Σαρηγιάννης: Από τα μέσα Φλεβάρη περιμένουμε 16.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως

Σαρηγιάννης: Από τα μέσα Φλεβάρη περιμένουμε 16.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Για έως και 16.000 κρούσματα ημερησίως από τα μέσα Φλεβάρη έκανε λόγο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Διευκρίνισε ωστόσο πως «η ανοσία από προηγούμενη νόσηση και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά».

«Η εποχή που θα μας ενδιαφέρει περισσότερο σε επίπεδο αριθμών για αύξηση λοιμώξεων θα είναι από τα μέσα Φλεβάρη και έπειτα» σημείωσε και πρόσθεσε: 

«Στην Ελλάδα συνήθως από τα μέσα Μαρτίου και μετά ο καιρός αλλάζει, γίνεται πολύ πιο ζεστός. Βγαίνουμε πολύ έξω, άρα οι συνθήκες είναι πιο δυσοίωνες για τον κορωνοϊό και για όλες τις λοιμώξεις. Θα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, περίπου διπλασιασμό τους αλλά όχι μια αύξηση η οποία θα είναι εκτός ορίων, όπως αυτή που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια». 

Περί ανοσίας 

Κατά την εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη «η ανοσία που βλέπουμε στον πληθυσμό είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε δει εργαστηριακά, δηλαδή η διαφυγή  στην ανοσία που έχουν δείξει τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ πιο μεγάλη στο εργαστήριο από αυτή που στην πραγματικότητα φαίνεται να υπάρχει στον πληθυσμό. Φαίνεται ότι η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά

«Ο εμβολιασμός με την περίφημη τέταρτη δόση νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο, ειδικά ενόψει αυτής της αύξησης που περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες» παρότρυνε ο καθηγητής και παρουσίασε αναλυτικότερες προβλέψεις τονίζοντας πως περιμένουμε μια αύξηση της τάξης διπλασιασμού, δηλαδή αν είμαστε σε αυτή τη στιγμή στα περίπου 7.000 με 7.500 κρούσματα την ημέρα ως μέσο όρο  να πάμε στις 16.000 κρούσματα.

Πάντως ξεκαθάρισε πως αυτά τα νούμερα δεν είναι εκτός λογικής. «Δεν πάμε στις 30 – 35 χιλιάδες που είχαμε φτάσει πέρυσι τέτοια εποχή» είπε και μίλησε για μια «ελεγχόμενη αύξηση, την οποία μπορούμε να τη διαχειριστούμε» .

«Φυσικά θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε μείνει ειδικά οι ΜΕΘ-Covid, άδειες για πολύ μεγάλο διάστημα. Κάτι που σημαίνει ότι η πίεση αυτή ναι μεν θα υπάρξει, αλλά δεν δημιουργήσει προβλήματα». κατέληξε. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ