Ριζικές αλλαγές στα πανεπιστήμια με το σχέδιο «Αθηνά»

Ριζικές αλλαγές στα πανεπιστήμια με το σχέδιο «Αθηνά» Facebook Twitter
3

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου «Αθηνά», σύμφωνα με το οποίο αναδιοργανώνονται τα Πανεπιστήμια και συγχωνεύονται τμήματα και σχολές παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Το ομόσπονδο ίδρυμα θα ονομαστεί «Αδαμάντιος Κοραής» και θα ενταχθούν

σε αυτό το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, το Πάντειο και Χαροκόπειο.

Στην Αθήνα θα δημιουργηθεί και ομόσπονδο τεχνολογικό ίδρυμα και σε αυτό θα υπαχθούν τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο θα συνδεθεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών.

Συνολικά προβλέπεται η συγχώνευση ή απορρόφηση 97 τμημάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και με αυτό τον τρόπο οι 63  πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια μειώνονται στις 51.

Στην Περιφέρεια, όσα πανεπιστήμια έχουν διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα, απορροφώνται από αλλά πανεπιστήμια.

Παράλληλα 150 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ καταργούνται (δηλαδή δεν θα δέχονται στο μέλλον εισακτέους), καθώς είχαν χαμηλό βαθμό ενδιαφέροντος ή δεν είχαν καν μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Χε χε οπότε σύμφωνα με την "λογική" σου η Γροιλανδία που έχει καμία εικοσαριά φορές το μέγεθος της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει 700 πανεπιστήμια?Όμως ο αριθμός τον πόλεων με πανεπιστήμια είναι ανάλογος του αριθμού και της διασποράς τών (μεγαλουτσικών) πόλεων και όχι της γεωγραφικής έκτασης της χώρας. Η κοινή λογική λέει ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα (όπου από τα 10.000.000 κατοίκων 6 στους 10 μένουν σε δύο πόλεις) θα έπρεπε να έχει λιγότερες πόλεις με πανεπιστήμια από ότι η Ολλανδία (με τα 16.000.000 Ολλανδών διάσπαρτα σε δεκάδες πόλεις των 100.000 με 200.000 κατοίκων) Αλλά δεν είναι έτσι! Και αυτό είναι το θέμα!
Με μια προχειρη καταμετρηση:Ελλαδα: Πανεπιστημια (δηλ οχι ΤΕΙ) βρισκονται σε 35 πολεις Ολλανδια: Πανεπιστημια σε 13 πολειςΑυτα για να ξερετε γιατι λυσσσσαζουν αρκετοι εναντια σε καθε εξορθολογισμο - τα κ...χωρια τους σκεφτονται.
Το ότι η Ολλανδία είναι περίπου σαν τη Θεσσαλία να μην το σχολιάσουμε ε;Επίσης καλό θα ήταν όποιος θέλει να μιλήσει για "εξορθολογισμό" να έχει πρώτα μια στοιχειώδη ικανότητα στις λογικές συνεπαγωγές.