ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

«Προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμο, παρά να τα μαζέψουν»: Τι γίνεται με τραπεζοκαθίσματα και γιατί επικρατεί χάος

«Προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμο, παρά να τα μαζέψουν»: Τι γίνεται με τραπεζοκαθίσματα και γιατί επικρατεί χάος Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. (ΑΠΕ- ΜΠΕ)
6

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης προανήγγειλε επιχείρηση απελευθέρωσης του δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκινήσει καμία ενέργεια και οι αρμόδιοι φορείς απλώς αναμένουν το πράσινο φως για την «επιχείριση σκούπα». 

Όσο για τους λόγους που σχετικές προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει παταγωδώς, εν μέρει οφείλεται στους επιχειρηματίες που προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο -αν το πληρώνουν- παρά να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα.

Εντονότερο το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας σε Θησείο, Γκάζι, Κολωνάκι

Όπως εξηγούν πηγές του Τμήματος Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων, που μίλησαν στο LIFO.gr, αυτό που περιμένουν είναι η τελική έγκριση του νέου κανονιστικού πλαισίου, που μεταξύ άλλων προβλέπει απαγόρευση τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια που είναι μικρότερα των 2,5 μέτρων και «έξωση» εκείνων σε πεζόδρομους που έχουν πλάτος μικρότερο των 5,5 μέτρων. 

Στη συνέχεια θα είναι σε θέση να επιθεωρήσουν με βάση τη νέα Κανονιστική, τις επιχειρήσεις που βγάζουν τραπεζοκαθίσματα, κρίνοντας αν η χρήση τους είναι η αυθαίρετη κι αν ναι, σε ποιο βαθμό. «Θα δίνουμε τις άδειες όπου πρέπει, αλλά προς το παρόν απλώς περιμένουμε να υπογραφεί η νέα Κανονιστική», επισημαίνουν. 

«Προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμο, παρά να τα μαζέψουν»: Τι γίνεται με τραπεζοκαθίσματα και γιατί επικρατεί χάος Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. (Eurokinissi)

Ο Γιώργος Καμίνης υποστηρίζει πως η επιχείρηση απελευθέρωσης δημόσιου χώρου θα ξεκινήσει από το Κολωνάκι και την οδό Τσακάλωφ για να χτυπηθεί «η καρδιά του κτήνους της ανομίας». Ωστόσο στο Δήμο Αθηναίων μάς λένε πως το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα δεν εντοπίζεται μόνο εκεί αλλά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, όπως το Θησείο και το Γκάζι, εκτός από το Κολωνάκι. 

«Λαμβάνουμε πολλά παράπονα, κυρίως από πολίτες που καταγγέλλουν πως δεν μπορούν να περπατήσουν στα πεζοδρόμια λόγω των τραπεζοκαθισμάτων. Βέβαια υπάρχουν και μερικές από επιχειρηματίες, αλλά εκεί κυρίως η μία επιχείρηση καταγγέλλει την άλλη. Δικαιούνται να βάλουν 2 τραπέζια και βάζουν 22», αναφέρουν πηγές του Δήμου Αθηναίων στο LIFO.gr. Το αξιοσημείωτο είναι πως στην πλειοψηφία τους οι καταγγελίες είναι ανώνυμες. «Ο κόσμος φοβάται. Δεν ξέρεις ποτέ τι άνθρωπος μπορεί να είναι ο κάθε επιχειρηματίας», προσθέτουν. 

Μετά την καταγραφή μίας καταγγελίας από τον Δήμο Αθηναίων, σειρά παίρνει η Δημοτική Αστυνομία που προβαίνει σε επιτόπιο έλεγχο και καταγραφή της κατάστασης. Στη συνέχεια διαβιβάζουν το σχετικό έγγραφο στη Διεύθυνση Προσόδων του Δήμου Αθηναίων, που είναι η υπεύθυνη για την επιβολή προστίμων. 

«Προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμο, παρά να τα μαζέψουν»: Τι γίνεται με τραπεζοκαθίσματα και γιατί επικρατεί χάος Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. (Eurokinissi)

«Προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο, παρά να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα»

Όπως εξηγούν στο LIFO.gr, πηγές της Δημοτικής Αστυνομίας, το πρόστιμο για τα τραπεζοκαθίσματα επιβάλλεται σε ετήσια βάση, οπότε συνήθως οι επιχειρηματίες προτιμούν να το πληρώνουν παρά να συμμορφωθούν. «Στο τέλος του χρόνου, γίνεται μια συνολική εκτίμηση για όλες τις φορές που υπερέβη τον σχετικό νόμο και το πρόστιμο είναι ετήσιο. Οπότε οι περισσότεροι απλώς προτιμούν να το πληρώνουν παρά να τα μαζέψουν», λένε. 

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν συμμορφωθεί, δίνεται εντολή για άρση των τραπεζοκαθισμάτων και «ξηλώνονται» οι κατασκευές, κάτι που φυσικά προκαλεί αντιδράσεις στους επιχειρηματίες. «Γίνεται προειδοποίηση πριν πάει το συνεργείο, αλλά και πάλι έχουμε αντιδράσεις από τους μαγαζάτορες», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. 

Ελλάδα
6

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM