Σαρηγιάννης: Ατυχής η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, σε φάση κορύφωσης- Πού πρέπει να αυξηθούν τα τεστ

Σαρηγιάννης: Ατυχής η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, σε φάση κορύφωσης- Πού πρέπει να αυξηθούν τα τεστ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ατυχή χαρακτήρισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης την επιλογή του ΕΟΔΥ να δημοσιεύει πλέον σε εβδομαδιαία βάση την έκθεση για τον κορωνοϊό

Χθες, ο Οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη εβδομαδιαία έκθεση, στην οποία αναφέρεται ο αριθμός των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η νέα μορφή της επιδημιολογικής έκθεσης «δεν διευκολύνει να παρακολουθήσει κανείς τη δυναμική της πανδημίας, ειδικά σε αυτή τη φάση που είμαστε σε κορύφωση», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. 

«Είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση κορύφωσης, η οποία περιμένουμε να φτάσει γύρω στις 15 Ιουλίου πανελλαδικά», συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης. Επεσήμανε όμως ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές που είναι ήδη σε μια αρχική φάση αποκλιμάκωσης και άλλες στις οποίες η κορύφωση θα έρθει πιο αργά. 

«Περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Λασίθι, η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη- κυρίως οι έντονα τουριστικές- ηγήθηκαν αυτού του κύματος, έχουν φτάσει σε κορύφωση και αυτή τη στιγμή είναι σε μια αρχική φάση αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο καθηγητής και επεσήμανε ότι το τι θα γίνει τον Αύγουστο θα εξαρτηθεί πολύ από τις τουριστικές ροές.  

«Στην Αττική, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης και θα φτάσουμε σε κορύφωση αυτή την εβδομάδα», συμπλήρωσε. Όμως, συνέχισε, υπάρχουν οι περιοχές όπως η Λάρισα και ο Βόλος, που από τα λύματα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί αυτή η αύξηση. «Για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Πάτρα, αυτό το κύμα θα κορυφωθεί μετά τις 15 Ιουλίου», εκτίμησε. 

Ακόμη, στην Καβάλα, τη Χαλκιδική, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, τα στοιχεία δεν δείχνουν αποκλιμάκωση, αλλά αυξητική πορεία, η οποία θα συνεχιστεί μετά τις 15 Ιουλίου, πρόσθεσε ο καθηγητής. 

«Είναι λάθος η οπτική “κάθομαι και το παρατηρώ και δεν κάνω τίποτα”», υπογράμμισε και πρότεινε να ενισχυθούν τα τεστ σε περιοχές όπου υπάρχει έντονα αυξητική τάση, ιδιαίτερα σε εργαζομένους που έρχονται σε πολύ μεγάλη επαφή με το κοινό. 

«Όχι παντού, αλλά σε περιοχές με έντονη αυξητική δυναμική. Όχι εκεί που είναι μεγάλος ο αριθμός, αλλά η τάση. Στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τη Χαλκιδική, την Καβάλα, τη Θάσο, την Πέλλα, την Πιερία, πρέπει να γίνουν πιο πολλά τεστ και σε εργαζομένους που έχουν πολύ μεγάλη επαφή με τον κόσμο», υπογράμμισε.  

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM