Ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στον εισαγγελέα Ρόδου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, σχετικά με την υπόθεση του εργαζόμενου που σέρβιρε πελάτες μπαίνοντας μέσα στη θάλασσα στη Ρόδο.
Το θέμα με τον εργαζόμενο στη Ρόδο έγινε γνωστό από βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα για τις συνθήκες εργασίας. Επίσης, για το ίδιο θέμα υπήρξε παρέμβαση και των υπουργών Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη και Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που έδωσαν εντολές να γίνουν άμεσα έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο Παναγιώτης Εγγλέζος μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιστατικό και ζήτησε να υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, στον εισαγγελέα κατέθεσε και ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Θανάσης Σταμούλης, αναφερόμενος στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις.
Από την πλευρά τους όμως, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο beach bar, με ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι «δεν εργαζόμαστε με «συνθήκες μεσαίωνα» όπως ειπώθηκε από μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε «εκβιαζόμαστε», ούτε «εξαναγκαζόμαστε», να κάνουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Συμπληρώνεται επίσης πως «το beach bar στο οποίο εργαζόμαστε, στελεχώνεται από νέους ανθρώπους στο οποίο οι περισσότεροι εργαζόμαστε ήδη πολλά χρόνια, έχουμε κέφι και διάθεση για δουλειά, μεταξύ μας επικρατεί φιλικό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας για κοινό όφελος, παίρνουμε πρωτοβουλίες και μοιραζόμαστε ιδέες τις οποίες όλοι μαζί πραγματοποιούμε».
Αξίζει να αναφερθεί πως κατά την κατάθεσή τους στον εισαγγελέα οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρθηκαν και σε άλλο περιστατικό όπου ξυλοκοπήθηκε εργαζόμενος σε ταβέρνα του νησιού από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους άλλης επιχείρησης.
Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Εγγλέζος μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» υποστήριξε πως «εμείς σαν Εργατικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε τις διαδικασίες που προβλέπονται. Ειδοποιήσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να ελέγξει. Δυστυχώς όμως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να ελέγξει την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Το αρμόδιο όργανο είναι οι τεχνικοί επιθεωρητές που δυστυχώς στο Νότιο Αιγαίο, σε μια περιοχή που είναι πρώτη σε ανάπτυξη προϊόντων, σε τουρισμό, πρώτη σε κατασκευές, δεν υπάρχει». Αμέσως μετά εξήγησε πως «εμείς υπαγόμαστε στο ΚΕΠΕΠ Πειραιά και πρέπει να έρθουν από τον Πειραιά οι τεχνικοί επιθεωρητές για να ανοίξουν όχι μόνο την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και οποιοδήποτε ατύχημα εργατικό γίνει. Περιμένουμε σχεδόν έναν χρόνο για να έρθουν να ελέγξουν αυτές τις καταστάσεις».
Και συμπλήρωσε πως εάν υπήρχαν τεχνικοί επιθεωρητές στη Ρόδο, αυτό θα βοηθούσε ώστε να υπήρχε ο φόβος στον επιχειρηματία κάποια στιγμή να ελεγχθεί, άσχετα αν είναι γνωστός στην κοινωνία ή όχι.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ