Κίνδυνο για πλημμύρες, κατολισθήσεις και λασποροές στα Γεράνεια Όρη δείχνει η πρώτη μελέτη μετά την πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας.
«Εάν έχουμε κάποια βροχόπτωση, έστω και ασθενή, μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως για παράδειγμα έντονες λασποροές, κατολισθήσεις, διαβρώσεις εδαφών και βέβαια μόλυνση του θαλάσσιου χώρου, στον οποίο θα καταλήξουν όλα τα στοιχεία αυτά αλλά και τα υπολείμματα της καύσης», σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, κάτι παρόμοιο συνέβη επίσης σε Χίο, Νεάπολη, Κύθηρα και Κινέτα. «Οι περιοχές της Κινέτας και του Σχίνου είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με αρκετά μεγάλη δυναμική του υδάτινου στοιχείου αλλά και των γεωλογικών στοιχείων» πρόσθεσε. «Να σας πω ενδεικτικά ότι παρασύρθηκαν ογκόλιθοι 20 κυβικών περίπου ένα χιλιόμετρο», ανέφερε.
«Η πιο επικίνδυνη περιοχή είναι ένα ρεύμα που καταλήγει στις Βαμβακιές. Αυτό παρουσιάζει ροή κορημάτων, δηλαδή τα υλικά φεύγουν προς τα κάτω και είναι στην επίβλεψή μας για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί σε συγκεκριμένη βροχόπτωση. Εδώ έχουμε πρωτόγνωρα φαινόμενα να αντιμετωπίσουμε και δεν μπορούμε να πάμε με κλασικές μεθοδολογίες γιατί είναι μια περιοχή εξαιρετικά σεισμογενής, η οποία δημιουργεί περίπλοκες διαδικασίες», τόνισε.