Πρόστιμο «μαμούθ» επιβλήθηκε από την Πολεοδομία για την επέκταση ναού σε δημόσιο δασικό χώρο στον Υμηττό.
Φρένο στην αυθαιρεσία σε δημόσια δασική έκταση στη Β' Ζώνη Προστασίας Υμηττού έβαλε η Πολεοδομία μετά την αυτοψία των ελεγκτών του αρμόδιου Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Δόμησης, της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Έργων του Δήμου Αθηναίων.
Ειδικότερα, αυθαίρετη και κατεδαφιστέα κρίθηκε από την Πολεοδομία η επέκταση του ναού του Προφήτη Ηλία, μία νέα κατασκευή, η οποία «εξαφάνισε» το παλιό ξωκλήσι που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού από τη δεκαετία του '50. Το θέμα που ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών» προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, φτάνοντας ακόμα και στη Βουλή.
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι (2019), όταν το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ηλιούπολης) άρχισε να αλλάζει όψη. Η «Επιτροπή Πολιτών για την Προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος στον Υμηττό» κατήγγειλε τις αυθαιρεσίες, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων.
Η δημοτική Αρχή ανέλαβε πρωτοβουλίες και έσπευσε να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Το Δασαρχείο Πεντέλης έλαβε απόφαση διακοπής εργασιών. Ακολούθησε απόφαση ανάκλησης της άδειας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και αυτοψία της Πολεοδομίας, που έκρινε αυθαίρετη την κατασκευή του ναού.
Ελεγκτές της Πολεοδομίας διαπίστωσαν (9/1/2020) την κατασκευή «αυθαίρετου νέου ναού περίπου 137 τετραγωνικών μέτρων και επιπλέον εξωτερική τσιμεντόστρωση 63 τετραγωνικών μέτρων». Η κατασκευή χαρακτηρίστηκε «αυθαίρετη και κατεδαφιστέα» και επιβλήθηκε στους υπόχρεους «πρόστιμο ανέγερσης ύψους 100.290,51 ευρώ και διατήρησης 50.145,25 ευρώ». Παράλληλα, η Πολεοδομία παράλληλα ενημέρωσε επίσημα το αστυνομικό τμήμα Ηλιούπολης για την άμεση διακοπή των οικοδομικών εργασιών.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στις 9/4/2019 ο ιερέας του ναού έλαβε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για την «ανακατασκευή στέγης από κεραμίδια», αντί όμως να εκτελέσει τις εργασίες για τις οποίες είχε λάβει έγκριση, προχώρησε στην κατασκευή ενός μεγαλύτερου οικοδομικού κελύφους, το οποίο πλέον περικλείει μέσα του το μικρό εκκλησάκι.
Η θέση της Ιεράς Συνόδου
Από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προέκυψαν «ελλείψεις και δικαιολογητικά μη συμβατά με τις προδιαγραφές και τις κείμενες διατάξεις» κάτι που την οδήγησε να ανακαλέσει την άδεια που είχε εκδώσει. Παράλληλα η Ιερά Σύνοδος έλαβε ξεκάθαρες αποστάσεις από τις ενέργειες του ιερέα του ναού.
Η έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατονομάζει ως «φερόμενο ιδιοκτήτη, νομέα, κάτοχο, κατασκευαστή, ενοικιαστή» τον «Στυλιανό Καρπαθίου», με την Ιερά Σύνοδο να υπογραμμίζει ότι ο «φερόμενος ιδιοκτήτης του ναού είναι φυσικό πρόσωπο και όχι ΝΠΔΔ» και να παραπέμπει τους ελέγχους κατασκευών (αυτοψία, διακοπή εργασιών κ.λπ.) «στις υπηρεσίες δόμησης των κατά τόπων αρμοδίων δήμων», αφήνοντας ερωτήματα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εξωκλησιού.
Η δημοτική Αρχή Ηλιούπολης δεν έκρυψε την ικανοποίησή της και σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε πως «...περίτρανα αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει καμία αντιδικία με την Εκκλησία, αλλά σε συνεργασία μαζί της και με όλους τους αρμόδιους φορείς της συντεταγμένης πολιτείας αντιμετωπίζει την αυθαιρεσία και υπερασπίζεται τη νομιμότητα με απόλυτα θεσμικό τρόπο».
Με πληροφορίες από «Εφημερίδα των Συντακτών»
σχόλια