Πρόεδρος Εταιρείας Τοξικολογίας: Σε δύο χρόνια θα καθαρίσουν οι θάλασσες

Πρόεδρος Εταιρείας Τοξικολογίας: Σε δύο χρόνια θα καθαρίσουν οι θάλασσες Facebook Twitter
3

Την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στις ακτές του Αργοσαρωνικού και της Αττικής έδωσε ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, όπου εξήγησε τις επιπτώσεις του φαινομένου στη φύση και τον άνθρωπο.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια ρύπανση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Είναι διαφορετικό από ό,τι στο πέλαγος».

Το βασικότερο ζήτημα, πέραν της ενημέρωσης των πολιτών, είναι η εξ αρχής αντιμετώπιση της μόλυνσης, κάτι που δεν έγινε, όπως ο ίδιος κατήγγειλε.

Ο Δ.Κουρέτας εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, πρώτη κίνηση για τις οποίες είναι να ληφθούν μέτρα τις πρώτες μέρες, αφού στη συνέχεια «περίπου το 20% του πετρελαίου κάθεται στον πυθμένα της θάλασσας».

«Έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξ αρχής, κάτι που άργησε να γίνει», συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζονται 3 μήνες μετρήσεων, για να παρακολουθήσουμε τι γίνεται», ενώ όπως διευκρίνισε, «για να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση θα χρειαστούν δύο χρόνια».

Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της διαρροής που είχε γίνει στον Ευβοϊκό Κόλπο, η οποία ήταν μικρότερης έκτασης και χρειάστηκε 1,5 με 2 χρόνια για την επαναφορά.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι συνέπειες της κολύμβησης σε μολυσμένα νερά, τόνισε ότι το πιο επικίνδυνο στάδιο είναι η ώρα της επαφής, ακόμα και με το περπάτημα, «γιατί υπάρχει εξάτμιση, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή εγκύους».

Τόνισε, επίσης, το ζήτημα των ψαριών που κινούνται στις μολυσμένες περιοχές, σημειώνοντας πως έπρεπε να είχε υπάρξει πρόβλεψη και ενημέρωση των καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, επιπλέον, κατήγγειλε πως παρά το ότι ο Οργανισμός συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της Κομισιόν και εκλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει την κατάσταση, κάτι τέτοιο δεν έγινε από ελληνικής πλευράς, παρά το ότι έχει σταλεί και σχετικό έγγραφο στη Βουλή, τόνισε πως δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τη χώρα.

πηγή: ANT1

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ελλάδα / Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου είχε εκφράσει σε πρόσφατες αναρτήσεις του τη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό του προς τον πατέρα του, μοιραζόμενος τις δυσκολίες της υγείας που αντιμετώπιζε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Αν είχαν ακούσει οι μπούφοι της κυβέρνησης την τοξικολογία σαν επιστήμη, για να ζητήσουν και βοήθεια δηλαδή, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε....συνολικά ως χώρα....
Απευθύνομαι σε όλους τους ψηφοφόρους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Μην ακούτε τους επιστήμονες, δεν ξέρουν τι λένε. Όλοι για μπάνιο στη θάλασσα, το Κόμμα θα ακούτε όχι τους νενέκους της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας. Ξέρουν αυτοί καλύτερα από τον Τσίπρα και τον Κουρουμπλή; Έλα τώρα....