Πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 - Δόσεις έως το 2028

Πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 - Δόσεις έως το 2028 Facebook Twitter
SOOC
0

Στα 1,232 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει τελικά το κόστος για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η αναβάθμιση τριάντα F-16 Block 52 Αdvance και πενήντα πέντε F-16 Block 52+ σε Viper αναμένεται να βελτιώσει το αξιόμαχο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας εν μέσω προστριβών και παραβιάσεων από την γειτονική Τουρκία.

Δόσεις μέχρι το 2028

Σύμφωνα με το ΦΕΚ με τη σχετική απόφαση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, από φέτος έως και το 2020 η Ελλάδα θα καταβάλει ετησίως στις ΗΠΑ 180 εκατομμύρια ευρώ (λόγω των μνημονιακών περιορισμών), το 2021 θα πληρώσει 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2022 220 εκατομμύρια ευρώ και για την εξαετία 2023-2028, η ετήσια δόση θα αγγίζει τα 272,35 εκατομμύρια ευρώ.

Ο χρονικός ορίζοντας της αναβάθμισης

Για την αναβάθμιση ενός και μόνο μαχητικού απαιτούνται περίπου 22 μήνες.  

Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα πριν το 2020 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει γραμμή παραγωγής στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.  

Δύο από τα αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ ώστε να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα στις αναβαθμίσεις που θα ακολουθήσουν σε ελληνικό έδαφος.  

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ και θα συναρμολογηθούν στην Ελλάδα, όπου θα γίνουν και όσες τροποποιήσεις απαιτηθούν.  

Η ολοκλήρωση του προγράμματος έχει χρονικό ορίζοντα το 2028.  

Αναβαθμίσεις στα ηλεκτρονικά των F-16  

Μεταξύ άλλων, η έκδοση Viper διαθέτει εξελιγμένα ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array), διατάξεις συλλογής δεδομένων LING 16, και νέο σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).  

Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης η παραλαβή ενός προσομοιωτή πτήσεως F-16V, η αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, η αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II καθώς και παροχή ανταλλακτικών.  

Κλιμάκιο Αμερικανών θα επισκεφτεί σύντομα την χώρα μας ώστε να δοκιμάσει στο έδαφος τέσσερα F-16, για να επιλέξει εκείνο που θα επιστρέψει στις ΗΠΑ για την πρώτη αναβάθμιση του ελληνικού πολεμικού «σμήνους».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στην Κιβωτό, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο 

Ρεπορτάζ / Μέσα στην Κιβωτό, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο 

Πώς κυλά σήμερα η ζωή στον εθελοντικό οργανισμό; Οι οικονομικές ατασθαλίες, ο κίνδυνος για «λουκέτο», οι αλλαγές στους χώρους, τα ίχνη του πατέρα Αντωνίου, οι αντιδράσεις των παιδιών και ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιερά Σύνοδος: Συντάσσεται με Παπαδόπουλο χωρίς τις ακραίες ενέργειες – «Θα ενεργήσουμε τα δέοντα προς την κυβέρνηση»

Ελλάδα / Ιερά Σύνοδος: Συντάσσεται με Παπαδόπουλο χωρίς τις ακραίες ενέργειες – «Θα ενεργήσουμε τα δέοντα προς την κυβέρνηση»

«Η ΔΙΣ εξέφρασε τη λύπη της για το περιεχόμενο συγκεκριμένων έργων και αποφάσισε να ενεργήσει τα δέοντα προς την Ελληνική Κυβέρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Έφοδος της ΕΛΑΣ σε βενζινάδικα και αποθήκες: 25 συλλήψεις για λαθρεμπόριο και «πειραγμένες» αντλίες

Ελλάδα / Έφοδος της ΕΛΑΣ σε βενζινάδικα και αποθήκες: 25 συλλήψεις για λαθρεμπόριο και «πειραγμένες» αντλίες

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις φέρονται να είχαν αναπτύξει ένα εκτεταμένο κύκλωμα που εμπλεκόταν τόσο στη διακίνηση λαθραίων καυσίμων όσο και στην παραποίηση των μετρήσεων στις αντλίες πρατηρίων
LIFO NEWSROOM