Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» εντοπίστηκε στην Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ.
Στην έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 22 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου, εξετάστηκαν 664 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα.
Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), δηλαδή η παραλλαγή «Κένταυρος».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Ντόρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην υποπαραλλαγή «Κένταυρος».
«Για τον “Κένταυρο” δεν είναι σίγουροι οι επιστήμονες, οπότε δεν υπάρχουν σίγουρες απαντήσεις. Στην Ινδία που έχει επικρατήσει έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα της Όμικρον και δεν μπορούμε εύκολα να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα γιατί είναι άλλα τα χαρακτηριστικά των ηλικιών, του συστήματος υγείας, του εμβολιασμού.
Θεωρούμε αντίστοιχο ως υποπαραλλαγή της Όμικρον, δεν την θέλουμε. Προτιμάμε να έχουμε σταματήσει την επιδημιολογική έκρηξη που είχαμε το καλοκαίρι και τώρα να παραμείνουμε στην ύφεση».
Όπως επισήμανε, η κα Ψαλτοπούλου οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, οπότε «θεωρούμε ότι είμαστε σε εισαγωγικά “άνοσοι”. Όχι ότι δεν θα νοσήσουμε ξανά, αλλά τουλάχιστον διασφαλιζόμαστε ως προς τη σοβαρή νόσηση».
Ψαλτοπούλου: Να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη του εμβολιασμού –σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, η κα Ψαλτοπούλου είπε: «Αυτοί που δυστυχώς πεθαίνουν, είτε από τον κορωνοϊό είτε με τον κορωνοϊό, ήταν άτομα 60 ετών και άνω, ή άτομα με προβλήματα υγείας. Αυτοί είναι μεταξύ όλων μας που νοσούμε που πληρώνουν το βαρύτερο φορτίο νοσοκομειακής εισαγωγής και θανάτου. Επομένως, πραγματικά, στην τρίτη και τέταρτη ηλικία τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, έχουν περίπου 20%-25% εμβολιασμό και αποδοχή. Μακάρι τώρα που μπαίνουμε στους εσωτερικούς χώρους, έχουν ανοίξει τα σχολεία, να μπούμε σε διαδικασία αυτές οι ηλικιακές ομάδες και οι ευάλωτοι πληθυσμοί να εμβολιαστούν».
Σχετικά με τα νέα εμβόλια, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι «περιμένουμε και το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Όμως και τα διαθέσιμα, που έχουμε, μειώνουν πάρα πολύ τον κίνδυνο θανάτου».