Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που στις αρχές της δεκαετίας του '80 δολοφονούσε ηλικιωμένους, για να αποσπάσει κληρονομιές.
Ο Παπαδόπουλος είχε διατελέσει δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας, ήταν οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών ενώ υπήρξε και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο έγινε γνωστός στο πανελλήνιο εξαιτίας της διαβόητης εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας ήταν αρχηγός. Της «Εταιρείας Δολοφόνων».
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αποκαλύφθηκε το 1987. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 25 ετών και το 2009 αποφυλακίστηκε.
Ωστόσο το 2011, ξαναπήρε το δρόμο της φυλακής, αυτή τη φορά για αρπαγή γυναίκας. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος μετά την αποφυλάκισή του διέμενε στο Μενίδι.
Εισήχθη στο νοσοκομείο Αγία Όλγα και μετά από σύντομη νοσηλεία άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.
Η δράση της «Εταιρείας Δολοφόνων»
Το Πάσχα του 1987 αποκαλύφθηκε η δράση της «Εταιρείας Δολοφόνων». Όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν άτομα με λευκό ποινικό μητρώο.
Η «Εταιρεία Δολοφόνων» εντόπιζε τα ηλικιωμένα θύματά της, με γνώμονα την οικονομική τους επιφάνεια, την έλλειψη στενών συγγενικών προσώπων και την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Στη συνέχεια τους προσέγγιζε και αποκτούσε σταδιακά την εμπιστοσύνη τους. Πλαστογραφούσε τις διαθήκες τους, με τη συνεργασία συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, και τους δολοφονούσε με τέτοιο τρόπο, ώστε ο θάνατός τους να δείχνει ότι προήλθε από φυσικά αίτια.
Σύμφωνα, με τον Τύπο της εποχής, ακόμη και έμπειροι γραφολόγοι δεν κατάφερναν με την πρώτη ματιά να αντιληφθούν ότι οι διαθήκες που είχαν μπροστά τους ήταν πλαστές.
Τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας
- Βασίλειος Πλατανιώτης, δικαστικός επιμελητής. Εμφανιζόταν ως επίδοξος «γαμπρός» στις ηλικιωμένες κυρίες και κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους, έχοντας ταυτόχρονα πρόσβαση στο σπίτι τους. Σε συνεννόηση με τον Παπαδόπουλο, μελετούσαν τις κινήσεις των θυμάτων και εκτελούσαν μεθοδικά το αποτρόπαιο έργο τους.
- Ιωάννης Πάμπρης, εργολάβος. Ήταν ο άνθρωπος που αναλάμβανε να εξαφανίζει τα πτώματα, ο «νεκροθάφτης» της συμμορίας.
- Νικόλαος Πέππας, έμπορος. Ήταν ο υπαρχηγός του Παπαδόπουλου και μαζί κατέστρωναν τα σχέδια της εγκληματικής δραστηριότητας της «εταιρείας» τους.
- Γεώργιος Ξανθόπουλος, θυρωρός, ο «τσιλιαδόρος» της «εταιρείας».
- Γεωργία Παπανικολάου, νοικοκυρά, σύζυγος δικαστικού επιμελητή, η οποία στο τέλος αποδείχθηκε πιο στυγνή εγκληματίας και από τον εμπνευστή της «εταιρείας».
Ο Παπαδόπουλος καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο, αλλά η απόφαση δεν εκτελέστηκε ποτέ και καταδικάστηκε σε ισόβια πριν αποφυλακιστεί τελικά το 2009. Το 2011 κατηγορήθηκε πάλι για την αρπαγή μιας γυναίκας επιστρέφοντας για ένα μικρό διάστημα στις φυλακές.
Οι υπόλοιποι έξι συγκατηγορουμένοί του καταδικάσθηκαν ανάλογα με το βαθμό συμμετοχή τους στα εγκλήματα.
Ο υπαρχηγός σε δις ισόβια και 13,5 χρόνια κάθειρξη, ενώ οι υπόλοιποι από 12 έως 22,5 χρόνια, ανάλογα την συμμετοχή τους στα εγκλήματα. Ένας εκ των δραστών, αυτοκτόνησε στην φυλακή.
Τα θύματα
Η σπείρα δολοφόνησε 8 ανθρώπους και άρπαξε την περιουσία τους, πριν αποκαλυφθούν τα εγκλήματά τους.
Το πρώτο θύμα ήταν ο Βασίλης Ελευθεριάδης, θείος της γυναίκας του και νονός του γιου του, ο οποίος ορίστηκε κληρονόμος της περιουσίας του μετά από επέμβαση της «εταιρείας» στη χειρόγραφη διαθήκη του.
Δεύτερο θύμα ήταν η 67χρονη Λάουρα Πάντου η οποία βρέθηκε νεκρή σε άλσος του Κολωνακίου, ενώ δύο μήνες μετά, βρέθηκε νεκρή και η 70χρονη θεία της, Έλλη Βεργιοπούλου στο διαμέρισμα που έμεναν μαζί.
Η Βεργιοπούλου όριζε ως κληρονόμους της 46 γυναίκες, εκ των οποίων και οι δύο κόρες του Παπαδόπουλου. Με έναν ειδικό όρο που υπήρχε στη διαθήκη, αν κάποια από τις επικαρπώτριες πέθαινε ή αποποιούνταν την κληρονομιά η επικαρπία περνούσε στις υπόλοιπες και «συμπτωματικά» οι υπόλοιπες δύο γυναίκες αποποιήθηκαν την επικαρπία.
Η διαθήκη είχε συνταχθεί ενώπιον συμβολαιογράφου και τριών μαρτύρων, που εμφανίστηκαν ως μάρτυρες και στη διαθήκη ενός άλλου θύματος, του Χαράλαμπου Τυπάλδου.
Επόμενο θύμα ήταν η 65χρονη Ευφροσύνη Φραγκουλάκη, θεία της Παπανικολάου, η οποία την σκότωσε, χτυπώντας την με μια πέτρα στο κεφάλι. Είχε, δε καταθέσει αγωγή στην νεκρή θεία της, υποστηρίζοντας ότι έφυγε στο εξωτερικό χωρίς να της καταβάλει τα δεδουλευμένα τεσσάρων ετών για τη φροντίδα που της παρείχε.
Ως θύματά τους κατεγράφησαν, επίσης, οι Αγ. Kαλαφάτης και Στ. Μπρουζάκης, ενώ, λίγο πριν από τη σύλληψή τους σχεδίαζαν τη δολοφονία του ζεύγους Πεντάζου στην Αμαλιάδα.
Το τελευταίο θύμα της «εταιρείας δολοφόνων» ήταν ο Χαράλαμπος Τυπάλδος, 84 ετών, εφοπλιστής, που βρέθηκε νεκρός το 1986 στο γραφείο του στην Ακτή Τζελέπη.
Το άκουσμα της διαθήκης του ωστόσο κίνησε υποψίες καθώς υπήρχε το όνομα της κόρης και της συζύγου του Ν. Πέππα, που ελάχιστοι από το περιβάλλον του εκλιπόντα γνώριζαν καθώς μόλις δύο μήνες πριν είχε μπει στην ζωή του.