Η Ελλάδα απέχει μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού κατά τον κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανές, εκτίμησε σήμερα πως ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό θα ξεκινήσει μετά τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι.
Ο λόγος είναι, όπως όλα δείχνουν, οι περιορισμένες δόσεις εξαιτίας τις τεράστιας ζήτησης παγκοσμίως. Άλλωστε πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως στα 1.018 κέντρα θα μπορούν να χορηγούνται 2.117.000 δόσεις εμβολίων τον μήνα.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε ξεκαθαρίσει πως πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται σε τριπλάσιο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία φιλοξενούνται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας και κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα ενώ η επόμενη σειρά που προβλέπεται να αρχίσει τον εμβολιασμό είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών (εκτός δομών).
«Όσο περισσότερο εμβόλιο έρχεται στη χώρα μας τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς μπορούν να τροποποιούνται» εξηγούσε η κα Θεοδωρίδου.
«Ο προγραμματισμός έχει γίνει με την κεντρική συμφωνία της ΕΕ κι εμείς θα πάρουμε τις δόσεις που είναι αρκετές για να ξεκινήσουμε με τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή και τους ηλικιωμένους που βρίσκονται στις μονάδες φροντίδας» δήλωσε σήμερα ο κ. Αρκουμανέας. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι και οι πιο ευάλωτοι θα αρχίσουν να έχουν την απαραίτητη ανοσία από το εμβόλιο, το οποίο από ό,τι φαίνεται έχει κι εντυπωσιακά αποτελέσματα».
Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα δήλωσε πως παρουσιάζει καλύτερη εικόνα καθώς ο δείκτης θετικότητας που θα ανακοινωθεί σήμερα και αφορά στην προηγούμενη εβδομάδα, έχει πέσει κάτω από το όριο του 4% που υπάρχει και στην Ε.Ε.
Ωστόσο σημείωσε ότι είναι πολύ κρίσιμες οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και συνέστησε στους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.
Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζουν οι περιοχές που έχει επιβληθεί σκληρότερο lockdown, ανέφερε ότι στην Κοζάνη, από τον Νοέμβριο που έχει μπει σε lockdown, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και γι' αυτόν τον λόγο επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα.
«Η Δυτική Αττική με βάση τα τεστ που κάνουμε τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από αυτή που περιμέναμε, ενώ το πρόβλημα επικεντρώνεται στην περιοχή του Ασπροπύργου»