Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Λίβας θα σαρώσει την Τετάρτη - Πολύ μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Λίβας θα σαρώσει την Τετάρτη - Πολύ μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς Facebook Twitter
1

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για λίβα, που την Τετάρτη θα αυξήσει την επικινδυνότητα για πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της Τετάρτης πολύ θερμοί και ιδιαίτερα ξηροί δυτικοί - νοτιοδυτικοί άνεμοι σε αρκετές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χώρας.

Στον χάρτη μπορείτε να δείτε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από αυτούς τους πολύ θερμούς και κατά τόπους αρκετά ισχυρούς ανέμους ενώ υπάρχει και επεξήγηση των εντάσεων.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για αύριο Τετάρτη στις περιοχές της Χαλκιδικής Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδες, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοιας και Αττικής σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία, Σποράδες)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια)
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία)

ΓΓΠΠ: Οι περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Καιρός των άκρων με 43 βαθμούς και χαλάζι, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου 

 

Η Τετάρτη θα συνδυάσει θερμοκρασίες που μπορεί να φθάσουν τους 43 βαθμούς, με πιθανές χαλαζοπτώσεις, κάτι μάλλον ασυνήθιστο. Οι κατά τόπους συνθήκες καύσωνα στην Κεντρική Θεσσαλία και νοτιότερα, θα συνυπάρξουν αύριο με ισχυρές καταιγίδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα ισχυρά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους ανέμους και ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλαζοπτώσεις, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Βροχές και καταιγίδες τοπικού κατά κανόνα χαρακτήρα θα εκδηλωθούν σε περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Από αργά το βράδυ της Τετάρτης, ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν, επίσης, σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες και πιθανώς στην Ανατολική Μαγνησία και στη Βόρεια Εύβοια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 18 έως 35, στην Ήπειρο από 19 έως 36 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 20 έως 42 και ενδεχομένως τοπικά 43 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 22 έως 39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 41 βαθμούς και ενδεχομένως στα ανατολικά τοπικά 42, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 33 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 19 έως 33 βαθμούς. Αλλά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37 βαθμούς, ενώ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, αλλά από αργά απόγευμα θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 7 μποφόρ και με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα προς Πέμπτη. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, αλλά τη νύχτα προς Πέμπτη θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι θα επικρατήσουν σταδιακά κατά τόπους και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Στην Αττική αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και λίγες νεφώσεις, οι οποίες το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 39 βαθμούς, αλλά τοπικά και κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού οι μέγιστες είναι πιθανό να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν, δίνοντας μετά το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά περιόδους έντονα και να συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους, ενώ δεν αποκλείεται τοπικά να εκδηλωθεί χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και μέχρι το βράδυ θα ενισχυθούν στα επίπεδα των 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

 

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια