Θεοδωρίδου: Πώς τα εμβόλια ήρθαν τόσο γρήγορα και τι ισχύει για το mRNA - «Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο»

Θεοδωρίδου: Πώς τα εμβόλια ήρθαν τόσο γρήγορα και τι ισχύει για το mRNA - «Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τα βασικά χαρακτηριστικά των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και τα κριτήρια για την προτεραιότητα στον εμβολιασμό, εξήγησε η παιδίατρος και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η εθνική επιτροπή γνωματεύει και σε όλες τις περιπτώσεις βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση», διαβεβαίωσε η Δρ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως οι εμβολιασμοί για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. «Επιδημίες όπως της ευλογιάς, της πολιομυελίτιδας και της διφθερίτιδας αποτελούν πλέον παρελθόν. Από τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται δύο έως τρία εκατομμύρια ζωές. Πραγματικά τα εμβόλια σώζουν ζωές

Γιατί τα εμβόλια «ήρθαν» γρήγορα

«Το 2020 ξεκίνησε με μία απρόβλεπτη, αναπάντεχη απειλή για την ανθρωπότητα. Την επιδημία του κορωνοίού. Όμως στο τέλος περιμένει η ελπίδα, και η ελπίδα είναι το εμβόλιο. Σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με τον χρόνο που απαιτείτο για την παρασκευή παλαιότερων εμβολίων επετεύχθη η παρασκευή νέων εμβολίων για τη νόσο Covid. Ο λόγος για τον οποίο έχουμε γρήγορα εμβόλια στα χέρια μας οφείλεται στην χρησιμοποίηση και τη εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και φυσικά στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.» 

Μόλις πριν έναν μήνα δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των μελετών για εμβόλια που σταδιακά θα έρθουν και στη χώρα μας. 

Τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες, διεθνείς ομάδες και οργανώσεις όπως ο FDA και o ΕΜΑ, που βάσει ορισμένων κριτηρίων φτάνουν μετά από πολύ αυστηρή διερεύνηση όλων των στοιχείων και των κλινικών μελετών στην έγκριση των εμβολίων. 

Για να εγκριθούν τα εμβόλια πρέπει να πληρούν 3 βασικές προϋποθέσεις: ασφάλεια, ανοσογονικότητα και αποτελεσματικότητα. Δηλαδή να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, να αυξάνουν τα προστατευτικά αντισώματα για το άτομο και να προσφέρουν προστασία στον εμβολιαζόμενο όταν εκτεθεί στη νόσο. 

Για την μέθοδο mRNA

Το πρώτο εμβόλιο που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες στην Αμερική και την Ευρώπη είναι το εμβόλιο της Pfizer/BionTech. το εμβόλιο αυτό έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο mRNA. “Σε πολλούς φαίνεται περίεργο το ότι είναι μια νέα τεχνική αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις που χρησιμοποιείται το μόριο του mRNA, για τη μεταφορά της γενετικής πληροφορίας της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, ώστε να δοθεί σε αυτό το μικρό εργοστάσιο του οργανισμού μας, το ερέθισμα να παράγει και να προκαλέσει την ανοσιακή αντίδραση και την παραγωγή αντισωμάτων. 

Συνήθεις παρενέργειες όπως και στα άλλα εμβόλια

 

«Θα πρέπει να τονίσω επειδή έχουν ακουστεί πολλά, ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και επιπλέον δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου. Αυτά είναι σημαντικές πληροφορίες για να δεχθούμε ότι αυτό το εμβόλιο, με την πρόσφατη δημοσίευση στο πιο έγκριτο περιοδικό της ιατρικής, το New England Jourlan of Medicine, δείχνει ότι έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια και που κυρίως οι παιδίατροι γνωρίζουμε, δημιουργεί υψηλό τίτλο αντισωμάτων ακόμα και σε προχωρημένες ηλικίες και αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%.»

Για την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς

Όπως είπε, είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε μία σημαντική πρωτοβουλία να συντονίσει την προμήθεια των εμβολίων στις χώρες μέλη με βάση την ισοτιμία. Έτσι ήταν εξ αρχής γνωστό ότι τα εμβόλια που θα διατίθεντο σε κάθε χώρα δεν θα ήταν ικανά να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες του πληθυσμού. Θα υπήρχε επομένως μια σταδιακή διαθεσιμότητα των εμβολίων που υπαγορεύει σε κάθε κράτος να κάνει και την προτεραιοποίηση για τους πληθυσμούς που θα εμβολιάσει, «όπου δεν νομίζω ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές».

Η προτεραιοποίηση στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό. 

Έτσι στην Ελλάδα, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι μαχητές της πρώτης γραμμής, οι ήρωές μας οι καθημερινοί»  οι υγειονομικοί οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον ιό επομένως βρίσκονται σε τριπλάσιο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία φιλοξενούνται σε δομές όπως οι οίκο ευγηρίας και κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα. 

Η επόμενη σειρά που προβλέπεται να αρχίσει τον εμβολιασμό είναι «οι αγαπημένοι μας άνθρωποι ηλικίας άνω των 85 ετών.» Είναι κατανοητό ότι όσο περισσότερο εμβόλιο έρχεται στη χώρα μας τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς μπορούν να τροποποιούνται. 

«Αυτό που πρέπει όλοι να κρατήσουμε είναι ότι και όταν έρθει η στιγμή και εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν τελειώνει. Έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα αλλά προσοχή. Συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να τηρούμε την υγιεινή των χεριών μας. Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι.»

«Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο. Οφείλουμε λοιπόν και εμείς να το σεβαστούμε και να δείξουμε και υπομονή και χαρά που μας δόθηκε», κατέληξε η παιδίατρος και πρόεδρος της επιτροπής. 

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ