Πρόεδρος ΕΟΜ: Περίεργο ο αδενοϊός 41 να προκαλεί αυτή την ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά

Πρ. Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων: Περίεργο ο αδενοϊός 41 να προκαλεί αυτή την ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην επιστημονική κοινότητα για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά το τελευταίο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αυτή η ηπατίτιδα μοιάζει σαν μία από τις 5 γνωστές ιογενείς ηπατίτιδες, από A έως E, αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα το αίτιο. Σε πολλά περιστατικά έχει απομονωθεί ο αδενοϊός 41, αλλά όχι στο 100%». 

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

«Είναι περίεργο αυτός ο αδενοϊός να προκαλεί αυτή την ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά, άρα γι’ αυτό προσπαθούν όλοι να ταυτοποιήσουν κάτι άλλο» συμπλήρωσε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, όπως παιδιά που έχουν περάσει νωρίτερα covid και έχει μειωθεί το ανοσιακό τους σύστημα, καθώς μέχρι τώρα ο αδενοϊός προκαλεί ήπια ηπατική συμμετοχή, δεν προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια και αναγκαία μεταμόσχευση ήπατος όπως σε κάποιες από αυτές τις περιστάσεις. Όπως ανέφερε ο ίδιος το ποσοστό είναι υψηλό, «Στο 10% των περιστατικών που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα είναι τόσο βαριά η βλάβη του ήπατος, που δεν αναμένεται να ανακάμψει το ήπαρ και εφόσον είναι τόσο βαριά η ηπατική ανεπάρκεια μετά από λίγο το παιδάκι δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει και δυστυχώς θα χάσει την ζωή του αν δεν κάνει μεταμόσχευση» σημείωσε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Ερωτηθείς σχετικά αν μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εμφανίστηκε κατηγορηματικός, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία σχέση, «καθώς από τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σχεδόν κανένα παιδί δεν ήταν εμβολιασμένο για τον κορωνοϊό». «Ωστόσο ορισμένα από τα παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα, το τελευταίο τρίμηνο είχαν νοσήσει με κορωνοϊός, επομένως μία από τις υποθέσεις είναι ότι ο κορωνοϊός συνδέεται με τα κρούσματα αυτά. Μία άλλη υπόθεση είναι ότι σε ορισμένα παιδιά που ίσως έχουν προδιάθεση για μια τέτοια αντίδραση, το ανεκπαίδευτο ανοσιακό τους σύστημα, λόγω του εγκλεισμού τους στην πανδημία αντιδρά έντονα σε μια καινούρια ίωση» τόνισε.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είπε πως το πιο ανησυχητικό είναι όταν σε ένα παιδί αρχικά κιτρινίσουν τα μάτια τους. Στη συνέχεια μπορεί να κιτρινίσει και στο δέρμα, είπε, εφιστώντας την προσοχή των γονιών σε αυτή την περίπτωση να απευθυνθούν στο γιατρό.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

parco.gov.gr: Τι είναι και πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου για τα social media

Ελλάδα / parco.gov.gr: Τι είναι και πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου για τα social media

Βίντεο με οδηγίες ενεργοποίησης του parco.gov.gr δημοσίευσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του Διαδικτύου
LIFO NEWSROOM