Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας επέβαλε τη βαρύτερη ποινή με βάση τον Ποινικό Κώδικα του 2019, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, αναφερόμενη στη δίκη για το Μάτι.
Μιλώντας για τους Ποινικούς Κώδικες που εφαρμόστηκαν στο Μάτι, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε πως από τη μεριά τους, προσπαθούν να προσεγγίσουν την υπόθεση με σεβασμό τόσο στη μνήμη των θυμάτων αλλά και στον αγιάτρευτο πόνο των συγγενών. Πρόσθεσε δε, πως «η τραγωδία στο Mάτι είναι μία ανείπωτη τραγωδία είναι μία εθνική τραγωδία, όπως η τραγωδία στα Tέμπη».
Αναφερόμενη σε όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω των ποινών, η κ. Στενιώτη τόνισε πως «όταν μιλάμε για λαϊκά δικαστήρια δεν εννοούμε τους συγγενείς που είναι λογικό να διαμαρτύρονται όταν έχουν χάσει τα παιδιά τους, μιλάμε για τα πολιτικά πρόσωπα, μιλάμε για κάποιους δημοσιολογούντες ακόμη και για συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης που επιδεικνύουν μεγάλη απαξίωση στην ανθρώπινη ζωή».
«Μιλάμε για κάποια πρόσωπα που εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη και πιο κάτω θα τα συγκεκριμενοποιήσω αυτά, που υποκινούν αντιδράσεις για πολιτικές σκοπιμότητες, που κοκορομαχούν στα κανάλια για το ποιος ψήφισε τους καλύτερους κώδικες, τους δικαιότερους κώδικες, τους αυστηρότερους κώδικες, που προβαίνουν σε δηλώσεις παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», συμπλήρωσε στη συνέχεια, κατά τη ραδιοφωνική της συνέντευξη στον RealFM.
Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για Μάτι: «Οι ποινές είναι μεγάλες»
Δημοσιογράφος: Επειδή ήρθατε κυρία πρόεδρε στους κώδικες και είδατε ότι είναι αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης, με βάση ποιο κώδικα εξεδόθη αυτή η ετυμηγορία του δικαστηρίου, τους κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 ή του 1950 που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Μ. Στενιώτη: Λοιπόν εδώ έχουμε την εγκληματική πράξη της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών και τα λοιπά. Το δικαστήριο επέβαλε τη βαρύτερη ποινή με βάση τον κώδικα του 2019.
Δημοσιογράφος: Του 2019 πριν τροποποιηθεί δηλαδή από την Νέα Δημοκρατία.
Μ. Στενιώτη: Βέβαια, βέβαια. Οι ποινές είναι μεγάλες, είναι 111 έτη φυλάκισης, αλλά εκτιτέα είναι τα πέντε. Είναι θέμα μετατροπής.
Δημοσιογράφος: Άρα λέτε ότι με βάση τον ποινικό κώδικα που είχε αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ το μάξιμουμ της ποινής που θα μπορούσαν να επιβάλουν οι δικαστές είναι 5 χρόνια κατά συγχώνευση τα 111 έγιναν πέντε. Η ερώτηση είναι γιατί εξαγοράσιμα κυρία πρόεδρε; Γιατί να μην πάνε ούτε μια μέρα φυλακή; Διότι έχω ακούσει και διαβάσει δημοσιολογούντες -που λέτε και εσείς- να λένε ότι θα μπορούσε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ότι θα μπορούσε να αναγνωριστεί η όλη έκταση και το μέγεθος της τραγωδίας και πως οι δικαστές είχαν νομικά παράθυρα ώστε να στείλουν τους έστω έξι καταδικασθέντες φυλακή.
Μ. Στενιώτη: Δεν γνωρίζουμε στοιχεία της δικογραφίας. Πρέπει να πω ότι το δίκαιο απονέμεται από τους δικαστές στο κράτους δικαίου. Οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται σύμφωνα με το Σύνταγμα, με τους νόμους της ελληνικής πολιτείας και με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας. Εμείς δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία της δικογραφίας και γιατί αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό. Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, αν τα στοιχεία οδηγούσαν το δικαστήριο να αναγνωρίσει, τότε είχε υποχρέωση να αναγνωρίσει. Αυτό θα το δούμε και στην απόφαση που θα υπάρχει η σχετική αιτιολογία.