Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας Facebook Twitter
0

Την προστασία των ακινήτων πρώτης κατοικίας των πολιτών, καθώς και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στους επαγγελματίες, ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.


Το ΠΕΣΥ, στο ψήφισμα, το οποίο θα αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών, την ΕΝΠΕ και στα ευρωπαϊκά όργανα όπου εκπροσωπείται και μετέχει η Περιφέρεια Αττικής, παραθέτει σειρά αιτημάτων και προτάσεων και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την όλη διαδικασία τόσο για την ενημέρωση των πολιτών όσο και για την αποτροπή αυτών των πλειστηριασμών.


Ειδικότερα το ΠΕΣΥ ζητά:
-Την αναστολή οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας μικρομεσαίων νοικοκυριών.
-Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας και στις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
-Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) για παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών ή και νομικής στήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την υπαγωγή τους στο νόμο 3869/2010 («νόμος Κατσέλη»).
-Την άμεση λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης πολιτών.
-Τη πλήρη αποσαφήνιση των προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας έτσι ώστε να μην εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών ή στη δικαστική ερμηνεία. Να προβλεφθεί επίσης νομοθετικά ότι σε περίπτωση εκπλειστηρίασης ακινήτου με τίμημα χαμηλότερο της οφειλής του δανειολήπτη, παύει οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική αξίωση της τράπεζας προς αυτόν και τους εγγυητές του.

Ακόμη ζητούν με την υπαγωγή του στο νόμο να παγώνουν οι οφειλές προς το Δημόσιο και τρίτους.
-Τη μη πώληση μετά από το 2018 των δανειακών πακέτων σε funds.
-Την απλοποίηση της διαδικασίας για εξωδικαστική επίλυση οφειλών με τις τράπεζες, με στόχο την επαναρύθμισή τους (με περιορισμό ύψους χρεών, μείωση επιτοκίων, αύξηση χρόνου αποπληρωμής, κ.ά.).
-Την αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας και τη χορήγηση της δυνατότητας 2ης ευκαιρίας στον φτωχό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ