Σήμερα το ύστατο χαίρε στον υποσμηναγό Μάριο Μιχαήλ Τουρούτσικα, τον συγκυβερνήτη του μοιραίου F-4, που κατέπεσε ανοιχτά της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας.
Η κηδεία θα τελεστεί στην Τρίπολη, παρουσία, μεταξύ άλλων, της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πατέρας του θανόντος σε χθεσινή του τοποθέτηση επεσήμανε πως δεν άντεξε να πάει για την αναγνώριση της σορού του παιδιού του, που το είχε δει μία μέρα πριν το δυστύχημα «χαμογελαστό, σε άριστη κατάσταση».
Η γυναίκα του, όπως είπε, είναι καταρρακωμένη, όπως και τα άλλα δύο παιδιά του, ενώ ο ίδιος δεν επιθυμεί για κανέναν λόγο να βγει από το σπίτι όπου μεγάλωσε ο γιος του, μόνο για να πάει στην κηδεία.
Παράλληλα, ο πατέρας κάλεσε τον κόσμο να σταματήσει να αποκαλεί το παιδί του «ήρωα» καθώς και ο ίδιος δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο.
Σημειώνεται πως χθες επιβεβαιώθηκε και ο θάνατος του κυβερνήτη του Phantom Ευστάθιου Τσιτλακίδη, με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας να ανακοινώνει πως τα «ευρήματα» επιβεβαιώνουν ότι σκοτώθηκε.
«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του» αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση.
Η κηδεία του 31χρονου Ευστάθιου Τσιτλακίδη θα τελεστεί αύριο στο Νευροκόπι.
Kατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε έκτακτη, διά περιφοράς, συνεδρίασή του χθες (01.02.2023) το απόγευμα αποφάσισε οι κηδείες να γίνουν με τιμές αντιπτεράρχου.
Ο «Ναυτίλος» στην έρευνα για τα αίτια
Σύντομα θα βγει – προς ανεύρεση των όποιων στοιχείων υπάρχουν, αλλά και του κινητήρα του αεροσκάφους – το ωκεανογραφικό «Ναυτίλος» το οποίο βρίσκεται σε επισκευή, προκειμένου να βρεθεί εάν βρίσκονταν σε λειτουργία οι κινητήρες του κατά τη διάρκεια της πτώσης.
Ακόμη, διερευνάται το ενδεχόμενο να υπήρξε πρόβλημα στην αεροδυναμική στατικότητα του μοιραίου Phantom, το οποίο με 800 χλμ/ώρα έκανε τη γωνία των 60 μοιρών και προσπάθησε να στρίψει σε ύψος 100 μέτρων από τη θάλασσα.