγοντας πως στις συνθήκες που είμαστε τώρα έχουν κόστος. Κάθε ανθρώπινη επαφή έχει κόστος, προειδοποίησε. 

Κληθείς να σχολιάσει τους χθεσινούς, 63 θανάτους σε 24 ώρες που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και το αν υπάρχουν «δυσκολότερα μπροστά μας» ο κ. Παυλάκης δεν άφησε περιθώριο αμφιβολίας: «Ναι, δυστυχώς. Το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. Και θα είναι κρίμα γιατί αυτό είναι προβλέψιμο

Όταν αρχίζει η σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα, ενώ πέρυσι είχαμε ούτε το ένα τέταρτο, «πώς θα πάνε καλά τα πράγματα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο;» αναρωτήθηκε, απαντώντας πως δεν είναι λογικό να περιμένουμε μικρότερη διασπορά λόγω των εμβολιασμών: «Τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα φέρουν την αλλαγή. Τα εμβόλια θα δουλέψουν μακροχρόνια, τα θέλουμε για να κόψουμε την επιδημία σε συνδυασμό - είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αν τα εμβόλια κάνανε μόνα τους τη δουλειά τους θα είχαμε δει και άλλη μορφή και στις επιδημίες του παρελθόντος.

Αν δείτε τι έγινε στις επιδημίες του παρελθόντος που είχαμε εμβόλια, σιγά σιγά έπεσαν τα κρούσματα και πήρε πάρα πολλά χρόνια για τις κοινωνίες με τα εμβόλια να σταματήσουν ορισμένες επιδημίες. 

Δηλαδή του χρόνου δεν τελειώνουμε; Μας είπε ο ΠΟΥ ότι έχουμε έναν χρόνο ακόμα μπροστά μας;

«Ελπίζω. Στις συνθήκες που είμαστε, ένας χρόνος είναι πολύ καλό σενάριο, υπάρχουν και χειρότερα. Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός.»

Ο λόγος που όπως λέει τα εμβόλια δεν μπορούν να «κάνουν τη δουλειά μόνα τους» είναι πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που δεν μπορούν να εξαφανιστούν από την μια στιγμή στην άλλη. Όταν υπάρχει τέτοια διάδοση, χρειάζονται τα μέτρα αποφυγής περιττών επαφών του ενός ατόμου με το άλλο.

«Δυστυχώς η μετάλλαξη Δέλτα, είναι ένας αερομεταφερόμενος ιός, πολύ εύκολα. Δεν προετοιμάστηκε ο πληθυσμός για τη διαφορά από πέρυσι. Πολλοί λένε ότι είναι θετικό πως έχουμε εμβόλιο φέτος αλλά (...) ορισμένα πράγματα είναι προβλέψιμα.»

«Η ηγεσία λέει πως lockdown δεν πρόκειται να ξαναγίνει» σχολίασε δημοσιογράφος με τον Δρ. Παυλάκη να απαντά: «Ο ιός δεν καταλαβαίνει από τέτοιες δηλώσεις, ο ίος όταν βρει μια ευκαιρία χτυπάει και του δίνουμε υπέροχες ευκαιρίες να συνεχίσει να επεκτείνεται και θα το κάνει όλο το χειμώνα, αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική». 

«Λέμε τα θετικά αυτής της χρονιάς και δεν λέμε τα αρνητικά, ότι ο ιός έχει βρει άλλον τρόπο να επιτεθεί με το Δέλτα (σ.σ στέλεχος). Αν υπάρχει ο Δέλτα σε έναν χώρο, δεν ενδιαφέρεται και πολύ ούτε για μάσκες στο πιγούνι, ούτε ότι εμείς φορούσαμε τη μάσκα πριν έρθουμε στο εστιατόριο, θα χτυπήσει. Αν υπάρχει ένας ιός σε μία τάξη μπορεί να μολύνει πολλά παιδιά. Αν υπάρχει σε μία εκκλησία μπορεί να μολύνει πολλούς εκκλησιαζόμενους». 

Είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή, χωρίς τα μέτρα, να σταματήσει ο ιός. Πρέπει να δοθεί σημασία να σταματήσουν τα κρούσματα, σημείωσε, αναφερόμενος στην περσινή περίοδο που η Ελλάδα είχε λιγότερα από 1.000 καταγεγραμμένα κρούσματα κάθε ημέρα. 

Την πρώτη περίοδο μετά το πρώτο lockdown πέρασε ένα καλό καλοκαίρι και δεν είχε πρόβλημα μέχρι τον επόμενο Οκτώβρη - Νοέμβριο γιατί τα κρούσματα ήταν χαμηλά. Αν δεν πέσουν τα κρούσματα, ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων

Μέσα στο κέντρο διασκέδασης, σε κλειστό χώρο, μπορούν να μαζεύονται κάθε Σάββατο εκατοντάδες εμβολιασμένοι. Αυτό κακώς έγινε; Το άνοιγμα; 

«Βεβαίως κακώς έγινε από τη στιγμή υπάρχουν τρεις και τέσσερις χιλιάδες κρούσματα την ημέρα (...)  Το εξυπνότερο πράγμα για την Ελλάδα σε αυτή τη φάση, να βρει τρόπους με περιορισμό της κυκλοφορίας π.χ, με έξυπνους τρόπους να προσπαθήσει να μπλοκάρει τις επαφές των ανθρώπων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Είναι καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του, γιατί τότε θα έχουμε και τους πολλούς θανάτους και την μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και οι άνθρωποι να αναγκαστούν να περιοριστούν (...) Τα κύματα της επιδημίας είναι φυσικά φαινόμενα, επηρεάζονται από πάρα πολλούς φυσικούς παράγοντες (...) Τα κύματα έχουν μία φυσική νομοτέλεια. Βρίσκει σε κατάλληλες συνθήκες όπως τώρα, ο ιός πολλούς να μολύνει και να σκοτώσει, όταν οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν από μόνοι τους και αρχίσουν και προφυλάσσονται. 

Η λύση νομίζω είναι ότι πρέπει τα μέτρα προστασίας που ξέρουμε να συνεχιστούν, αυτό έγινε και τον περασμένο χρόνο.»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM